Αναμένεται νέο ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό το 2017


- 28 εκατ. ξένους τουρίστες και 14,5 δισ. ευρώ έσοδα αναμένει ο ΣΕΤΕ το 2017

Ανάκαμψη των τουριστικών εσόδων μετά τις σοβαρές απώλειες του 2016 και νέο ρεκόρ διεθνών αφίξεων εκτιμά ότι θα σημειωθεί τη φετινή σεζόν στη χώρα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης.



Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης τουρισμού ΙΤΒ, που άνοιξε χθες τις πύλες της στο Βερολίνο, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας η κίνηση της οποίας αναμένεται πτωτική περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι, λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, οι συνολικές αφίξεις για το 2017 αναμένεται να κινηθούν περί τα 28 εκατ. υπό την προϋπόθεση ότι οι οδικές αφίξεις θα μείνουν σταθερές».


Οπως εξηγεί ο κ. Ανδρεάδης, για την εκτίμηση αυτή έχουν συνυπολογιστεί τα στοιχεία που έχουν ληφθεί στην έκθεση ΙΤΒ, ο προγραμματισμός για επιπλέον 1,5 εκατ. αεροπορικές θέσεις (500.000 σε Αθήνα και 958.043 σε υπόλοιπους προορισμούς) τόσο από νέες όσο και από παραδοσιακές αγορές και η διαχρονική πληρότητα των αεροπλάνων, που φέτος προβλέπεται αυξημένη σε σχέση με πέρυσι.

Αν δεν υπολογιστούν οι αφίξεις με κρουαζιέρα, οι διεθνείς αφίξεις εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθουν περίπου στα 26 εκατ. από 24,8 εκατ. το 2016. Οι περισσότερες επιπλέον αεροπορικές θέσεις (289.116) προς ελληνικούς προορισμούς μεταξύ των ξένων αγορών έχουν δρομολογηθεί από τη Βρετανία, ενώ οι μεγαλύτερες απώλειες θέσεων καταγράφονται από την Ιταλία (223.175).

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ θεωρεί ότι η πορεία των εσόδων θα εξελιχθεί καλύτερα από πέρυσι, καθώς η περίοδος των προσφορών από τα ξενοδοχεία έχει συρρικνωθεί κατά τη φετινή σεζόν. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμά ότι εφόσον η μέση τουριστική δαπάνη ανακάμψει προς τα επίπεδα του 2015 τα συνολικά έσοδα μπορούν να υπερβούν τα μεγέθη εκείνης της χρονιάς (14,1 δισ.), δηλαδή να κινηθούν μεταξύ 14,2 και 14,5 δισ. ευρώ.

Επίσης, σημειώνει ότι αν επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί τότε ο τουρισμός μπορεί να συμβάλει ακόμα πιο δυναμικά στην οικονομία και να δώσει, τουλάχιστον φέτος, επιπλέον μία μονάδα στο ΑΕΠ της χώρας. Aναγκαία προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.



Παράλληλα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου θέτει ως προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις του τομέα τη μείωση της υπερφορολόγησης, την επιστροφή των συντελεστών ΦΠΑ σε επίπεδα κοντά στα αντίστοιχα του ανταγωνισμού και την αποφυγή επιβολής του φόρου διαμονής.

Σε σχέση με τις αφίξεις από τη Γερμανία, ο κ. Ανδρεάδης αναφέρει στην «Καθημερινή» ότι θα αυξηθούν σε μονοψήφιο υψηλό ποσοστό το 2017. Αλλωστε, οι επιπλέον διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας σε σχέση με πέρυσι από τη Γερμανία ανέρχονται σε 151.166.

Στη διαμόρφωση των αυξητικών τάσεων για την Ελλάδα συμβάλλουν, κυρίως, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία και οι υψηλές πληρότητες στην Ισπανία, η οποία πέρυσι σχεδόν εξήντλησε τις δυνατότητες διάθεσης ξενοδοχειακών κλινών στην αιχμή της σεζόν.

Κατά τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, οι υψηλές ποσοστιαίες αυξήσεις που εμφανίζονται αυτή την περίοδο στις κρατήσεις κάποιων ελληνικών προορισμών τόσο από τη Γερμανία όσο και από άλλες αγορές έχουν συγκυριακά χαρακτηριστικά και οφείλονται στο γεγονός ότι στην αρχή της σεζόν πέρυσι η ροή των κρατήσεων ήταν χαμηλή λόγω του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος.

Από την πλευρά του, το υπ. Τουρισμού σε ανακοίνωσή του μεταφέρει δήλωση του προέδρου του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Γραφείων της Γερμανίας DRV κ. Νorbert Fiebig ότι καταγράφεται αύξηση μέχρι 70% στα τουριστικά πακέτα από τη Γερμανία προς την Ελλάδα για το 2017.

Η υπ.Τουρισμού Ελενα Κουντουρά στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους των κορυφαίων Tour Operators, μεταξύ των οποίων η TUI και ο Thomas Cook. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία που παρουσιάστηκαν, όπως διαπίστωσε, συμφωνούν με τα στοιχεία της DRV και δείχνουν ότι η ζήτηση για την Ελλάδα το 2017 είναι αυξημένη κατά 30% έως 70%.

 kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ