Ελληνικός ωκεανός επενδύσεων


- ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΠΛΟΙΩΝ  

Ανεπηρέαστοι από την κρίση εμφανίζονται οι Ελληνες εφοπλιστές, που οδηγούν την κούρσα των επενδύσεων στην παγκόσμια ναυτιλία και παραμένουν κυρίαρχοι των επτά θαλασσών. Πρωτιά στις αγορές πλοίων έχουν να επιδείξουν οι Ελληνες πλοιοκτήτες στη διάρκεια του 2016. 



Οι ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες πρωταγωνιστούν και πάλι στα «deals» για την απόκτηση περισσότερου και νεότερου τονάζ, παρά μάλιστα το γεγονός ότι διεθνώς η κατάσταση στις αγορές μεταχειρισμένων πλοίων είναι υποτονική, λόγω της καθοδικής πορείας της ναυλαγοράς.

Συγκεκριμένα, «έσπασαν» το φράγμα των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για αγορές πλοίων το 2016, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου «Allied Shipbroking», οι Ελληνες εφοπλιστές δαπάνησαν φέτος 3,4 δισ. δολάρια για την εξαγορά 269 πλοίων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι φορτηγά πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου.

Ειδικότερα, ξόδεψαν 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσουν 202 φορτηγά πλοία, 1,6 δισ. δολάρια για 42 δεξαμενόπλοια και 83 εκατομμύρια για 15 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Σε μεγάλη απόσταση από τους Ελληνες εφοπλιστές ακολουθούν οι Κινέζοι με αγορές 152 πλοίων, η συνολική αξία των οποίων ανέρχεται σε 1,4 δισ. δολάρια.

Σε λιγότερα χέρια
 
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Petrofin Research για το 2016, ο ελληνόκτητος στόλος ενισχύεται αλλά συγκεντρώνεται σε λιγότερα χέρια, με τον αριθμό των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών να μειώνεται και το μερίδιο του ελληνόκτητου στόλου στην παγκόσμια ναυτιλία εξακολουθεί να αυξάνεται.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών μειώθηκε στις 638 έναντι 648 εταιρειών το 2015, ενώ οι Ελληνες πλοιοκτήτες αύξησαν το μερίδιό τους στον παγκόσμιο στόλο από 16,05% το 2015 στο 16,36% το 2016.

Εξάλλου και τη χρονιά που φεύγει η Ελλάδα διατήρησε τον τίτλο του μεγαλύτερου ναυτιλιακού έθνους στον πλανήτη ελέγχοντας το 16,3% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Διάσκεψης Εμπορίου και Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNCTAD).

Η ελληνική ναυτιλία παρέμεινε και το 2016 στην κορυφή της πυραμίδας μπροστά από δυνάμεις της παγκόσμιας οικονομίας, όπως η Ιαπωνία, η Κίνα, η Γερμανία και η Σιγκαπούρη, βάσει του ποσοστού που ελέγχει η κάθε χώρα επί της συνολικής χωρητικότητας του παγκόσμιου στόλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι Ελληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν συνολικά 4.136 πλοία, έναντι 4.017 πλοίων το 2015, καταγράφοντας μια σημαντική αύξηση κατά 119 πλοία. Εξ αυτών βέβαια μόνο τα 728 έχουν υψώσει την ελληνική σημαία. ?

Επενδύσεις άνω των 20 δισ. για νεότευκτα πλοία

Η συνολική αξία των επενδύσεων σε νεότευκτα πλοία των Ελλήνων εφοπλιστών υπερβαίνει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη Vessels Value. Πρόκειται για όλα τα υπό παραγγελία πλοία ελληνικών συμφερόντων στα ναυπηγεία ανά τον κόσμο. Αφορούν, δηλαδή, όλα τα κλεισμένα συμβόλαια ναυπηγήσεων των τελευταίων ετών που δεν έχουν ακόμα πέσει στο νερό.

Γιάννης Αγγελικούσης

Ο ισχυρότερος Ελληνας εφοπλιστής Γιάννης Αγγελικούσης, με στόλο 103 πλοίων χωρητικότητας 19,8 εκατομμυρίων τόνων, πρωτοστάτησε φέτος για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια στις αγορές μεταχειρισμένων πλοίων.

Κώστας Νάνος
 ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ