Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη, 7 Μαρτίου 2017

Η Ελλάδα γερνάει!...


- Στοιχεία-σοκ για την μείωση του πληθυσμού της χώρας

Γηράσκουμε όλο και περισσότερο και με μεγαλύτερη ταχύτητα, τονίζει o καθηγητής Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βύρωνας Κοτζαμάνης, ενώ σημειώνει πως ο πληθυσμός της χώρας μέσα στην επόμενη εικοσαετία θα μειωθεί με βάση τα διάφορα σενάρια κατά 500.000 έως και ένα εκατομμύριο άτομα."Το θέμα είναι πως μειούμενος ο πληθυσμός μας αλλάζει και στη σύνθεση του κατά ηλικία. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σε 20 με 30 χρόνια (...) θα είμαστε πολύ πιο γηρασμένοι και αυτό δεν αφορά μόνο τους άνω των 65, αλλά και τους άνω των 85, που θα 'ζυγίζουν' όλο και περισσότερο" αναφέρει ο ίδιος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM".

Ο ίδιος συμπληρώνει πως ταυτόχρονα μειώνεται "ο πληθυσμός εργάσιμης ηλικίας, τουτέστιν ο πληθυσμός 20 έως 70 ετών (...) και ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός".
Επίσης, ο κ. Κοτζαμάνης επισημαίνει πως οι τάσεις δεν εμφανίστηκαν με τη σημερινή κρίση αλλά έχουν "βάθος εικοσαετίας", με την οικονομική κρίση να "έχει φέρει μια επιτάχυνση στα γεγονότα".

Ταυτόχρονα η σημερινή εικόνα έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα της δεκαετίας του ‘90 αλλά και του 2000, όταν είχαμε αντιστροφή των μεταναστευτικών ρευμάτων, καθώς "η χώρα από χώρα εξόδου που ήταν μέχρι τη δεκαετία του '70 έγινε χώρα εισόδου (και) είχαμε την είσοδο περίπου ενός εκατομμυρίου αλλοδαπών” και έτσι δεν είχε γίνει εμφανής η μείωση του πληθυσμού.

Τη συγκεκριμένη περίοδο οι αλλοδαποί "έκλεισαν το κενό (ενώ) συμμετείχαν και στη γεννητικότητα, καθώς το 15% των γεννήσεων την τελευταία δεκαετία έως δεκαπενταετία ήταν γεννήσεις αλλοδαπών" αναφέρει, και παραθέτει πως σε μια διαφορετική εξέλιξη το πρόβλημα της γήρανσης του ελληνικού πληθυσμού "θα είχε γίνει εμφανές στις αρχές της δεκαετίας του 2000".

"Μέχρι το 2010-2011 το ισοζύγιο εισόδων- εξόδων ήταν θετικό" τονίζει ο καθηγητής που σημειώνει πως η οικονομική κρίση επιτάχυνε τις καταστάσεις.

Εάν δεν επιστρέψουν τα νέα άτομα, ηλικίας 25 με 45, θα επιδεινώσουν το δημογραφικό ζήτημα, σημειώνει και προσθέτει: "σήμερα δεν φεύγουν μόνο οι νέοι Έλληνες, φεύγει και ένα κομμάτι των εγκατεστημένων αλλοδαπών".

Σε ό,τι αφορά την αναζήτηση μιας ενδεχόμενης λύσης για το πρόβλημα ο ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σημειώνει πως "το θέμα είναι να προσχεδιάσουμε και να προγραμματίσουμε με βάση το τι γίνεται (ώστε) να μπορέσουμε να ανατρέψουμε κάποια πράγματα" ενώ ως πιθανή άμεση παρέμβαση περιγράφει την ανάγκη να μειωθεί η έξοδος Ελλήνων αλλά και αλλοδαπών από τη χώρα: "αυτοί που είναι εδώ, να μη φεύγουν" τονίζει.

 madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου