Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2017

Νεράντζι και περγαμόντο:Η αριστοκρατία των γλυκών κουταλιού


Με λίγη υπομονή, το εκλεκτό άρωμά τους και η ιδιαίτερη γεύση τους θα σας χαρίσουν τα πιο φίνα γλυκά κεράσματα.

Να βγουν να περπατήσουν/ σαν κορίτσια οι νεραντζιές/ κι όλ’ οι άντρες ν’ αγαπήσουν/ μια και δυο και τρεις φορές», έγραψε κάποτε ο Οδυσσέας Ελύτης.




Ομορφο δέντρο η νεραντζιά, τραγουδισμένο και από τη λόγια και από τη λαϊκή μούσα. Συνήθως, παρομοιάζεται με γυναίκα, λίγο στρογγυλή, πεταχτή (με την καλή έννοια), προκομμένη, τυποδεμένη, μυρωδάτη, πικρή-στυφή-ξινή, επομένως ερωτική, αφού η γεύση του καρπού της φέρνει ένα ρίγος, καθόλου δυσάρεστο.

Συγκαλυμμένα, ανεπαίσθητα, υπόκωφα είναι τα υπονοούμενα τα σχετικά με το δέντρο και τη γυναίκα. «Νεραντζούλα φουντωμένη, πού ’ναι τ’ ανθία σου, πού ’ναι η πρώτη σου ομορφάδα, πού ’ν’ τα κάλλη σου/ Φύσηξε βοριάς κι αγέρας και τα τίναξε, νεραντζούλα…» τραγουδάει την παρακμή της το δημώδες. Ανθρώπινη ομορφιά, φθαρτή…

ΤΑ ΕΚΛΕΚΤΑ ΓΛΥΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ


Τα μυρωδάτα νεράντζια, είτε πράσινα είτε φλούδα από τα ώριμα, καθώς και το ακόμα πιο μυρωδάτο περγαμόντο θεωρούνται κορυφαία στην κλίμακα αξίας των γλυκών κουταλιού, γιατί απαιτούν φροντίδα και γνώση. Επίσης, αξίζει ιδιαίτερα η γεύση τους, καθώς ακροβατεί ανάμεσα στο πικρό και το γλυκό, μια ισορροπία που, για να την πετύχεις, χρειάζεται μαεστρία.

Οταν τα κοινωνικά ήθη απαιτούσαν από τις νεαρές γυναίκες οικοκυρική δεινότητα, η υποψήφια νύφη έπρεπε να κεράσει τέτοια γλυκά τον… «ποθητόν γαμβρόν» καθώς και την… επιτροπή εγκρίσεων, δηλαδή πεθερικά και αυστηρές θείες. Επίσημα γλυκά για ιδιαίτερες και… κρίσιμες περιστάσεις.
Οι συνταγές που σας δίνω είναι καλά μετρημένες και πολυδοκιμασμένες. Το μόνο που χρειάζεται είναι ακριβής τήρηση των οδηγιών.

ΚΟΛΠΑ ΜΥΡΩΔΑΤΑ
  • Στις Κυκλάδες, πάνω στα φύλλα της νεραν-τζιάς βάζουν το παστέλι που προορίζεται για το γαμήλιο κέρασμα. Παίρνει την ευωδιά του φύλλου.
  • Πλένετε και σκουπίζετε φύλλα νεραντζιάς και τα απλώνετε σαν στρώμα σ’ ένα ταψί. Επάνω τοποθετείτε χοιρινό κρέας, αλατοπιπερωμένο, έτοιμο για ψήσιμο. Το καλύπτετε με φύλλα και το τυλίγετε με αλουμινόχαρτο για να μην καούν, μόνο να δώσουν το λεπτό άρωμα στο κρέας.
  • Το σιρόπι από νεράντζι και περγαμόντο, αν περισσέψει, το χρησιμοποιείτε για να σιροπιάσετε καρυδόπιτες, αμυγδαλόπιτες, ακόμα και γαλακτομπούρεκο. Επίσης, μπορείτε να το βάλετε σε χαλβά σιμιγδαλένιο.
  • Μπορείτε να βάλετε λίγες σταγόνες νεράντζι πάνω σε ψητά.
  • Οι Καππαδόκες από τα Φάρασα φτιάχνουν ένα εξεζητημένο φαγητό που το λένε «δρα κοφτέδα» (μεγάλος κεφτές). Εχει γέμιση από τσιγαρισμένο κιμά, καλά αρωματισμένο, ενώ το κέλυφος φτιάχνεται από πλιγούρι, κιμά κ.λπ. Τους βράζουν σε ζουμί κρέατος (ή νερό), τους βγάζουν με τρυπητή κουτάλα και τους σερβίρουν με λίγες σταγόνες νεράντζι.

ΕΔΕΣΕ ΤΟ ΓΛΥΚΟ;


Στις συνταγές, για να διαπιστώσουμε αν το σιρόπι ή η μαρμελάδα ή το γλυκό κουταλιού έχει «δέσει», βγάζουμε μια κουταλιά σε άσπρο στεγνό πιατάκι, το κρυώνουμε γρήγορα και σέρνουμε πάνω τη μύτη του κουταλιού. Αν αφήνει δρόμο, είναι έτοιμο.

ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΑ ΒΑΖΑ


Για να αποστειρώσουμε τα βάζα, τα πλένουμε καλά, τα σκουπίζουμε και, λίγο πριν γίνει το γλυκό, ανάβουμε το φούρνο στους 150° C, τοποθετούμε τα βάζα όρθια σε ένα ταψάκι και τα βάζουμε αμέσως στο φούρνο. Οταν σβήσει το φωτάκι του φούρνου, τα βγάζουμε και τα γεμίζουμε όπως είναι ζεστά με το γλυκό ή τη μαρμελάδα.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Μη μαζέψετε νεράντζια από τους δρόμους της Αθήνας, γιατί η μόλυνση της ατμόσφαιρας και ο μόλυβδος από τη βενζίνη τα καθιστούν εντελώς ακατάλληλα.

 ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ
 Φωτογραφία: ΑΚΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ

 kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου