25η Μαρτίου:Ποιοι πρέπει να αποφύγουν την σκορδαλιά


...Για λόγους υγείας

Το σκόρδο είναι ένα βασικό καρύκευμα στην καθημερινή μας ζωή. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν ακόμα και να φάνε λίγο ωμό σκόρδο μαζί με το κυρίως γεύμα τους. 



Η σκορδαλιά περιέχει φυσικά πολύ... σκόρδο, το οποίο είναι αποδεδειγμένα μία εξαιρετική τροφή με πολλές ευεργετικές δράσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό και πασίγνωστη για τις αντιβακτηριακές της ιδιότητες.

Εντούτοις υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που καλό θα ήταν να φάνε σκορδαλιά με μέτρο αυτήν την 25η Μαρτίου, επειδή οφείλουν γενικά να μειώσουν την κατανάλωση σκόρδου στη διατροφή τους:
Να αποφύγουν την σκορδαλιά: Άτομα με κάποια ηπατική πάθηση

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι επειδή το σκόρδο έχει αντιβακτηριακές και αντιικές ιδιότητες, μπορεί να συμβάλλει και στην πρόληψη ή αντιμετώπιση της ηπατίτιδας. Αυτό δεν είναι σωστό. Το σκόρδο δεν έχει σχεδόν καμία επίδραση στους ιούς της ηπατίτιδας.

Αντιθέτως, ορισμένα συστατικά στο σκόρδο μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο στομάχι και τα έντερα, κάτι που μπορεί να αναστείλλει/μειώσει με τη σειρά του την έκκριση πεπτικών υγρών στο έντερο και να επηρεάσει την πέψη της τροφής, επιδεινώνοντας έτσι πολλά συμπτώματα για τους ασθενείς με ηπατίτιδα, όπως η ναυτία.

Επιπλέον, ορισμένα πτητικά συστατικά στο σκόρδο μπορεί να μειώσουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια και την αιμοσφαιρίνη στο αίμα. Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν αναιμία, η οποία είναι αρνητικός παράγοντας στην προσπάθεια θεραπείας της ηπατίτιδας. Γι' αυτό φάτε σκορδαλιά, αλλά... με μέτρο!

Να αποφύγουν την σκορδαλιά: Άτομα που πάσχουν από μη-βακτηριακή διάρροια

Όταν κάποιος έχει μη-βακτηριακή εντερίτιδα ή διάρροια, δεν θα πρέπει να τρώει ωμό σκόρδο, επειδή η φλεγμονή στον εντερικό βλεννογόνο ιστό προκαλεί πολλά προβλήματα στο εντερικό τοίχωμα, όπως αγγειοδιαστολή, συμφόρηση, οίδημα και αυξημένη διαπερατότητα.

Αν γίνει αυτό, τότε ένας μεγάλος αριθμός των πρωτεϊνών και των ηλεκτρολυτών στον ιστό του σώματος, όπως το κάλιο, το νάτριο, το ασβέστιο και το χλώριο, θα περάσουν στην εντερική κοιλότητα. Επίσης πολλά υγρά θα ερεθίσουν την εντερική οδό, κάτι που θα επιταχύνει την περίσταλση των εντέρων και θα οδηγήσει σε κοιλιακό πόνο, διάρροια και άλλα συμπτώματα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, αν φάτε σκορδαλιά, θα διεγείρετε την εντερική οδό, η οποία μπορεί να προκαλέσει εντερική βλεννογόνο υπεραιμία και αυξημένο οίδημα, επιδεινώνοντας επί της ουσίας τη διάρροια.
Το διαβάσαμε στο iatropedia
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ