Το κολασμένο τέλος του ηλιακού μας συστήματος

 
- Εντυπωσιακά ευρήματα σε άστρο παρόμοιο με τον Ηλιο το οποίο... πέθανε
 
 Μια νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει τις κυρίαρχες θεωρίες για το τέλος που θα έχει το μητρικό μας άστρο και το ηλιακό μας σύστημα. Ερευνητές μελέτησαν ένα κοντινό άστρο παρόμοιο με τον Ηλιο και εντόπισαν στοιχεία που αποκαλύπτουν τι πρόκειται να συμβεί όταν ο Ηλιος φτάσει στο τέλος της ζωής του.
 


Κόκκινος γίγαντας άσπρος νάνος
 
Ομάδα ερευνητών του το Ινστιτούτου Αστρονομίας KU Leuven στο Βέλγιο μελέτησε το άστρο L2 Puppis που βρίσκεται σε απόσταση 200 ετών φωτός από εμάς. Το άστρο αυτό πριν από μερικά δισ. έτη είχε μάζα και χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά του Ηλιου. Οι ερευνητές μελετώντας το άστρο κατέληξαν σε μια σειρά από ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Εκτιμούν ότι σε πέντε δις. έτη ο Ηλιος θα γίνει ένας κόκκινος γίγαντας 100 φορές μεγαλύτερος από ότι είναι σήμερα με αποτέλεσμα να «καταπιεί» τον Ερμή και την Αφροδίτη. Οι ερευνητές εικάζουν ότι η Γη μπορεί να επιβιώσει αλλά θα είναι ένας κόσμος χωρίς καμία δυνατότητα να υποστηρίξει οποιαδήποτε μορφή ζωής.

«Ο Ηλιος σε κάποια στιγμή αυτών των διεργασιών θα χάσει ένα μεγάλο κομμάτι μάζας από έναν δυνατό αστρικό άνεμο. Το τελικό στάδιο της εξέλιξής του, σε επτά δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα, θα είναι ένα μικρός λευκός αστέρας νάνος. Αυτός θα έχει το μέγεθος της Γης, όμως θα είναι πολύ βαρύτερος: ένα κουταλάκι του γλυκού από την ύλη ενός λευκού νάνου αστέρα ζυγίζει περίπου πέντε τόνους» αναφέρει η Λιν Ντεσίν, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οι ερευνητές έχουν τώρα εντοπίσει έναν πλανήτη 300 εκατ. χιλιόμετρα από το αστέρι η μελέτη του οποίου αναμένεται να προσφέρει νέα δεδομένα για την τύχη της Γης αλλά και του ηλιακού μας συστήματος γενικότερα.

 ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΪΝΑΣ
 tovima.gr


O Ηλιος στο τέλος της ζωής του θα καταπιεί κάποιους πλανήτες και θα κάψει κυριολεκτικά κάποιους άλλους   

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ