Ανακάλυψαν το φίλτρο της νιότης!


Ένα νέο κεφάλαιο στην αναζήτηση του «μαγικού φίλτρου» που θα μακραίνει τη διάρκεια της ζωής φαίνεται ότι ανοίγει η ανακάλυψη Γερμανών επιστημόνων της πρωτεΐνης που ξανανιώνει τα γηρασμένα κύτταρα του αίματος.



Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Ulm σε μελέτη τους σε πειραματόζωα διαπίστωσαν πως στα γηραιότερα τρωκτικά υπήρχε η τάση έλλειψης της πρωτεΐνης οστεοποντίνη.

Παρατηρώντας την εξέλιξη των βλαστικών κυττάρων του αίματος, ανακάλυψαν πόσο γρήγορα αυτά γερνούσαν χωρίς τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη. Οταν όμως εμπλούτισαν τα γερασμένα κύτταρα με οστεοποντίνη, αυτά άρχισαν να συμπεριφέρονται όπως τα νεότερα κύτταρα.

Συγκεκριμένα, μπορούσαν να παράγουν λευκά αιμοσφαίρια ταχύτατα, μια ικανότητα που επιβραδύνεται δραματικά με την πάροδο της ηλικίας και τη γήρανση του αίματος, που αναπόφευκτα οδηγεί στη γήρανση του οργανισμού. Τόσο τα ερυθρά όσο και τα λευκά αιμοσφαίρια παράγονται από βλαστικά κύτταρα που δημιουργούνται από «μητρικά» κύτταρα στον μυελό των οστών.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι σε μεγάλη ηλικία συχνά παρατηρείται έλλειψη αυτών των βασικών αιματολογικών κυττάρων, γεγονός που αποτελεί κύρια αιτία θανάτου.

Σε 24 ώρες

Γνωρίζουν, επίσης, ότι η θεραπεία «βαμπίρ», η μετάγγιση δηλαδή «νεότερου» αίματος σε μεγάλες ηλικίες, μπορεί να επισκευάσει τον μυϊκό ιστό, βλάβες στο ήπαρ ή στον εγκέφαλο σε μόλις 24 ώρες, παρότι, όπως έχουν βρει Αμερικανοί επιστήμονες, δεν μπορεί να βελτιώσει τα εγκεφαλικά κύτταρα που υπηρετούν τη μνήμη και τη μάθηση. Επιπρόσθετα, όμως, μπορεί ως ξένο αίμα σε έναν οργανισμό να απορριφθεί ή να προκαλέσει οργανική ανεπάρκεια.

Οι Γερμανοί ερευνητές στη μελέτη τους, που δημοσίευσαν στην επιθεώρηση «ΕΜΒΟ Journal», υποστηρίζουν τώρα ότι έχουν εντοπίσει ακριβώς πώς το αίμα μπορεί να μας διατηρήσει νέους, ωφελώντας την υγεία ταυτόχρονα, και εργάζονται για τη δημιουργία ενός φαρμάκου που θα περιέχει τα επίπεδα της οστεοποντίνης τα οποία πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη γήρανση αλλά και τις καρδιακές παθήσεις. «Αν μπορέσουμε να μεταφράσουμε αυτό σε θεραπεία, μπορούμε να κάνουμε παλιό αίμα νέο και πάλι» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Hartmut Geiger.

 madata.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ