Χίλια ευρώ το κιλό τα κέρδη της σπείρας με τα προστατευόμενα χέλια


Βαριές κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και παραβάσεις της νομοθεσίας για το περιβάλλον και τα προστατευόμενα είδη ασκήθηκαν από την Εισαγγελία της Αθήνας κατά των εμπλεκομένων στην πρωτοφανή υπόθεση παράνομης εμπορίας χελιού που προστατεύεται και απαγορεύεται η διακίνησή του εκτός συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Μετά από οργανωμένη επιχείρηση μεταξύ πέντε ευρωπαϊκών χωρών ( Ελλάδος, Ισπανίας, Γαλλίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας) και υπό την εποπτεία της Eurojust, (για την Ελλάδα  συμμετείχε ο εισαγγελέας Νικόλαος Ορνεράκης, ενώ την ευθύνη των ερευνών  για τη χώρα μας κινούσε το γραφείο των Οικονομικών Εισαγγελέων με τη συμμετοχή της αντεισαγγελέως Ελένης Μιχαλοπούλου), συνελήφθησαν όλα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης σε Αττική και επαρχία, ενώ μπαράζ συλλήψεων εκδηλώθηκε ταυτόχρονα και από τις ισπανικές αρχές.

Αποτέλεσμα της συντονισμένης δράσης των αρμοδίων υπηρεσιών, ήταν η πλήρης εξάρθρωση της σπείρας που δρούσε στη χώρα μας και μαζικές συλλήψεις εμπλεκομένων στην Ισπανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η πρωτοφανής υπόθεση που κινητοποίησε τις αρμόδιες αρχές σε πέντε ευρωπαϊκές χώρας, αφορούσε σε οργανωμένο κύκλωμα παράνομης εμπορίας του ευρωπαϊκού χελιού που φέρει την επωνυμία «Αnguilla Anguilla».

Tα κέρδη από την παράνομη εμπορία του εν λόγω χελιού είναι τεράστια, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι,όπως προέκυψε από τις συντονισμένες έρευνες που διατάχθηκαν σε Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα, η τιμή του ξεκινά από τα 500 ευρώ το κιλό για να φθάσει στην Κίνα, όπου είναι ο τελικός του προορισμός (εκεί θεωρείται εξαιρετικό έδεσμα) τα 1,500 το κιλό. Τα κέρδη από την παράνομη διακίνηση του προστατευόμενου χελιού, προέκυψε από τις έρευνες, είναι 1000 ευρώ ανά διακινούμενο κιλό!

Ειδικότερα η σπείρα που είχε στήσει χορό εκατομμυρίων πάνω στην παράνομη διακίνηση και εμπορία των σπάνιων και προστατευόμενων χελιών, κέρδιζε, όπως προέκυψε από την έρευνα, σε κάθε φορτίο που έφθανε από την Ισπανία, μέσω Ιταλίας στην χώρα μας, 500 με 900 ευρώ (!)

Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν βρέθηκαν επτά εκατομμύρια ευρώ που ήταν τα κέρδη των τελευταίων ημερών, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Όλα ξεκίνησαν όταν έφθασαν πληροφορίες από την Ισπανική Europol στην Αθήνα (αρμόδια υπηρεσία των Τελωνείων ΕΛΥΤ Αττικής) για οργανωμένη ομάδα που δρούσε στη χώρα μας με παράνομα κέρδη εκατομμυρίων ευρώ από την εμπορία - παράνομη- του προστατευόμενου χελιού.

Το γραφείο του Οικονομικού Εισαγγελέα ( επικεφαλής Παν. Αθανασίου) κινήθηκε άμεσα και έδωσε εντολή στην αντεισαγγελέα Ελένη Μιχαλοπούλου να ξεκινήσει έρευνα.

Η εισαγγελική λειτουργός με συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών και πρωτίστως της Οικονομικής Αστυνομίας, έδωσε αρχικά εντολή για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και συστηματική παρακολούθηση των εμπλεκομένων, ενώ μετείχε σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν για την οργάνωση της επιχείρησης από τη Eurojust  προκειμένου να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών και συντονισμένες συλλήψεις, όπως και έγινε.

Η έφοδος και οι συλλήψεις στη χώρα μας πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή σε Αττική και περιφέρεια, συνελήφθησαν εννέα άτομα, ενώ παράλληλα συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν και στην Ισπανία όπου δρούσε η «κορυφή» της εγκληματικής οργάνωσης.

Τι προέκυψε από τις έρευνες και γιατί το προστατευόμενο χέλι πωλείται τόσο ακριβά

Οπως αναφέρεται  σε ενημερωτικό σημείωμα του γραφείου του Οικονομικού Εισαγγελέα:
«Συγκεκριμένα, το ανωτέρω είδος χελιού, επονομαζόμενο ευρωπαϊκό χέλι, είναι είδος προστατευόμενης άγριας πανίδας, το οποίο απειλείται με εξαφάνιση, καθ’ όσον το χέλι δεν αναπαράγεται στην αιχμαλωσία και η υπεραλίευση του γόνου του έχει ως συνέπεια τη μείωση του πληθυσμού του κατά 90%.

Η εξαγωγή του από την Κοινότητα έχει απαγορευτεί με την ανωτέρω σύμβαση CITES, ενώ εντός της κοινότητας επιτρέπεται η διακίνηση του, ταξιδεύει την άνοιξη στη θάλασσα των Σαργάσσων (Β. Αμερική) για να γεννήσει.

Οι προνύμφες επιστρέφουν στην Ευρώπη, όπου στα ποτάμια της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας γίνονται γυαλόχελα (glass eels) του μήνες Νοέμβριο έως Μάρτιο και το ψάρεμα (παράνομο - διότι ακόμη και η αλίευσή τους είναι υπό περιορισμό ή απαγόρευση) των γυαλόχελων γίνεται τις νύκτες τις οποίες έχει νέα σελήνη.

Οι Ισπανοί, Γάλλοι και Πορτογάλοι ψαράδες, πουλάνε παράνομα σε ισπανική εταιρία στην τιμή περίπου των 500ευρώ / κιλό (ενώ νόμιμα η τιμή πώλησής του είναι περίπου 150-200 ευρώ). Τα γυαλόχελα κατόπιν της αλίευσης τους υποφέρουν από έντονο στρες και γι' αυτό στις εγκαταστάσεις της ισπανικής εταιρίας παραμένουν για 48 ώρες για να σταθεροποιηθούν.

Μετά ακολουθεί ειδική συσκευασία (το γυαλόχελο χρειάζεται πολύ κρύο και καλά οξυγονωμένο νερό για να διατηρηθεί ζωντανό) και τα μεταφέρουν με ειδικό φορτηγό στη Βαρκελώνη, προκειμένου να ταξιδέψει για Ιταλία.

Αφού το φορτίο διασχίσει την Ιταλία (όπου πιθανόν γίνονται και εκεί κάποιες συναλλαγές) μεταφέρεται στην Αγκώνα προκειμένου να ταξιδέψει με πλοίο για την Ηγουμενίτσα.

Από εκεί μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις της ελληνικής εμπλεκόμενης επιχείρησης προκειμένου να ξεκουραστούν (το γυαλόχελο αντέχει ως και 40 ώρες ταξίδι) και να ανασυσκευαστούν και να ετοιμαστούν για το ταξίδι προς το Χονγκ Κονγκ.

Το φορτίο ταξιδεύει με αεροπλάνο με πτήση από το διεθνή αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος προς το Χονγκ Κονγκ, με στάση στην Κωνσταντινούπολη (συνολική ώρα πτήσης 16 ώρες).

Το γυαλόχελο πωλείται στην Κίνα στην τιμή των 1.500 €/κιλό περίπου, δηλαδή υπάρχει κέρδος για την

 ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
 kathimerini.gr/

Διαβάστε: Μεγάλη κομπίνα με χέλια..


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ