Μουσικό Σχολείο Άρτας: Εκπαιδευτική εκδρομή στο Παρίσι


Από τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου έως το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου το Μουσικό Λύκειο Άρτας πραγματοποίησε πενθήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στο Παρίσι στην οποία συμμετείχαν 14 μαθητές και 3 εκπαιδευτικοί.  (φώτο)
 


Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δράση βασίστηκε σε τρεις παιδαγωγικούς άξονες, σχετικούς με: α) την ιδιότητα του σχολείου μας ως μέλους του δικτύου ASPnetτης UNESCO β) τη συμμετοχή στο πλαίσιο του μαθήματος της γαλλικής γλώσσας, με σκοπό την εμβάθυνση στη γλώσσα και σε πτυχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού γ) τη μουσική ιδιότητα των μαθητών του σχολείου μας και τη συμμετοχή σε δράσεις σχετικού χαρακτήρα Κεντρικός προορισμόςήταν η επίσκεψη στην έδρα της UNESCO.

Το σχολείο μας έχει την τιμή να αποτελεί από το 2012 μέλος του ASPnet,του δικτύου εκπαιδευτικών μονάδων που συνεργάζονται με την UNESCO.

Κατά τη διάρκεια μιας πολύ ενδιαφέρουσας ξενάγησης στις κτηριακές εγκαταστάσεις του Οργανισμού, ενημερωθήκαμε σχετικά με το ιστορικό ίδρυσής του, τους σκοπούς του, τον σύγχρονο ρόλο του, τους τρόπους και τα μέσα που δραστηριοποιείται. Πήραμε μάλιστα μια μικρή γεύση από τις διαδικασίες που ακολουθούνται, καθώς την ώρα της ξενάγησης πραγματοποιούνταν συνεδρίαση στην αίθουσα διασκέψεων.

Η ενημέρωση αφορούσε επίσης τα στάδια κατασκευής του ιστορικού κτηρίου, ενώ μείναμε έκπληκτοι μπροστά στη συλλογή έργων τέχνης που διαθέτει ο χώρος. Καλλιτέχνες μεγάλου κύρους έχουν δωρίσει έργα τους στον Οργανισμό, με αποτέλεσμα να διαθέτει ένα μικρό διαθεματικό μουσείο με έργα των Picasso, Miro, Giacometti, Moore κ.ά.


Η περιήγησή μας ολοκληρώθηκε με μια συζήτηση σχετικά με τις δράσεις και το συντονισμό του δικτύου του Οργανισμού και έληξε δίνοντας ραντεβού για μελλοντική σύμπραξη.

Φυσικά η διαμονή μας στο Παρίσι περιλάμβανε επισκέψεις σε σπουδαία μουσεία, ξεδιπλώνοντας ένα πολύτιμο ταξίδι ιστορίας και τέχνης, αρχής γενομένης από... το Λούβρο. Στο μουσείο του Λούβρου οι μαθητές ενημερώθηκαν σχετικά με την ιστορία του κτηρίου και την αρχιτεκτονική του εξέλιξη, ως την σημερινή του μορφή.


Ακολούθησε επίσκεψη στο τμήμα με τις ελληνικές αρχαιότητες που περιλαμβάνει σημαντικά εκθέματα,όπως τμήμα της Ζωφόρου του Παρθενώνα, τα αγάλματα ‘’η Αφροδίτη της Μήλου’’ και ‘’η Νίκη της Σαμοθράκης’’. Επίσης θαυμάσαμε γλυπτά της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου στην "Αίθουσα των Καρυάτιδων" καθώς και πιο σύγχρονα, όπως το ‘’Έρως και Ψυχή’’ του Canova.

Η ξενάγηση συνεχίστηκε σε τμήματα του μουσείου με έργα ζωγράφων, μεταξύ των οποίων οι ιστορικής σημασίας πίνακες του ρομαντισμού ‘’η Σφαγή της Χίου’’ και ‘’η Ελευθερία οδηγεί το Λαό’’ του Delacroix, ‘’Η σχεδία της Μέδουσας’’ του Géricault και προγενέστεροι, όπως ‘’η Στέψη του Ναπολέοντα’’ του Jacques-Louis David και πολλοί άλλοι. Η επίσκεψή μας δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει τον πίνακα ‘’o γάμος στην Κανά’’ του Veronese και φυσικά την περίφημη ‘’MonnaLisa’’ του DaVinci.

Η εξαιρετική μας ξεναγός, εκτός από μια πολύ καλά σχεδιασμένη ξενάγηση, συζήτησε πρόθυμα με τους μαθητές μας φροντίζοντας να εκτοξεύσει το ενδιαφέρον σχετικά με ζητήματα τεχνοτροπίας, αισθητικής, ευρωπαϊκής ιστορίας και ιστορίας της τέχνης. Ένας από τους επόμενους σταθμούς μας ήταν το Μουσείο του Orsay.


Εκτός από το περίφημο ρολόι, σήμα κατατεθέν του πρώην σιδηροδρομικού σταθμού, θαυμάσαμε σημαντικά γλυπτά και πίνακες σπουδαίων ζωγράφων. Μεταξύ αυτών, οι σημαντικότεροι ιμπρεσιονιστές, όπως οι Monet, Manet, Degas, Cézanne, Renoir, αλλά και εκπρόσωποι μετα-ιμπρεσιονιστικών ρευμάτων,Van Gogh, Gauguinκ.ά. Κατά τη διαμονή μας είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τον καθεδρικό ναό της‘’NotreDame’’ (‘’Παναγία των Παρισίων’’).

Εκτός από την εξαιρετική αρχιτεκτονική και το εντυπωσιακό εσωτερικό του μνημείου, θαυμάσαμε μια εκπληκτική πανοραμική άποψη της πόλης, από την κορυφή των πύργων στο καμπαναριό του μυθιστορηματικού Κουασιμόδου του Ουγκώ. Ένας από τους ιδιαίτερους προορισμούς μας υπήρξε η Cité de la Musique (Πόλη της Μουσικής).


Οι μαθητές μας παρακολούθησαν στην κύρια αίθουσα (GrandeSalle) του νεόκτιστου κτηρίου της Φιλαρμονικής του Παρισιού (Philarmonie de Paris) τα έργα: ‘’Συμφωνία νο.3’’ του Beethoven και ‘’Tannhäuser’’ του Wagner. Τα έργα εκτέλεσε η ορχήστρα ‘’Orchestre de Paris’’, μια από τις δύο σημαντικότερες ορχήστρες κλασικής μουσικής του Παρισιού σήμερα. Η συγκεκριμένη παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος που απευθύνεται σε μαθητές. Τα έργα παρουσιάστηκαν τμηματικά, με ενδιάμεση περιγραφή και καθοδήγηση των μαθητών από ομιλητή.

Οι μαθητές μας εμπλούτισαν τις μουσικές τους γνώσεις και δοκίμασαν τις επιδόσεις τους στην γλώσσα, καθώς τα μουσικολογικά σχόλια ήταν στα γαλλικά και αφορούσαν ζητήματα μορφολογίας, αισθητικής, μεθόδων σύνθεσης και τεχνικών ενορχήστρωσης των δύο μεγάλων συνθετών. Ακολούθησε επίσκεψη στο μουσείο οργάνων της Cité de la Musique, ένα από τα μεγαλύτερα στο είδος του παγκοσμίως, δεδομένου ότι φιλοξενεί περίπου 7000 εκθέματα.



Η περιήγηση στους πέντε ορόφους της έκθεσης εξιστορεί την εξέλιξη οργάνων από διαφορετικές μουσικές παραδόσεις του κόσμου και βοήθησε τους μαθητές μας να κατανοήσουν καλύτερα ζητήματα σχετικά με την παγκόσμια ιστορία της μουσικής, την οργανοποιία και την τεχνολογία του ήχου. Ο επόμενος μουσικού ενδιαφέροντος προορισμός μας ήταν το επιβλητικό κτήριο Palais Garnier της Όπερας του Παρισιού (Opéra National de Paris).

Οι μαθητές μας μπόρεσαν με τη βοήθεια ξεναγού να γνωρίσουν την ιστορία του διάσημου κτηρίου, να θαυμάσουν τα σημαντικά γλυπτά, τους πίνακες και τοιχογραφίες, τις ενδυμασίες από ιστορικές παραστάσεις, αλλά και τη θρυλική αίθουσα παραστάσεων, χώρος όπου ‘’κατοικούσε’’ το γνωστό από τη νουβέλα του Leroux ‘’Φάντασμα της Όπερας’’. Οι διαδρομές στο Παρίσι περιλάμβαναν στάσεις στο εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο χωριό, στο κτήριο των Galeries Lafayette και στην Αψίδα του Θριάμβου.


Όπως αναμενόταν, οι φωτογραφικοί φακοί πήραν φωτιά στον εμβληματικό Πύργο του Άιφελ τον οποίο είχαμε τη χαρά να θαυμάσουμε στο ηλιοβασίλεμα. Την παραμονή μας ομόρφυναν πολλές πινελιές από την πόλη του φωτός. Οι περίπατοι στους δρόμους έδωσαν εικόνες της καθημερινής ζωής των κατοίκων.

Η εξαίσια αρχιτεκτονική μάς υπενθυμίζει ότι μεγάλες σε πληθυσμό πόλεις μπορούν να υπάρξουν δίχως να υποσκελίζονται η ομορφιά, η καλή αισθητική και η αρμονία του αστικού χώρου. Μια άλλη μαγική εικόνα του Παρισιού μας χάρισε η βόλτα στο Σικουάνα, καθώς θαυμάζοντας εν πλω τα όμορφα κτήρια, τα μνημεία και τις γέφυρες μεταφέρεσαι νοητά σε μια άλλη εποχή.

Από τις γαλλικές συνήθειες που προσπαθήσαμε να αφουγκραστούμε δεν θα μπορούσαν βεβαίως να λείπουν οι μετακινήσεις με το μετρό και φυσικά οι γεύσεις από τη φημισμένη γαλλική κουζίνα. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους μαθητές μας για τη συνεργασία, τη διαρκή προθυμία, αλλά φυσικά και τις ατελείωτες στιγμές γέλιου.

Επίσης οφείλουμε να τους συγχαρούμε για το έντονο και αδιάκοπο ενδιαφέρον που έδειξαν για ποικίλα και διαφορετικά πολιτισμικά στοιχεία, γεγονός το οποίο είναι ενθαρρυντικό, ιδιαίτερα σε δύσκολες εποχές, και επιβεβαιώνει ότι τέτοιου είδους δράσεις είναι χρήσιμο και αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί
Ανθούλα Ζώρη
Nathalie Poupard
Σπήλιος Κούνας



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης