Τότε που η Άρτα, θα είναι ανθισμένη... θα πλανάται η μαγεία!


ΕΤΟΣ ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΡΑΛΗ. Το ίδρυμα Ζογγολόπουλου και το κέντρο πολιτισμού Σταύρου Νιάρχου τιμούν το Γιάννη Μόραλη 

Γράφει η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΧΙΣΜΕΝΟΥ 

Μια από τις όμορφες εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο ίδρυμα Ζογγολόπουλου ήταν το πέμπτο σεμινάριο που διεξήχθη στις 30 Νοεμβρίου 2016 με εισηγήτρια την Άννυ Μάλαμα. Το θέμα της εισήγησης ήταν ο Γιάννης Μόραλης, Η Μπιενάλε του 1958 και η στροφή στην αφαίρεση. 



Στην 29η Μπιενάλε της Βενετίας, με επίτροπο τον Τώνη Σπητέρη, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον Γιάννη Μόραλη, τον Γιάννη Τσαρούχη και τον γλύπτη Αντώνη Σώχο.

Μέχρι τότε η ζωγραφική του Μόραλη παραμένει ανθρωποκεντρική, συνεχίζοντας να αγωνιά για την αρτιότητα του παραγόμενου αποτελέσματος, επιμένοντας ωστόσο να πειραματίζεται με τρόπο γόνιμο με τους όρους της συνάντησης των επιχειρούμενων αναφορών στο παρελθόν με τις πρόσφατες καλλιτεχνικές κατακτήσεις.

Η εμπειρία πάντως της Μπιενάλε φαίνεται να σηματοδοτεί τις νέες μορφικές αναζητήσεις του και το πέρασμα από την παραστατική τέχνη στην αφαίρεση, τη διαδικασία και τα αποτελέσματα των οποίων παρουσιάστηκαν στο σεμινάριο.

Εισηγήτρια ήταν η Άννυ Μάλαμα η οποία είναι επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλέξανδρου Σούτζου.

Επίσης, συνεργάζεται με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών «Ευρωπαϊκός Πολιτισμός» (θεματική ενότητα ΕΠΟ 20: Ιστορία των τεχνών στην Ευρώπη). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στις ιδιαιτερότητες της νεωτερικότητας, τις εκφάνσεις του μοντερνισμού και τους όρους που συγκροτούν το καλλιτεχνικό πεδίο στην Ελλάδα.

Έχει πτυχίο Αρχαιολογίας (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), μεταπυχιακό (ΜΑ) στην Ιστορία της τέχνης (Α.Π.Θ.) και στην Πολιτισμική ιστορία (DEA, Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, με υποτροφία του Ιδρύματος Μιχελή) και διδακτορικό στην Ιστορία της τέχνης (Α.Π.Θ.).

Επίσης, έχει παρακολουθήσει και αποφοιτήσει από το σεμινάριο μεταπτυχιακής επιμόρφωσης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, σχετικά με την ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση ενηλίκων.

Η κυρία Άννυ Μάλαμα ήταν κι αυτή που εγκαινίασε και με την ομιλία της στην πινακοθήκη μας Γ. Μόραλης το έτος όπου τιμούμε τον αρτινό μεγάλο ζωγράφο ενώ μέχρι στιγμής έχουν γίνει εκδηλώσεις για το ζωγράφο και το έργο του στην Αίγινα, το νησί του, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με μια μεγαλειώδη παρουσίαση έργων του και ταυτόχρονη έκθεση γλυπτών του φίλου και σύγχρονού του Χρήστου Καπράλου.

Οι δύο καλλιτέχνες συναντήθηκαν και συνδέθηκαν με φιλία στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, και έκτοτε ανέπτυξαν σχέσεις φιλίας στη ζωή και το έργο τους.



Μια επιλογή από 18 χάλκινα έργα του Καπράλου παρουσιάζονται πλάι σε μια μικρή αναδρομική του Μόραλη. 50 αριστουργήματα του ζωγράφου, που προέρχονται κυρίως από τη μεγάλη δωρεά του στην Εθνική Πινακοθήκη, αλλά και από ιδιωτικές συλλογές, εικονογραφούν την πορεία από τα πρώιμα έργα του έως την κλασική αφαίρεση των τελευταίων χρόνων.

Η έκθεση δίνει έμφαση τόσο στα έργα των δύο αυτών μεγάλων καλλιτεχνών, όσο και στη μεταξύ τους σχέση, η οποία ακολουθεί μια παράλληλη πορεία.

Οι δύο καλλιτέχνες ύστερα από την Αθήνα, ξαναβρίσκονται στο Παρίσι, όπου παρακολουθούν τα μοντέρνα κινήματα, αλλά παραμένουν πιστοί στις κλασικές αξίες. Το 1939 επιστρέφουν στην Ελλάδα, όπου συνεχίζουν τον διάλογό τους με τον κλασικισμό σε όλη την διάρκεια της Κατοχής.

Τη δεκαετία του '50 οι δύο καλλιτέχνες αναζητούν και βρίσκουν την προσωπική τους μοντέρνα έκφραση: ο Μόραλης με τα επιτύμβια, ο Καπράλος με τα χάλκινα γλυπτά, που γεννιούνται από μία νέα τεχνική: φύλλα κεριού δουλεμένα με τη φωτιά. Είναι τα γλυπτά που το 1962 του χαρίζουν διεθνή αναγνώριση στην Biennale της Βενετίας.

Οι δυο καλλιτέχνες, γείτονες και στην Αίγινα, δεν έπαψαν ποτέ να διαλέγονται με σύγχρονο πνεύμα με την ελληνική αρχαιότητα.

Ελπίζουμε και η Άρτα να τίμησε και να τιμά το μεγάλο της ζωγράφο σωστά, να μη χαθεί σε καμία γειτονιά της λήθης και της αδυναμίας της διαχείρισης μιας τόσο μεγάλης και σοβαρής κληρονομιάς.

Καλό θα ήταν να καθιερωθεί η 23η Απριλίου γενέθλιος ημέρα του ζωγράφου ως ημέρα γιορτής της τέχνης και της ζωγραφικής… Εξ΄ άλλου τότε είναι ανθισμένη και όλη η Άρτα… οι πορτοκαλεώνες της…. ήδη θα πλανάται η μαγεία…..

 gnomiartas.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης