Από Τρίτη οι έλεγχοι του ΕΛΓΑ για τα εσπεριδοειδή


-Πάνω από 3.000 οι δηλώσεις ζημιάς -Ξεκινούν τα χυμοποιήσιμα 

Έντονη «κινητικότητα» παρατηρείται και πάλι στην Αρτινή πεδιάδα μετά τις πρώτες ημέρες από τον παγετό με τους παραγωγούς να συλλέγουν μέρος της παραγωγής τους που δεν έχει υποστεί ζημία, ώστε να την αξιοποιήσουν στην εμπορία ή την χυμοποίηση. 



Τόσο τα συσκευαστήρια όσο και οι χώροι συλλογής πορτοκαλιών για να οδηγηθούν στα χυμοποιεία της Πελοποννήσου έβαλαν ξανά μπροστά τις μηχανές αφού, παρά το έντονο ψύχος, φαίνεται ότι οι ζημιές έχουν διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή και κτήμα το κτήμα.

Βέβαια σε κάθε περίπτωση η συλλογή για την αξιοποίηση μέρους της παραγωγής γίνεται με τη διαδικασία των ονομαζόμενων μαρτύρων, δηλαδή με ένα δέντρο ασύλλεκτο ανά 20, διάσπαρτα μέσα στο κτήμα για να ελεγχθεί έτσι το ποσοστό ζημιάς του κάθε παραγωγού.

Εξάλλου όπως ήδη επισημάνθηκε προς την εφημερίδα «Ηχώ» σε επικοινωνία με τον διευθυντή Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Ιωαννίνων Σωτήριο Χήρα, άμεσα θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι για τη ζημιά των εσπεριδοειδών στο νομό Άρτας.

Έχουν συγκεντρωθεί οι δηλώσεις 

Αναλυτικότερα και ήδη με την πάροδο της προθεσμίας δηλώσεων ζημιάς στις 24 Ιανουαρίου, μέσω των κατά τόπους ανταποκριτών του ΕΛΓΑ έχουν συγκεντρωθεί στο Υποκατάστημα του Ασφαλιστικού Οργανισμού πάνω από 3.000 δηλώσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Χήρα ο έλεγχος ξεκίνησε από τις ζημιές στις ελιές και μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί η εξατομίκευση για το συγκεκριμένο προϊόν. Άλλωστε οι ελιές και κυρίως όσες παρέμεναν ασύλλεκτες δεν ήταν πολλές ως περιπτώσεις ελέγχου, αποτελούν τον μικρότερο όγκο εκτιμήσεων δηλαδή, εν σχέση με τα εσπεριδοειδή.

«Από την ερχόμενη Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τους ελέγχους ζημιάς για τα πορτοκάλια», ανέφερε ο κ. Χήρας, επισημαίνοντας ότι τα κλιμάκια θα αρχίσουν τον έλεγχο στα κτήματα των εσπεριδοειδών στην πεδιάδα του νομού.

Για την εικόνα της ηρτημένης παραγωγής όταν θέσαμε σχετικό ερώτημα μας επανέλαβε πως ισχύει ό,τι επισήμανε στην πρώτη επιτόπια επίσκεψη του στον κάμπο ότι δηλαδή «Υπάρχουν διαβαθμισμένα συμπτώματα παγετού. Έχουμε περιοχές όπου ο παγετός είναι καθολικός και περιοχές που είναι λιγότερο επηρεασμένες».

 ixotisartas.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης