Οι ιοί δείχνουν «προτίμηση» στους άνδρες


- Οι άνδρες νοσούν συχνότερα και σοβαρότερα σε σύγκριση με τις γυναίκες από παθογόνους μικροοργανισμούς

 Ανίσχυρο αποδεικνύεται τελικά το «ισχυρό» φύλο απέναντι στους παθογόνους μικροοργανισμούς, καθώς σύμφωνα με βρετανική μελέτη οι άνδρες αρρωσταίνουν συχνότερα και σοβαρότερα, συγκριτικά με τις γυναίκες. 




Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της επιστημονικής επιθεώρησης Nature Communications, ερευνητές του Πανεπιστημίου Royal Holloway του Λονδίνου, με επικεφαλής τον δρα Φρανσίσκο Ουμπέδα της Σχολής Βιολογικών Επιστημών, μελέτησαν τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα στις περιπτώσεις διαφόρων λοιμώξεων, π.χ. του ιού HTLV-1 που μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση λευχαιμίας.

Επιθετικότητα προς τους άνδρες

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, ορισμένοι παθογόνοι μικροοργανισμοί είναι πιο επιθετικοί, όταν μολύνουν τους άνδρες, ενώ είναι πιο ήπιοι στις γυναίκες. Έτσι, προκαλούν συχνότερα σοβαρές ασθένειες και θάνατο στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.

Οι επιστήμονες ήξεραν ότι όχι σπάνια οι άνδρες και γυναίκες αντιδρούν διαφορετικά στις ασθένειες. Αλλά φαίνεται πως και τα ίδια τα μικρόβια έχουν προσαρμοσθεί να επιδρούν διαφορετικά στα δύο φύλα.

Πιο χρήσιμα «οχήματα» οι γυναίκες


Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχει μια εξελικτική αιτία πίσω από αυτό: οι γυναίκες που γεννούν παιδιά, στα οποία μπορούν να μεταφέρουν τους μικροοργανισμούς μέσω του τοκετού ή του θηλασμού, είναι πιο χρήσιμες για την εξάπλωση των μικροβίων. Συνεπώς τα τελευταία έχουν κάθε λόγο να μη σκοτώσουν τις γυναίκες.

Έτσι, ιοί που μεταδίδονται από τη μητέρα στο παιδί, όπως της ερυθράς, της ανεμευλογιάς, της ηπατίτιδας αλλά και ο ιός Ζίκα, τείνουν να είναι πιο ήπιοι για τις γυναίκες και πιο επιβαρυντικοί για τους άνδρες.

Οι άνδρες που νοσούν από φυματίωση, έχουν μιάμιση φορά μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από ό,τι οι γυναίκες. Επίσης, όταν μολύνονται με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), έχουν πενταπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο σε σχέση με τις γυναίκες. Τέλος, οι άνδρες που μολύνονται με τον ιό Epstein-Barr (EBV), έχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν λέμφωμα Hodgkin σε σχέση με τις γυναίκες.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα πώς ξέρει ο ιός ότι βρίσκεται σε ανδρικό ή γυναικείο σώμα. Αν δοθεί απάντηση σ' αυτό τότε ίσως στο μέλλον οι επιστήμονες να μπορούν να «κοροϊδέψουν» τους ιούς και τα βακτήρια και να τα κάνουν να νομίζουν ότι βρίσκονται σε γυναικείο σώμα, ώστε και οι άνδρες να νοσούν σπανιότερα και ελαφρύτερα.

 .tovima.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ