Άρτα: Ενημέρωσαν μαθητές για τη σημασία του νερού


Παγκόσμια Ημέρα Νερού στις 22 Μαρτιου και ο Δήμος Αρταίων, με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Χριστόφορο Σιαφάκα και εκ μέρους της ΔΕΥΑ τον μηχανικό κ. Νικόλαο Τριανταφυλλάκη βρέθηκαν στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας, όπου και ενημέρωσαν τους μαθητές.



Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου με Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το 1993, με στόχο να αναδείξει τη σημασία του νερού, του πολύτιμου αυτού φυσικού πόρου και την ανάγκη ορθολογικής  και βιώσιμης διαχείρισης των υδατικών πόρων.

Κάθε χρόνο αναδεικνύεται ένα διαφορετικό ζήτημα του κύκλου του νερού. Για το 2017 το κεντρικό θέμα είναι τα “υγρά απόβλητα”.  Οι επιπτώσεις των υγρών αποβλήτων στην οικολογική κατάσταση και υγεία των υδάτινων αποδεκτών είναι γνωστές.

Για τον λόγο αυτό οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης της χώρας μας καταβάλλουν συστηματικές και διαρκείς προσπάθειες ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις των αστικών λυμάτων στο περιβάλλον, εφαρμόζοντας τις κατάλληλες επιστημονικές μεθόδους επεξεργασίας και διάθεσης.

Ωστόσο, σήμερα, που η λειψυδρία αποτελεί όχι μόνο πηγή ανησυχίας, αλλά και υπαρκτή απειλή, είναι σημαντικό οι τοπικές κοινωνίες να ξεπεράσουν την άποψη ότι τα λύματα είναι ένα πρόβλημα και να συνειδητοποιήσουν ότι αποτελούν ένα δυνάμει πόρο, πολύτιμο όχι μόνο στα πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, αλλά και για το περιβάλλον.

Η θέση αυτή μπορεί να υλοποιηθεί αναπτύσσοντας και καλλιεργώντας την ιδέα της επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων λυμάτων σε διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες, μειώνοντας ταυτόχρονα  τις ανάγκες απόληψης του πολύτιμου γλυκού νερού από τις λίμνες, τα ποτάμια και το έδαφος.

Οι εφαρμογές της επαναχρησιμοποίησης είναι πολλές με κυριότερη την άρδευση γεωργικών εκμεταλλεύσεων που κατά κανόνα απορροφά το 80% της συνολικής κατανάλωσης γλυκού νερού.

 Στην Ελλάδα, η επαναχρησιμοποίηση έχει προχωρήσει σε μικρό βαθμό, αφού επαναχρησιμοποιείται μόνο το 2% των επεξεργασμένων αποβλήτων. Βεβαίως, υπάρχουν τεχνικά και πρακτικά θέματα τα οποία, όμως, με προσεκτική εφαρμογή των σύγχρονων τεχνολογικών μεθόδων μπορεί να αντιμετωπισθούν ικανοποιητικά.

Εκείνο, όμως, που έχει πρωταρχική σημασία είναι η αλλαγή στάσης των πολιτών απέναντι στο ζήτημα.  Το στερεότυπο που κυριαρχεί ορισμένες φορές είναι ότι η επαναχρησιμοποίηση αποτελεί ένα κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Όμως, η επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων εφαρμόζεται ήδη σε πολλά μέρη του κόσμου με επιτυχία και κυρίως με ασφάλεια.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ