Συνέχεια στην αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου Δωδώνης


- Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με πέντε εκατομμύρια…

Πράσινο φως για συνέχιση των εργασιών αναστήλωσης στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, καθώς με απόφαση του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, το έργο εντάχθηκε στο νέο ΕΣΠΑ, με συνολικό προϋπολογισμό πέντε εκατομμυρίων!



Πρόκειται για έναν ακόμη κρίκο, τον πιο σημαντικό, στην αλυσίδα των Πολιτιστικών Διαδρομών, που υλοποιεί κατά τη νέα προγραμματική περίοδο η Περιφέρεια Ηπείρου.

Η αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου, για αρκετά χρόνια δίχασε την επιστημονική κοινότητα της χώρας, καθώς υπήρχαν διαφορετικές κι αντικρουόμενες απόψεις για τον τρόπο που πρέπει να γίνει.

Τελικά η λύση βρέθηκε και ήδη ένα σημαντικό τμήμα από το πρώτο διάζωμα, έχει ολοκληρωθεί και μάλιστα άνοιξε για το κοινό το περασμένο καλοκαίρι.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν αλλά και πάλι θα κληθεί ο άνθρωπος και η τεχνολογία να κάνουν ένα μικρό θαύμα καθώς αυτή τη φορά θα χρησιμοποιηθεί αυτοκινούμενος τηλεσκοπικός γερανός για την τελική μεταφορά και εναπόθεση των αρχιτεκτονικών μελών του θεάτρου από το χώρο του κοίλου στο χώρο του εργοταξίου.

Κι αυτό γιατί οι εργασίες θα επεκταθούν σταδιακά και στο δεύτερο διάζωμα.

Συγκεκριμένα το νέο έργο περιλαμβάνει εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης τμήματος του κοίλου, στα τμήματα των κερκίδων 7, 8 και 9 του πρώτου διαζώματος και τις αντίστοιχες κλίμακες ανόδου και τμήματα των κεντρικών κερκίδων του θεάτρου 4, 5 και 6 του δευτέρου διαζώματος, επίσης με τις αντίστοιχες κλίμακες ανόδου.

Ακόμη προβλέπονται εργασίες συντήρησης σε τμήμα του νοτιοδυτικού αναλημματικού τοίχου του θεάτρου. Στο πλαίσιο του υποέργου θα πραγματοποιηθούν αποξηλώσεις – απομακρύνσεις του αρχαίου υλικού, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες συντηρήσεις και στερεώσεις. 

Θα ακολουθήσουν οι απαιτούμενες συγκολλήσεις και συμπληρώσεις του δομικού υλικού με τεχνητό λίθο, κατά περίπτωση, ή αντικατάσταση των ελλειπόντων δομικών μελών με νέα από φυσικό λίθο.

Θα προηγηθεί ανασκαφική διερεύνηση του υποβάθρου και στη συνέχεια κατάλληλη διαμόρφωση της υπόβασης, ώστε να πραγματοποιηθεί η τελική ανασύνθεση και ανάταξη του αρχαίου υλικού
Επίσης θα γίνουν εργασίες συντήρησης επιφάνειας δομικού υλικού του οπίσθιου τοίχου της δυτικής στοάς, του εξωτερικού περιβόλου του ιερού.

Στο πλαίσιο του ίδιου έργου θα υλοποιηθούν κι άλλες παρεμβάσεις στον αρχαιολογικό χώρο, όπως είναι ο βιολογικός καθαρισμός, ο εκσυγχρονισμός των δικτύων ύδρευσης, η επέκταση του πάρκινγκ και η εγκατάσταση αντικεραυνκής προστασίας.

 epiruspost.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ