Θλίψη για τον Νίκο Μπαλά...


Έφυγε χθες από τη ζωή ο Νίκος Μπαλάς, ένας φλογερός Ραδοβιζινός και αγωνιστής για την ιστορία, την ανάπτυξη των Πηγών Άρτας, της ευρύτερης περιοχής της Κοιλάδας Αχελώου και της Ηπείρου γενικότερα σε ηλικία 67 χρονών. 




Ήταν Γενικός Διευθυντής του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Τον τελευταίο μήνα νοσηλεύονταν στην εντατική του Ευαγγελισμού, όπου εκεί έχασε την μάχη με την ζωή.

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει αύριο Τετάρτη 8 Μαρτίου και ώρα 2μ.μ. στον Ι.Ν. Παναγίας Μαρμαριώτισσας Χαλανδρίου. 

Στεφάνι μεταξύ άλλων θα καταθέσει η Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος.

Ακολουθεί κείμενο του γνωστού Δικηγόρου από την Αργιθέα, Μενέλαου Παπαδημητρίου, το οποίο αναρτήθηκε χθες βράδυ στο Fb.   

NIKOΣ ΜΠΑΛΑΣ: ένας Μεγάλος Πατριώτης έφυγε σήμερα από κοντά μας. Καλό του ταξίδι κι αναπαυμένη η ψυχή του. 

Το ακριβότερο της ζωής του η αντρειά, και που αυτή δόθηκε, στους αγώνες για τον Τόπο που γεννήθηκε και που ποτέ δεν ξέχασε, για τον Τόπο μας στα Ραδοβίζια και την Αργιθέα με τα αγριοβούνια, τις βρυσούλες και τις ρεματιές, με τις γιδόστρατες και τα γκρέμια, που μεθούσε με τον έρωτα μαζί τους, εκεί που η κάθε πέτρα και το κάθε δεντρί πίνουν ακόμα από τον ίδρωτά του, αφού ποτέ δεν τα πρόσβαλλε !!!

Από την ιστορική Βρεσθενίτσα - τις Πηγές Άρτας - από εκεί που ξεκίνησε με περίσσεμα την πείνα και τη φτώχεια αλλά και με το όνειρο της νιότης να πάρει απάνω του στη ζωή με ανυπάκουη και ελεύθερη σκέψη και τις αρετές της ανθρωπιάς, κατάφερε να ανέβει και ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί ως Γενικός Διευθυντής του Τ.Π.& Δανείων δίχως να ξεχάσει το σάλαγο των κοπαδιών από το Καλάμι ως τον Πέτακα και το φαράγγι του Σέλτσου, το μόχθο του γεωργού και κτηνοτρόφου που κίναγε με την αυγή και γύριζε το βράδυ μες στη βροχή και τα χιόνια, δίχως να ξεχάσει τους Χωριανούς, τους συγγενείς και τους φίλους.

Με τις γνώσεις του και το ήθος του και το αυξημένο κύρος του έδωσε σε αυτόν τον Τόπο και σε αυτόν τον κόσμο, όχι απλά ότι και όσο μπορούσε, έδωσε με την καρδιά του και την ψυχή του δίχως να μετρά και δίχως να αποβλέπει!!!!!!!

Με αυτή τη φορεσιά στη στάση της ζωής του τον γνώρισα και με αυτή φεύγει άδικα και αδόκητα από τη ζωή, από κοντά μας σήμερα.

Δε θα ξεχάσω ποτέ την γενική και ειδική προσφορά του στις περιοχές των Ραδοβυζίων Αρτας και Αργιθέας Καρδίτσας.

Από 10ετίες σε κοινούς αγώνες για καλύτερες μέρες. Ήταν ο πρωτοστάτης για την ίδρυση της Αδελφότητας Πηγιωτών, για την έκδοση της εφημερίδας Πηγιώτικες Ρίζες, για τη Μονή Σέλτσου και τα Πετρογέφυρα της περιοχής, μαχητής στην εξέλιξη των έργων του Φράγματος στον Αχελώο με σεβασμό στα μνημεία και στο περιβάλλον κ.α.

Θυμούμαι όταν με τα έργα του Φράγματος Συκιάς το 1996 κατάθαβαν οι μπουλντόζες την Κουτσοκαμάρα, με κάλεσε στο γραφείο του στο Τ.Π & Δανείων και μου ζήτησε τη γνώμη μου και νομικά, βλέποντας τα μνημεία μας να καταστρέφονται και την αδιαφορία Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, Νομαρχών, Δήμων Αργιθέας και Τετραφυλλίας, Δικαστικών Αρχών κ.α., για την έκδοση αφίσας με τίτλο ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ από την ΙΣΤΟΡΙΑ…Μόλις του δήλωσα τη συνηγορία μου και ότι προστίθεμαι και εγώ για το στήσιμό της, πετάχθηκε επάνω από τη χαρά του!!!

Ο φιλόπατρις ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΛΑΣ, με κίνδυνο της καριέρας του, αυτή την αφίσα την κρέμασε στο γραφείο του στο Τ.Π &Δανείων για να στέλνει καθημερινά τα μηνύματά της. Στους αγώνες για την Κουτσοκαμάρα, για τη Θρυλική Γέφυρα ΚΟΡΑΚΟΥ και την ΚΟΥΛΙΑ, για το ΣΕΛΤΣΟ και όχι μόνο ήταν μπροστάρης.

Αγαπημένε συμπατριώτη, συναγωνιστή και φίλε ΝΙΚΟ,
Με πόνο ψυχής θα σε αποχαιρετήσω με ένα ποίημά σου για το Σέλτσο:

Οι μάρτυρες του Σέλτσου

Αν πάς εκεί προς τα΄Άγραφα
στο Κορακογιοφύρι
θα δεις στου Σέλτσου τα βουνά
είν’ ένα Μοναστήρι.

Τρεις Μοναχοί το κτίσανε
στα χρόνια τα παλιά
και με πολλή ευλάβεια
το τάξανε στην Παναγιά.

Μέσα στα δίπατα κελιά
Σουλιώτες κατοικήσαν
κι ολόκληρα μερόνυχτα
τους Τούρκους πολεμήσαν.

Ξημέρωσε μια χαραυγή
είκοσι τρεις τ’ Απρίλη
και όλα γύρω σώπασαν
κι αυτό το καρυοφίλι.

Ξένε διαβάτη που περνάς
στάσου προσκύνα αυτή τη Γή
γιατί σε κάθε μέτρο που πατάς
είναι Σουλιώτικο κορμί.

Δώσε κερί στην Παναγιά
στον Πέτακα στεφάνι
και στην Ελλάδα μια ευχή
ποτέ να μην πεθάνει!!!!!

Καλό σου ταξίδι ΝΙΚΟ.

Διαβάστε επίσης Η Αδελφότητα Πηγιωτών για τον θάνατο του Ν. Μπαλά





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ