Αλλάζουν όλα στις νέες συντάξεις


- Πως υπολογίζονται, τα νέα ποσά

Αλλάζουν όλα στις νέες συντάξεις γήρατος και χηρείας για όσους υπέβαλαν αίτηση από 13/5/2016 και μετά, σύμφωνα με τις δυο εφαρμοστικές εγκυκλίους που ετοίμασε το υπουργείο Εργασίας και αναμένεται να εκδοθούν σήμερα.



Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», Οι νέες συντάξεις – με αίτηση από 13/5/2016 και μετά – θα αποτελούνται από δυο μέρη, την Εθνική σύνταξη και την ανταποδοτική σύνταξη.

Η εθνική σύνταξη καθορίστηκε στα 384 ευρώ με 20 έτη ασφάλισης και άνω, ενώ όσοι έχουν από 15 έως 19 έτη θα παίρνουν την εθνική με μείωση 2% κατ' έτος.

Στη μειωμένη σύνταξη τα ποσά της εθνικής είτε 384 ευρώ είτε 345 ευρώ μειώνονται 6% για κάθε έτος που η ηλικία συνταξιοδότησης υπολείπεται του ορίου ηλικίας πλήρους σύνταξης. Η μείωση δεν θα υπερβαίνει το 30%.

Το νέο στοιχείο είναι ότι η εθνική σύνταξη θα υπολογίζεται με έτη, μήνες και ημέρες για όσους δεν συμπληρώνουν τα 20 ΄την ασφάλισης.

Η ανταποδοτική σύνταξη βγαίνει με συντελεστές επί του μέσου όρου των συντάξιμων αποδοχών. Οι συντελεστές είναι από 11,55% με 15 έτη ως 46,80% με 40 έτη.

 madata.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ