Η αλήθεια βρίσκεται εκεί κάτω


ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ “The Thing” (Η Απειλή,1982) - ΣΑΒΒΑΤΟ 17/12 στο ΣΙΝΕ ΠΑΛΛΑΣ Άρτας

Δεν ξέρω πόσοι από εσάς μπορεί να είχατε ψαχουλέψει τους “X-Files” αλλά το μότο τους και μόνο – έστω και ελαφρώς παραποιημένο στην περίπτωσή μας – έφτανε για να σε πείσει ότι η κυρά Τούλα της γειτονιάς δεν βγήκε τσάμπα στους δρόμους με τα ρόλεϊ στο κεφάλι, εκείνη τη βραδιά που υποστήριζε ότι «κάτι» είδε! 



Κι αν στην πραγματικότητα δεν έχουμε καταφέρει να εξακριβώσουμε την ύπαρξη αυτού του «κάτι», στο σινεμά (και στις τέχνες σαν σύνολο) όχι μόνο είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει αλλά το έχουμε παρουσιάσει σε οποιαδήποτε μορφή μπορεί να χωρέσει ο ανθρώπινος νους.

Εξάλλου, αυτή είναι και η αρετή του φανταστικού. Στην περίπτωσή μας, το παγωμένο και αφιλόξενο τοπίο της Ανταρκτικής μας περιμένει. 1982. Μία ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ βρίσκεται αποκομμένη στη βάση της εξαιτίας μιας σφοδρής, παρατεταμένης χιονοθύελλας.

Η καθημερινότητά της διαταράσσεται όταν τα τελευταία μέλη μίας γειτονικής νορβηγικής ερευνητικής εγκατάστασης εμφανίζονται έντρομα μπροστά τους χωρίς, όμως, να κατορθώνουν να επιβιώσουν.


Μία σειρά γεγονότων οδηγεί τους ήρωές μας στην ανακάλυψη της ύπαρξης ενός εξωγήινου παράσιτου το οποίο κατέπεσε και συνετρίβη στη Γη χιλιάδες χρόνια πριν, καταφέρνοντας να διατηρηθεί θαμμένο στους πάγους.

Χαρακτηριστικό του; Το ότι μπορεί να αφομοιώσει βιολογικά πλάσματα κάθε τύπου, παίρνοντας έτσι ακόμη και ανθρώπινη μορφή, μιμούμενο πλήρως όλες της τις λειτουργίες. Κάτι σαν κλωνοποίηση δηλαδή, μόνο που δεν ψάχνει να βοσκήσει αλλά να δολοφονήσει.

 Εδώ προσγειώνεται και ο Τζον Κάρπεντερ. Κάνοντας ουσιαστικά ένα remake της ταινίας “The Thing from Another World” του 1951 - που με τη σειρά της βασίστηκε στη νουβέλα του John W. Campbell “Who Goes There?” του 1938 - χτίζει ένα κλειστοφοβικό σκηνικό που τρομάζει περισσότερο και από την ίδια την «απειλή».

Ως μετρ της ατμόσφαιρας που γεννά τρόμο ξεδιπλώνει, χωρίς βιασύνη, μία κατάσταση που φέρνει στα όρια τούς 12 ήρωες, τόσο σε προσωπικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο.


Τα πάντα και οι πάντες αρχίζουν να αμφισβητούνται διότι κάλλιστα μπορεί να έχουν αντικατασταθεί από την εξωγήινη απομίμησή τους, γεγονός που επιτρέπει στο «κακό» να ελιχθεί και στους ανθρώπους να μπερδέψουν το ζουρλομανδύα για τζάκετ.

Παίζοντας σε άλλη μία ταινία ένα από τα αγαπημένα του παιχνίδια, το πώς μπορεί να ανταποκριθεί και να συνεργαστεί, δηλαδή, μία ομάδα ανθρώπων κάτω από ακραίες συνθήκες, ο Κάρπεντερ δοκιμάζει εξίσου το μυαλό των ηρώων του αλλά και του θεατή.

Με το πέρασμα της ώρας νιώθεις κάθε γωνία του κτιρίου να στενεύει, γνωρίζοντας ότι έξω από αυτό υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Έτσι, έρχεται στο προσκήνιο η παράνοια, η οποία με τη σειρά της καλωσορίζει τον τρόμο. Προσέξτε όμως.

Ο τρόμος του Κάρπεντερ δεν βασίζεται στα επαναστατικά εφέ για την εποχή ή στο έντονο gore στοιχείο. Αντλεί τη δύναμή του από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και μόνο, που με τόση «μαστοριά» ξεδιπλώνεται λεπτό προς λεπτό έως ότου φτάσει στην απόλυτη «έκρηξη». Σ’ αυτή του την περιπέτεια φυσικά, ο αμερικανός σκηνοθέτης έχει και την ανάλογη στήριξη.

Η επιβλητική μουσική του Ένιο Μορικόνε. Η «πιο cool πεθαίνεις» ερμηνεία του Κερτ Ράσελ. Η δημιουργική ευχέρεια που του δίνει η συνεργασία του, για πρώτη φορά ως τότε, με μεγάλο στούντιο παραγωγής. Μία τόσο έξυπνη όσο και ύπουλη ιστορία που ξεχειλώνει την έννοια της αγωνίας.

Προπαντός, όμως, η αίσθηση που νιώθεις ότι θες να φωνάξεις «βοήθεια» αλλά δεν θα σε ακούσει κανείς είναι αυτή που δεν σε αφήνει να κλείσεις μάτι για όσο παίζει η ταινία, αν και μετά που θα επιστρέψεις σπίτι, θα φουσκώσει λίγο ο λογαριασμός της ΔΕΗ με τόσα φώτα που θα ανάψεις.

Το Σάββατο, όμως, στις 17 Δεκεμβρίου τα φώτα του «ΣΙΝΕ ΠΑΛΛΑΣ» θα σβήσουν. Το “The Thing” του Τζον Κάρπεντερ σας περιμένει. Άραγε θα σας ακούσει κανείς; Ίσως η κυρά Τούλα…

Από τον Βασίλη Γκορόγια (μέλος της ΚΛΑΡΤ)

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016, 
ΣΙΝΕ ΠΑΛΛΑΣ Προσέλευση: 23:30 
Είσοδος Ελεύθερη 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης