ΕΛΓΑ: Παγετός σε όλο το Ν. Άρτας


-Μέχρι και τις 24 Ιανουαρίου οι δηλώσεις ζημίας -Σε αναμονή για μέρλιν, σαλουστιάνα και κοινά

Για παγετό σε όλο το νομό Άρτας έγινε αναγγελία από τον ΕΛΓΑ με ημερομηνία 9 Ιανουαρίου όπερ και οι παραγωγοί έχουν περιθώριο μέχρι και τις 24 Ιανουαρίου ώστε να προβούν σε δηλώσεις ζημίας. 



Την είδηση μετέφερε χθες ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας –Φιλιππιάδας Νικόλαος Γκίζας, καθώς ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Ιωαννίνων Σωτήρης Χήρας -που για δεύτερη κατά σειρά ημέρα- αναμένονταν να βρεθεί στο νομό ελέγχοντας από κοντά την έκταση και την ένταση του παγετού, δεν το κατόρθωσε λόγω του εκτεταμένου παγετού στο οδικό δίκτυο Ιωαννίνων – Άρτας, γεγονός που τον ανάγκασε να επιστρέψει από το μέσον της διαδρομής.

Την επίσκεψη ο Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Ιωαννίνων Σωτήρης Χήρας ανέβαλε για σήμερα, ωστόσο κοινοποίησε την αναγγελία παγετού με την υπενθύμιση ότι σε διάστημα 15 ημερολογιακών ημερών οι παραγωγοί πρέπει να κάνουν τις σχετικές δηλώσεις ζημιάς.

Ο Πρόεδρος του ΑΣΑ-Φ Νικόλαος Γκίζας υπογράμμισε πως υπάρχει παραγωγή στα δέντρα εκτιμώμενη περί τους 50.000 με 60.000 τόνους μέρλιν και σαλουστιάνα και κοινά, ελάχιστες ποσότητες μανταρινιών, με την εικόνα να δείχνει πρόκληση ζημιάς, όμως εκείνο που αναμένεται για να ελεγχθεί το μέγεθος επί της ουσίας, είναι οι προβλεπόμενες μέχρι το Σαββατοκύριακο βροχές.

Στο μεταξύ εκείνο που εντόνως προβληματίζει τους παραγωγούς -και που χαρακτηρίζεται ως πρωτοφανές για την περιοχή- είναι η πολυήμερη διάρκεια συνεχόμενων παγετών που σημειώνονται με την έναρξη του νέου έτους, όπως και η πολύωρη παραμονή του θερμόμετρου σε χαμηλές αρνητικές θερμοκρασίες.

Ο κ. Γκίζας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε να ευχηθούμε καλή χρονιά με υγεία σε όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους και σε όλο τον κόσμο. Όμως το 2017 με την έναρξή του μας έδειξε και μας έτριξε τα δόντια του για τα καλά, με παρατεταμένους ισχυρούς παγετούς.

Ούτε στην περιοχή μας ξεφύγαμε από τα προβλήματα που έπληξαν όλη την επικράτεια, όμως μπορούμε να πούμε ότι ήταν κάπως πιο εξασθενημένα στην περιοχή μας. Ενδεχομένως όπως λένε οι πιο ειδικοί από μένα η Πίνδος να μας φύλαξε όσον αφορά την ένταση του παγετού.

Τις τελευταίες ημέρες όμως δυστυχώς παρακολουθούμε το φαινόμενο του παγετού που είναι παρατεταμένο. Μπορεί να μην έφτασε σε μεγάλη ένταση όπως δηλαδή να δούμε το θερμόμετρο στους -10 βαθμούς, έφτασε σε αρκετές περιοχές στους -6, -7 και σε ορισμένες περιπτώσεις στους -8, αλλά η χρονική διάρκεια είναι αυτή η οποία μας προβληματίζει.

Περιμένουμε το Σαββατοκύριακο που λέει η Μετεωρολογία ότι θα υπάρξουν κάποιες βροχοπτώσεις για να δούμε το μέγεθος της ζημιάς.

Όσον αφορά τις δηλώσεις ζημίας που γίνονται στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στους Δήμους, όπως ενημερώθηκα σήμερα το πρωί από τον προϊστάμενος του ΕΛΓΑ, κ. Σωτήρη Χήρα έχει γίνει αναγγελία για όλο το νομό με χθεσινή ημερομηνία, δηλαδή 9 Ιανουαρίου, οπότε μέχρι τις 24 Ιανουαρίου μπορούν να κάνουν οι παραγωγοί δήλωση ζημίας.

Απαραίτητο είναι να υπάρχει η δήλωση του ΟΣΔΕ και να φαίνονται τα αγροτεμάχια που θα δηλωθούν στον ΕΛΓΑ καταγεγραμμένα και στο ΟΣΔΕ».

 ixotisartas.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης