Εφορία: Τριπλό πρίμ σε φοροφυγάδες


- Πως και ποιοι ωφελούνται

Τριπλό πρίμ σε φοροφυγάδες ενεργοποιεί η κυβέρνηση από την Πρωτοχρονιά. Κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων που θεωρούνται και οι «συνήθεις ύποπτοι» για την απόκρυψη εισοδημάτων, θα βγουν τριπλά ωφελημένοι καθώς θα τύχουν:



1. Μείωση του φόρου εισοδήματος λόγω της μείωσης του φορολογικού συντελεστή από το 26% που ήταν μέχρι και πέρυσι, στο 22%

2. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών καθώς για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα έως και 10000-15000 ευρώ, η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα, θα οδηγήσει σε μικρότερες επιβαρύνσεις σε σχέση με το 2016

3.  Εξασφάλιση «χαλαρού» στόχου όσον αφορά στην διενέργεια ηλεκτρονικών πληρωμών καθώς θα αρκεί ετήσια συναλλαγή με κάρτα της τάξεως των 900 ευρώ σε έναν επαγγελματία που δηλώνει 9000 ευρώ εισόδημα προκειμένου να αποφύγει το πρόστιμο του 22%. Μάλιστα, δεδομένου ότι ο επαγγελματίας με το χαμηλό εισόδημα στα χαρτιά θα καταφέρει με μεγάλη ευκολία να εμφανίσει ηλεκτρονικές πληρωμές πάνω από το όριο που ορίζει ο νόμος, θα ανοίξει ο δρόμος ακόμη και για την παροχή φορολογικών ελαφρύνσεων.

Με αυτά τα τρία δεδομένα, αλλά και με δεδομένο ότι το σύνολο των κοινωνικών παροχών έχει ως βάση υπολογισμού το εισόδημα, το κίνητρο για φοροδιαφυγή στην Ελλάδα έχει γίνει πλέον τεράστιο.

Επίδομα θέρμανσης, δυνατότητα εισόδου του παιδιού στον παιδικό σταθμό, έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ και πολλές άλλες παροχές, συνδέονται με το χαμηλό εισόδημα κάτι που σημαίνει ότι όποιος φοροδιαφεύγει βγαίνει διπλά κερδισμένος: και πληρώνει λιγότερους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και κερδίζει από την πρόσβαση στο κοινωνικό κράτος.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, είναι ότι θέλει να πριμοδοτήσει τα χαμηλότερα εισοδήματα. Μαζί με αυτά όμως δημιουργεί πολύ ισχυρό κίνητρο για απόκρυψη εισοδημάτων. Και αυτό διότι ενώ τα χαμηλά εισοδήματα θα τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης μέσα στο 2017 –και φορολογικής και ασφαλιστικής- τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα θα αντιμετωπίσουν επιβαρύνσεις στα όρια της εξόντωσης.

Το μεγάλο στοίχημα είναι πλέον το πώς θα λειτουργήσει  αυτό το σύστημα που «χτίζει» η κυβέρνηση τόσο για τα φορολογικά έσοδα όσο και για τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο κίνδυνος απώλειας εσόδων είναι ορατός καθώς για κάθε 1000 ευρώ που θα αποκρύπτονται, το δημόσιο θα χάνει:

1.      240 ευρώ ΦΠΑ
2.      Από 220 έως 450 ευρώ φόρο εισοδήματος
3.      Από 22 έως 100 ευρώ εισφορά αλληλλεγγύης και
4.      Έως και 270 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές.

thetoc
madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ