Ιταλία: Η επόμενη μέρα μετά το δημοψήφισμα


- Όλες οι πιθανές εξελίξεις

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, παραιτήθηκε τις πρωινές ώρες της Δευτέρας μετά τη συντριπτική ήττα στο δημοψήφισμα για τις προτεινόμενες Συνταγματικές αλλαγές.
Το Bloomberg παρουσιάζει τις πιθανές εξελίξεις μετά την παραίτηση Ρέντσι.



1.Τι θα συμβεί τη Δευτέρα

Ο Ρέντσι το απόγευμα της Δευτέρας θα μεταβεί στον πρόεδρο της χώρας Sergio Mattarella για να επιδώσει την  παραίτησή του. Στόχος του Mattarella θα είναι να διευκρινίσει εάν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας ή εάν η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Υπάρχει ενδεχόμενο να ζητήσει από τον Ρέντσι να αναστείλει για μικρό χρονικό διάστημα την παραίτησή του για να επιτρέψει στον πρόεδρο να ξεκινήσει συζητήσεις και με τα δύο κοινοβουλευτικά σώματα και τους ηγέτες των κομμάτων.

2.Ποιος μπορεί να διαδεχθεί τον Ρέντσι

Ο πιθανός διάδοχος του Ρέντσι, θα είναι κάποιος από τους συμμάχους του στην κυβέρνηση, όπως ο υπουργός Οικονομικών Pier Carlo Padoan, ο Γερουσιαστής Pietro Grasso ή ο υπουργός Πολιτισμού Dario Franceschini. Ο Ρέντσι θα παραμείνει στη θέση του μέχρι την ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού.

3. Τι θα ζητήσει ο πρόεδρος

Αυτό που αναμένεται να ζητήσει ο πρόεδρος Mattarella είναι σταθερότητα. Ο πρόεδρος της χώρας ποτέ δεν στήριξε την άποψη του Ρέντσι ότι εάν χάσει το δημοψήφισμα θα πρέπει να παραιτηθεί καθώς, τουλάχιστον στα χαρτιά η ψήφος στο δημοψήφισμα ήταν για Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και όχι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος θα ζητήσει το σχηματισμό νέας κυβέρνησης τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2018, χρονιά όπου είναι προγραμματισμένες οι εκλογές στη χώρα, αλλά το κατά πόσο μία τέτοια κυβέρνηση μπορεί να μακροημερεύσει εξαρτάται από τους ηγέτες των κομμάτων.

4. τι ζητάει ο βασικός αντίπαλος του Ρέντσι

Ο Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Γκρίλλο, το οποίο υποστηρίζει ότι είναι αντισυστημικό, ζητάει την άμεση παραίτηση Ρέντσι και την άμεση διενέργεια εκλογών. Ο Γκρίλλο βρίσκεται στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις στον πρώτο γύρο των εκλογών και μπορεί να κερδίσει με ποσοστό έως 53%.

Εάν το κόμμα κερδίσει σχεδιάζει τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για το εάν η Ιταλία θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.
Την ίδια ώρα ο Μπερλουσκόνι, ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος Forza Italia, πιθανώς να αναζητάει επιστροφή στην κεντρική πολιτική σκηνή ως τμήμα της νέας κυβερνητικής συμμαχίας.

5. Οι προτεραιότητες της Ιταλίας

Εκτός από το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, η προτεραιότητα των κομμάτων είναι η μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου. Θα είναι διστακτικοί στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην κάτω βουλή γιατί αυτό αυτόματα θα δώσει πλειοψηφία στο πρώτο κόμμα και αυτό μπορεί να είναι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

6. Η αντίδραση των αγορών

Το ευρώ έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2015, από τη στιγμή που ο Ρέντσι ανακοίνωσε την παραίτησή του, στο 1,056 σε σχέση με το δολάριο. Το «όχι» έχει ήδη αξιολογηθεί για τα ιταλικά ομόλογα, και μπορεί οι πρόωρες εκλογές να οδηγήσουν αύξηση, σύμφωνα με αναλυτές συμπεριλαμβανομένων και των αναλυτών της Nomura.

7. Τι σημαίνει το «όχι» για τις ιταλικές τράπεζες

Η πολιτική αστάθεια που θα ακολουθήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μπορεί να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες τηςMonte dei Paschi di Siena SpA’s να βρει κεφάλαια. Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας πουλάει μετοχές αυτή την εβδομάδα με στόχο να συγκεντρώσει 5 δισ. καθώς ήδη ψάχνει τρόπους να διευθετήσει τα «κόκκινα» δάνεια ύψους 27,7 δισ. ευρώ.

«Πολλοί επενδυτές τώρα διερωτώνται πως η τράπεζα θα καλύψει την προσπάθεια κεφαλαιακής ενίσχυσης» αναφέρει ο Vincenzo Longo, αναλυτής στην  IG Markets iστο Μιλάνο. Οι επενδυτές μπορεί να κάνουν πίσω και να οδηγήσουν το κράτος να αναλάβει ρόλο ή να πιέσουν προς την καθυστέρηση της εκκαθάρισης της τράπεζας. Αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις  και σε άλλες τράπεζες που πιέζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική για  ενίσχυση των ισολογισμών τους.

 topontiki, madata.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ