Κρίσιμο Euroworking Group για την Ελλάδα


Συνεδριάζει, στις 16:00 ώρα Ελλάδας, μέσω τηλεδιάσκεψης το EuroWorking Group, όπου οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν το ενδεχόμενο να ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, στη βάση του πορίσματος των θεσμών για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.



Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις, καθώς ορισμένοι υπουργοί έχουν δυσαρεστηθεί με το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προχώρησε στην ανακοίνωση του παγώματος της εφαρμογής των μέτρων, χωρίς να τους συμβουλευτεί.

Τη δυσαρεσκειά του την εξέφρασε ανοιχτά την περασμένη Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν είναι ο μόνος που δυσαρεστήθηκε.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος επί των Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, συμμερίστηκαν την ανησυχία της Αθήνας και τους σκοπούς της κίνησής της να χορηγήσει το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους.

Πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, στην κατοχή της οποίας έχει περιέλθει η έκθεση των θεσμών με τίτλο «Πρόσφατα μέτρα σε συντάξεις και ΦΠΑ που ανακοινώθηκαν από τις ελληνικές αρχές», οι δανειστές είναι ιδιαίτερα επικριτικοί.

Η έκθεση αναφέρει ότι «το θέμα των παροχών συζητήθηκε με τις ελληνικές αρχές σε συνάντηση στις 13 Δεκεμβρίου, αυτό όμως ήταν ήδη έξι ημέρες μετά τις δημόσιες εξαγγελίες του Ελληνα πρωθυπουργού».

Η έκθεση επικρίνει τις διαδικασίες που ακολούθησε η ελληνική κυβέρνηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι ελληνικές Αρχές κατά την προηγούμενη αποστολή τους ενημέρωσαν τους θεσμούς ότι σκέφτονταν την πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν μέρος της υπεραπόδοσης του προϋπολογισμού για κοινωνικούς σκοπούς, αλλά από τότε δεν έγινε καμία συζήτηση ή αναλυτική πρόταση».

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή, όσον αφορά στο επίδομα στους συνταξιούχους, η έκθεση αναφέρει ότι «είναι αμφίβολο κατά πόσον το πακέτο μέτρων είναι αρκετά καλά στοχευμένο ώστε να αντιμετωπίσει μεγαλύτερες ανάγκες».

Σημειώνει δε ότι μπορεί να δημιουργήσει προσδοκίες στους συνταξιούχους και για άλλες παροχές στο μέλλον, αλλά και την αίσθηση πως μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μπορεί να αντισταθμιστούν.

Παράλληλα, οι δανειστές ζητούν περισσότερα στοιχεία για να καταλήξουν στην καθαρή δημοσιονομική επίπτωση του μέτρου, όμως αμφισβητούν την πρόβλεψη της ελληνικής κυβέρνησης ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι τελικά 0,75% του ΑΕΠ αντί για 0,5% όπως έχει προβλεφθεί.

antenna

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης