Κυριακή στην Άρτα ο Θανάσης Οικονόμου


 Εκδήλωση με θέμα: 50 χρόνια Εξερεύνησης του Διαστήματος - Προσωπικές εμπειρίες

Ο Σύλλογος Αστρολάβος Αστρονομίας και Διαστήματος έχει την τιμή και την χαρά να ανακοινώσει την ομιλία του καθηγητή Αστροφυσικής – Πυρηνικής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Σικάγο, κυρίου Θανάση Οικονόμου στην Άρτα, την Κυριακή 19 Μαρτίου και ώρα 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του Μουσικοφιλολογικού συλλόγου Σκουφάς. 


Ο Θανάσης Οικονόμου είναι ένας Έλληνας επιστήμονας με πενήντα χρόνια αδιάλειπτης συμμετοχής σε δεκαπέντε μη επανδρωμένες αποστολές της ΝΑΣΑ, της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας και της ESA (Διαστημικής Υπηρεσίας Ευρώπης).

Προετοίμασε την κατάκτηση της Σελήνης το 1969 με τρεις αποστολές του προγράμματος Surveyor πριν το Απόλλων 11.

Το 1997 συμμετείχε με δικό του όργανο στημένο πάνω στο Sojourner του Pathfinder που προσγειώθηκε ομαλά στον Άρη και άρχισε να στέλνει τις πρώτες πολύτιμες πληροφορίες από τι είναι φτιαγμένος ο Άρης.

Συμμετείχε στην αποστολή στον Κρόνο του ρομποτικού διαστημικού οχήματος Cassini (μία από τις μεγαλύτερες και πετυχημένες διαστημικές αποστολές), ενώ το 2014 συμμετείχε στην αποστολή προσεδάφισης στον κομήτη 67Ρ με την διαστημοσυσκευή «Philae», σε ένα πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού οργανισμού Διαστήματος.

Αυτό το διάστημα προετοιμάζει μαζί με άλλους τέσσερις αμερικανούς συναδέλφους του την συνεργασία με Ρώσους επιστήμονες για την μεγάλη αποστολή το 2025 στον πλανήτη Αφροδίτη.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΡΤΑΣ
ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ

Ποιος είναι ο Θανάσης Οικονόμου 


Έχει βραβευτεί από τη NASA για την συνεισφορά του, αφού δεν υπάρχει σχεδόν καμία διαστημική αποστολή στην οποία να μην έχει συμμετάσχει. Η ζωή όμως δεν ήταν πάντα εύκολη για τον Θανάση Οικονόμου.

Γεννημένος στο χωριό Ζάκα των Γρεβενών έζησε τη φρίκη του Εμφυλίου σε πρώτο πρόσωπο και μέχρι την τρυφερή ηλικία των 7 ετών δεν είχε πάει καν σχολείο και έβοσκε πρόβατα.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, σε θρανίο κάθισε για πρώτη φορά χρόνια αργότερα, όταν η οικογένεια του κατέφυγε στην Τσεχοσλοβακία.

Ξεκίνησε από το μηδέν να μαθαίνει γραφή και ανάγνωση και το 1960 πήρε με άριστα το πτυχίο του στην Πυρηνική Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Πράγας.

Στη συνέχεια πέρασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και έγινε επικεφαλής επιστήμονας στο Εργαστήριο Αστροφυσικής και Διαστημικών Ερευνών Ενρίκο Φέρμι του Πανεπιστημίου του Σικάγου και από αυτή τη θέση ξεκίνησε την πολύχρονη συνεργασία του με τη ΝASA που κρατάει ακόμα.

Ο ίδιος έχει εξοπλίσει με διαστημικά όργανα αμέτρητες διαστημικές αποστολές, από τον Ιχνηλάτη που στάλθηκε στον Αρη το 1997, μέχρι την πρόσφατη αποστολή της συσκευής Phillae.

Μάλιστα το 2005, λίγες μέρες πριν την 28η Οκτωβρίου, έγινε δεκτή μία πρόταση του στη NASA να ονομάσουν τις περιοχές του Αρη γύρω από τον κρατήρα Erebus με ονόματα εμπνευσμένα από τις ιστορικές μνήμες της πατρίδας του, όπως «Kalambaka», «Kalavrita», «Kypourio», «Ziakas» και «Ochi»




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης