Άρτα:Προβολή της ταινίας "Ο ΤΡΕΛΟΣ ΠΙΕΡΟ" του JEAN-LUC GODARD


ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016 - Σινέ ΠΑΛΛΑΣ - Είσοδος Ελεύθερη

Σουρεάλ road trip με προορισμό το άγνωστο (;) Η ζωή του καθενός μας ξεχωριστά αποτελεί και ένα διαφορετικό road trip. 



Ένα road trip που καθορίζεται από τις προσωπικές μας αποφάσεις και όχι μόνο, διασταυρώνεται με άλλα, στο τέλος, όμως, διατηρεί πάντα μία προσωπική ταυτότητα διότι η πλήρης κλωνοποίηση έχει περιοριστεί προς το παρόν στην Ντόλυ.

Η διάρκειά του; Άγνωστη. Ο προορισμός του; Θεωρητικά και αυτός άγνωστος, πρακτικά, όμως, δεν είναι άλλος από το πώς ορίζει κάθε άνθρωπος την προσωπική του λύτρωση, το σημείο αυτό όπου νιώθει ολοκληρωμένος σε όλα τα επίπεδα. Αυτό ακριβώς το ταξίδι προσπαθεί να σκηνοθετήσει και ο Γκοντάρ στον «Τρελό Πιερό».

Ο Φερντινάν (Ζαν Πολ Μπελμοντό) προσπαθεί να «επιβιώσει» μέσα σε ένα δυστυχισμένο γάμο. Εκτός αυτού χάνει και τη δουλειά του, γεγονός που τον γεμίζει απογοήτευση και αβεβαιότητα. Το timing, όμως, είναι τέτοιο που φέρνει μπροστά του ένα παλαιότερο φλερτ του, την Μαριάν (Άννα Καρίνα).


Χωρίς δεύτερη σκέψη αποφασίζει να τα αφήσει όλα πίσω και να φύγει μαζί της σε ένα ταξίδι όπου μπλέκονται πολλά. Ξεκαθάρισμα λογαριασμών, διακίνηση όπλων, συναίσθημα, απροσδόκητες συναντήσεις και αυθορμητισμός δημιουργούν μία κατάσταση άκρως απρόβλεπτη.

Όπως στην πραγματική ζωή δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει, έτσι και ο Γκοντάρ σκηνοθετεί ουσιαστικά χωρίς σενάριο. Όντας ένας αντισυμβατικός «μάστορας» της 7ης τέχνης, δεν χρειάζεται συγκεκριμένα καλούπια ή πρώτες ύλες για να χτίσει ό,τι έχει στο μυαλό του ή καλύτερα, ό,τι προκύπτει σε αυτό.

Βασισμένος στον αυθορμητισμό και στον αυτοσχεδιασμό στήνει ένα ξέφρενο road trip για τους δύο πρωταγωνιστές του, όπου θέτει τα δικά του ερωτήματα γύρω από τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, την ίδια τη ζωή, την τέχνη, την πολιτική και την, πολλές φορές, άγονη αγάπη προς τα υλικά αγαθά. Φυσικά, αυτό γίνεται με το δικό του, ιδιαίτερο τρόπο. Τα κύρια χαρακτηριστικά της Nouvelle Vague δεν θα μπορούσαν να μη δίνουν το παρόν.

Έντονα χρώματα με έμφαση σε αυτά της γαλλικής σημαίας, ανορθόδοξη χρήση του ήχου, ελεύθερη γραφή που παίζει με τα όρια του σουρεαλισμού και γενικά όλες οι εμμονές της αλλά και του σκηνοθέτη δίνουν ξεχωριστή αύρα στο όλο εγχείρημα. Αν ρωτούσε κάποιος γιατί θα έπρεπε να δει τον «Τρελό Πιερό», η απάντηση δεν φαντάζει και τόσο απλή.

Όσο, όμως, παρακολουθείς την ταινία, βλέπεις μέσα της και ένα μέρος της δικής σου ζωής. Ένα μέρος του δικού σου road trip, μέσα από μια οπτική γωνία που δεν έχει ως αυτοσκοπό τον αποπροσανατολισμό σου αλλά την κατατόπισή σου, εάν και εφόσον είσαι διατεθειμένος να βρεις τις απαντήσεις αυτές που σε καθορίζουν.

Το όραμα του Γκοντάρ βγαίνει τόσο έντονα σε κάθε του καρέ, επομένως ξεδιπλώνει διπλά την αξία του στη μεγάλη οθόνη. Γι’ αυτό και μία βόλτα ως τη σκοτεινή αίθουσα του «ΣΙΝΕ ΠΑΛΛΑΣ», αυτό το Σάββατο στις 19 Νοεμβρίου, αποτελεί μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία να εισχωρήσουμε για άλλη μία φορά στο μυαλό του μεγάλ(λ)ου σκηνοθέτη.

 «Μία ταινία είναι σαν ένα πεδίο μάχης. Αγάπη, μίσος, δράση, βία, θάνατος. Με μία λέξη, συγκίνηση.» αναφέρεται στο έργο. Σας προσκαλούμε να τη ζήσουμε παρέα.

Από τον Βασίλη Γκορόγια (μέλος της Κ.Λ.ΑΡΤ)

Σάββατο 19 Νοεμβρίου,

ΣΙΝΕ ΠΑΛΛΑΣ
Ο ΤΡΕΛΟΣ ΠΙΕΡΟ (PIERROT LE FOU, 1965) Σκηνοθέτης: Jean-Luc Godard Σενάριο: Jean-Luc Godard Πρωταγωνιστούν:Jean-Paul Belmondo, Anna Karina, Graziella Galvani Διάρκεια: 110'

Ώρα Προσέλευσης: 23:30

Είσοδος Ελεύθερη



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης