Τόμσεν: 21 χρόνια για να ρίξει η Ελλάδα την ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα


Την εκτίμηση ότι θα χρειαστούν 21 χρόνια, ώστε η Ελλάδα να καταφέρει να ρίξει την ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα, έκανε ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.



Στη διάρκεια ομιλίας του από την Ουάσιγκτον, κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Europe's Growth Challenge» του οικονομολόγου Άντερς Άσλουντ, ο κ. Τόμσεν αναφέρθηκε και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης λέγοντας πως η Ιταλία θα χρειαστεί 12 χρόνια, η Πορτογαλία 10 και η Ισπανία έξι, ώστε να μειώσουν την ανεργία τους στα επίπεδα της περιόδου 2001-2007.

Σημείωσε πως σε αυτές τις χώρες, η διαρθρωτική ανεργία είναι υψηλή, ο πληθωρισμός χαμηλός και το χρέος αυξημένο.

Για την ανεργία στην Ευρωζώνη, ο κ. Τόμσεν είπε ότι, βάσει εκτιμήσεων του ΔΝΤ, ανέρχεται σε περίπου 10%, με τη διαρθρωτική ανεργία να κυμαίνεται μεταξύ 7 και 8%.

Σε ερώτηση για τη λιτότητα, υποστήριξε ότι δεν είναι το πρόβλημα αυτό στην Ευρώπη, για να προσθέσει ότι έχει κάνει πολλή πρόοδο και σε μεταρρυθμίσεις και στην αρχιτεκτονική της και στην τραπεζική ένωση και στο τείχος προστασίας της.

Εξέφρασε, ωστόσο, την εκτίμηση ότι χρειάζεται διευκολυντική νομισματική πολιτική, αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου που έχουν κάποιες χώρες, ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, κάποιες δημοσιονομικές δαπάνες στο πρότυπο του σχεδίου του προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ και πάνω από όλα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

 kathimerini.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ