Τυριά από μαστόρους… τυροκόμους στην Άρτα


Η ποιότητα της πρώτης ύλης, αλλά και η πολύχρονη εμπειρία, είναι τα μυστικά για την παραγωγή καλών τυριών στην Άρτα. Εκεί συναντήσαμε τον Κωνσταντίνο Καράλη και τον Τάσο Μπάφα και μιλήσαμε μαζί τους για τα… μυστικά της τυροκόμησης.



Κωνσταντίνος Καράλης
Σκληρή δουλειά για τη διατήρηση της ποιότητας

Η Βιομηχανία Γάλακτος Ηπείρου Καράλης ΑΕ ξεκίνησε το 1969, από τον πατέρα του νυν ιδιοκτήτη της επιχείρησης, Κωνσταντίνου Καράλη. «Πριν ακόμη ανοίξουμε την επιχείρηση, ήμασταν και οι ίδιοι κτηνοτρόφοι, αλλά εγκαταλείψαμε και ασχοληθήκαμε μόνο με την τυροκόμηση. Τα τελευταία 50 χρόνια τόσο η οικογένειά μας όσο και οι 130 εργαζόμενοι που απασχολούμε, ζούμε απ’ αυτή», μας λέει.

Σήμερα, η επιχείρηση συνεργάζεται με 2.000 παραγωγούς από την Ήπειρο και την Αιτωλοακαρνανία και το τυροκομείο μπορεί να επεξεργαστεί 130-140 τόνους γάλα σε ημερήσια βάση για την παραγωγή όλων των παραδοσιακών τυριών από πρόβειο γάλα, όπως γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, κεφαλοτύρι, φέτα βαρελίσια και δοχείου, μυζήθρα, ανθότυρο και την άνοιξη κάποια από γίδινο.

Ένα 45% της συνολικής παραγωγής εξάγεται κυρίως σε Αμερική, Καναδά και Αυστραλία, σε χώρες της ΕΕ αλλά και το Χονγκ Κονγκ, ενώ το υπόλοιπο 55% διοχετεύεται στην εγχώρια αγορά.

Τυριά από μαστόρους…  τυροκόμους στην Άρτα

«Εμείς διαλέγουμε, συμβουλεύουμε και κατευθύνουμε τους παραγωγούς με τους οποίους θα συνεργαστούμε, ώστε να διασφαλίσουμε την πολύ καλή ποιότητα του γάλακτος που θα προμηθευτούμε. Τα καλύτερα ποιοτικά τυριά τα έχει η Ελλάδα και σε αυτό συμβάλει το γάλα, το κλίμα και οι μάστορες-τυροκόμοι», τονίζει ο ιδιοκτήτης.

Οι στόχοι που θέτει ο κ. Καραλής είναι η σκληρή δουλειά για τη διατήρηση της ποιότητας των προϊόντων, η επιλογή των κατάλληλων συνεργατών αλλά και το να «καταφέρουμε να μείνουμε στη χώρα μας. Μια κουβέντα είναι να μεταφέρεις τις εγκαταστάσεις σου σε μια γειτονική χώρα. Πολλές εταιρείες το κάνουν αυτό, λόγω της υψηλής φορολογίας.

Εμείς, όμως, δε μπορούμε να αφήσουμε το νοικοκυριό μας, την πατρίδα μας, τον κόσμο μας και να ξενιτευτούμε. Εμείς προτιμούμε να μείνουμε εδώ και να παλέψουμε όλοι για να βγούμε από την κρίση, ώστε να επιβιώσουμε και να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί σε σχέση με τις γείτονες χώρες», σημειώνει.

gidotiri-arta-tirokomeio

Τάσος Μπάφας
Τη χημεία δεν την γνωρίζουμε

Ο Τάσος Μπάφας αποτελεί τη δεύτερη γενιά τυροκόμων στην οικογένειά του και σήμερα είναι ιδιοκτήτης της επιχείρησης, τα θεμέλια της οποίας μπήκαν το 1967 από τον Σπυρίδωνα Μπάφα στο Πολύδροσο, ενώ από το 2000 λειτουργούν στην ίδια τοποθεσία, με νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Σε ηλικία μόλις 20 ετών, και μαζί με τον αδερφό του, ο Τάσος Μπάφας συνεχίζει την παραδοσιακή τυροκομία, έτσι όπως την έμαθε από τον πατέρα του.

Η ποικιλία των τυριών τους περιλαμβάνει γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, κεφαλοτύρι, πεκορίνο, φέτα βαρελίσια και δοχείου, γιδοτύρι, ανθότυρο, γιαούρτια, μυζήθρα ξερή και φρέσκια. Για την παραγωγή τους χρησιμοποιείται μόνο αιγοπρόβειο γάλα, από παραγωγούς του νομού Άρτας (ορεινό από Τζουμέρκα, αλλά και ημιορεινό και από τον κάμπο).

Εξάγουν μόλις το 10% της συνολικής παραγωγής, σε Αμερική, Γερμανία, Γαλλία και στα άμεσα σχέδια είναι η επέκταση σε νέες αγορές. Το υπόλοιπο διοχετεύεται στην τοπική εγχώρια αγορά και σε κάποια σημεία πώλησης στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Το τυροκομείο είναι δυναμικότητας 30 έως 50 τόνων επεξεργασίας γάλακτος την ημέρα. «Η επιχείρηση είναι καθετοποιημένη, από την παραλαβή μέχρι τη συσκευασία. Θέλουμε να ελέγχουμε εμείς τα πάντα και δεν έχουμε εξωτερικούς συνεργάτες.

Τυριά από μαστόρους…  τυροκόμους στην Άρτα

«Εφαρμόζουμε τη μέθοδο της ιχνηλασιμότητας στην παραγωγή μας πριν καν βγει ο νόμος και τα πάντα καταγράφονται με κάθε λεπτομέρεια. Προσπαθούμε να ξεχωρίσουμε με την ποιότητα και την γεύση μας, αλλά το μυστικό είναι η γνώμη του καταναλωτή», μας λέει ο τυροκόμος.

Το μυστικό τους είναι, όπως μας λέει, η δουλειά και ότι «προμηθευόμαστε ό,τι είναι αγνό και ελληνικό. Η χημεία είναι κάτι που ούτε γνωρίζουμε, ούτε μας ενδιαφέρει».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ