Οι σκέψεις του Μπάρακ Ομπάμα για την Ελλάδα και Κύπρο


- Την Τρίτη το πρωί στην Αθήνα

Διπλό μήνυμα προς τους Ευρωπαίους δανειστές για ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά και προς την ελληνική κυβέρνηση για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, 48 ώρες πριν από την άφιξή του στην Αθήνα. 



Αναφορικά με το Κυπριακό τονίζει ότι σήμερα οι προοπτικές για μία διαρκή λύση είναι οι καλύτερες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, τόνισε την ανάγκη ουσιαστικής ελάφρυνσης χρέους που θα βοηθήσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αλλά και την ανάγκη για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν το επενδυτικό κλίμα.

Μάλιστα, συνδέει τα δύο ζητήματα, τονίζοντας ότι για να είναι βιώσιμες οι μεταρρυθμίσεις, οι πολίτες χρειάζονται ελπίδα.

«Εχω καταστήσει σαφές, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας μου, ότι όσο η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει τα επώδυνα βήματα στις μεταρρυθμίσεις και εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζονται με τάξη και ανθρώπινο τρόπο, οι Ελληνες πολίτες θα έχουν έναν φίλο και σύμμαχο στις ΗΠΑ», ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Χωρίς αμφιβολία η Ελλάδα έπρεπε να κάνει βήματα για να μεταρρυθμίσει την οικονομία της και θέλω να συγχαρώ την ελληνική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Τσίπρα και τον ελληνικό λαό για τα δύσκολα και επώδυνα βήματα που έχουν κάνει για να δείξουν ότι η Ελλάδα εργάζεται για να βοηθήσει τον εαυτό της.

Ο ελληνικός προϋπολογισμός έχει τώρα πλεόνασμα και η ελληνική Βουλή έχει υιοθετήσει σκληρές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν να γίνει πιο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Αναγκαία η ουσιαστική ελάφρυνση χρέους «Είναι, όμως, σαφές ότι υπάρχουν ακόμη περισσότερα που πρέπει να γίνουν. Η επίσκεψή μου θα είναι, ως εκ τούτου, μία ευκαιρία να επαναβεβαιώσω τη στήριξη των ΗΠΑ σε μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επενδυτικό κλίμα, διασφαλίζουν ότι δεν θα ξαναεμφανισθούν οι ανισορροπίες που προκάλεσαν την κρίση και βάζουν τα θεμέλια για μια πιο ισχυρή οικονομική ανάκαμψη που θα βελτιώσει την καθημερινότητα των Ελλήνων.

Πιστεύω ακράδαντα ότι για να είναι βιώσιμες οι μεταρρυθμίσεις, οι άνθρωποι χρειάζονται ελπίδα. Στην περίπτωση της Ελλάδας, το ΔΝΤ έχει πει ότι η μείωση του χρέους είναι κρίσιμη για να βάλει την ελληνική οικονομία σε μια βιώσιμη τροχιά και να θέσει το πλαίσιο για την επιστροφή στην ευημερία.

Για αυτό θα συνεχίσω να προτρέπω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν τα βήματα που θα είναι απαραίτητα ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να επιστρέψει σε υγιή οικονομική ανάπτυξη, περιλαμβανομένης και της παροχής ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους.

Αν αυτό γίνει, δεν θα βοηθηθεί μόνη η ανάκαμψη στην Ελλάδα, αλλά θα δείξει ότι η Ευρώπη μπορεί να κάνει την οικονομία της να δουλέψει για όλους», τόνισε ακόμη ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος, που θα φτάσει στην Αθήνα στις 15 Νοεμβρίου.

«Τεράστια σημασία στη συμμαχία μας με την Ελλάδα» «Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να δίνουν τεράστια σημασία στη συμμαχία μας με την Ελλάδα. Παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, η Ελλάδα είναι ένας από τους πέντε συμμάχους μέλη του ΝΑΤΟ που δαπανά το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα», τόνισε ακόμη ο Μπαράκ Ομπάμα, ευχαριστώντας για τη στενή συνεργασία στη Σούδα.

«Είμαστε στενοί εταίροι στην πάταξη της τρομοκρατίας και πρέπει να συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε πληροφορίες και στοιχεία από υπηρεσίες ασφαλείας προκειμένου να ανακόψουμε τη ροή ξένων τρομοκρατών και να αποτρέψουμε τρομοκρατικές επιθέσεις», δήλωσε επίσης. Το προσφυγικό

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι «όλος ο κόσμος έχει συγκινηθεί βαθιά από τη γενναιοδωρία και τη συμπόνια που έχουν επιδείξει οι Ελληνες στην προσφυγική κρίση, που ραγίζει καρδιές».

Χαρακτηρίζοντας ως ύμνος στην αξιοπρέπεια και τον ανθρωπισμό του ελληνικού λαού, τον τρόπο που οι Ελληνες υποδέχθηκαν τους πρόσφυγες ενώ οι ίδιοι αντιμετωπίζουν ακόμη τις δικές τους οικονομικές δυσκολίες, τόνισε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα.

«Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται με ανθρωπιστικές οργανώσεις για να βελτιώσει τις συνθήκες των μεταναστών στους καταυλισμούς», ανέφερε, ενώ επανέλαβε ότι ολιγάριθμες χώρες όπως η Ελλάδα δεν μπορούν να σηκώσουν από μόνες τους ένα τόσο μεγάλο βάρος. Το Κυπριακό

Τέλος, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση ότι σήμερα οι προοπτικές για μία διαρκή λύση είναι οι καλύτερες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. «Επικροτώ την προσπάθεια που έχουν καταβάλει οι Κύπριοι ηγέτες στις έως τώρα διαπραγματεύσεις. Ελπίζω σύντομα να καταλήξουν σε βιώσιμη συμφωνία που θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους», ανέφερε ακόμη.

 http://mignatiou.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης