Προχωράμε με στόχο το κέρδος του ακτινιδοπαραγωγού


- Ανακοίνωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής & Εμπορίας Ακτινιδίων Δ. Αρταίων "ΠΥΡΡΟΣ"

Η φετινή παραγωγή ακτινιδίων, λόγω των ειδικών κλιματολογικών συνθηκών (υψηλές θερμοκρασίες) που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του περσινού χειμώνα είχαν σαν αποτέλεσμα να μην αρρενοποιηθούν (ωριμάσουν) οι οφθαλμοί των ακτινιδίων.... 



...αλλά και η έντονοι άνεμοι που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της άνοιξης καταστρέφοντας ένα μεγάλο μέρος των βλαστών, οδήγησαν στη μείωση της, σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ, κατά τουλάχιστον 40%.

Παρά τη μειωμένη παραγωγή των ακτινιδίων αλλά και των αντίστοιχων ανταγωνιστικών προϊόντων αυτών (μήλα, αχλάδια) το εσωτερικό εμπόριο όπως συνηθίζει κάθε χρόνο σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποίησε, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε αποφασίσει για τη φετινή μειωμένη παραγωγή να δοθούν τιμές από 0,20-0,25 Ευρώ/κιλό για τις χαμηλότερες ποιότητες ανεβαίνοντας σταδιακά σε τιμές 0,30-0,32 Ευρώ/κιλό για τις ανώτερες ποιότητες.

Αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο στη πράξη όπως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί θα έπονταν το τέλος της ακτινιδιοκαλλιέργειας στη περιοχή μας αφού το κόστος παραγωγής εφέτος μαζί με την φορολογία ξεπερνάει τα 0,30 Ευρώ/κιλό, λόγω της μειωμένης παραγωγής.

Ευτυχώς για τους ακτινιδοπαραγωγούς της περιοχής μας, που παράγουν άριστης ποιότητας ακτινίδια εδώ και χρόνια και έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών εμπόρων, εμφανίστηκαν εφέτος σοβαρές Ιταλικές επιχειρήσεις στο χώρο του ακτινιδίου που από την αρχή πρότειναν στους παραγωγούς τιμές 0,40-0,45 Ευρώ/κιλό και μετρητοίς. Αυτή η εξέλιξη εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους παραγωγούς, αφού μεγάλο μέρος από την περσινή παραγωγή, δεν έχει πληρωθεί ακόμη......

Η παρουσία όμως αυτών των επιχειρήσεων και οι προτεινόμενες τιμές ανέτρεψαν τα σχέδια των Ελλήνων εμπόρων και μεσαζόντων αυτών, που καταληστεύουν κάθε χρόνο τον μόχθο των αγροτών και τους αφήνουν και απλήρωτους, όπως προαναφέρθηκε, χωρίς να έχει διαμορφωθεί από τη πολιτεία ακόμη εκείνο το νομικό πλαίσιο προστασίας των παραγωγών αγροτικών προϊόντων.

Για να ανατρέψουν την κατάσταση που διαμορφώθηκε κίνησαν ασύλληπτες διαδικασίες και χρησιμοποίησαν οργανισμούς και κυβερνητικούς παράγοντες (Υπουργούς και Υφυπουργούς της Κυβέρνησης) για να διώξουν τους Ιταλούς εμπόρους, με κάθε τρόπο ώστε να εφαρμόσουν ανενόχλητοι αυτό που κάνανε κάθε χρόνο.

Συγκεκριμένα στις 18.9.2016 πραγματοποιήθηκε κατευθυνόμενη σύσκεψη υπό τον Αν. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μπόλαρη, από 5 εκπροσώπους της εμπορίας των ακτινιδίων (2 από την Άρτα, Πυργετός Λάρισας, Μέση Βεροίας και Καβάλας), όπως προκύπτει από το Δελτίο Τύπου του ΥπΑΑΤ 19.9.2016, που θα κρίνανε με τις αποφάσεις τους την τύχη του ακτινιδίου για όλη την Ελλάδα.

Αποφάσισαν να βγάλουν από το συρτάρι νομοθεσίες που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ για κανένα εξαγώγιμο προϊόν (ελιές, λάδι, κρασί, καρπούζια, βαμβάκι, φρούτα σε λευκά χάρτινα τελαράκια, κλπ) και να εφαρμοστούν φέτος κυρίως στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, για τα ακτινίδια που αγοράζουν οι Ιταλοί απευθείας από τους ακτινιδοπαραγωγούς.

Στη συνέχεια προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε μέσο ώστε να εκπληρώσουν το σκοπό τους και θυμήθηκαν την ιστορία του βακτηρίου της ακτινιδιάς και συγκεκριμένα στις 15.10.2016 στην Εφημερίδα των Συντακτών δημοσιεύθηκε συνέντευξη συγκεκριμένων εμπόρων σχετικά με το βακτήριο της ακτινιδιάς, μια ιστορία που ξεκίνησε πέρυσι από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων και την δήθεν μεταφορά του με τα πλαστικά παλετοκιβώτια των Ιταλών.

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο agrotypos.gr στις 19.7.2014, το ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε την ύπαρξη 105 στρεμμάτων ακτινιδιοκαλλιέργειας στη Πέλλα προσβεβλημένα με το βακτηριακό έλκος της ακτινιδιάς.

Επίσης με έγγραφο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις 12.10.2015 ανακοινώθηκε ότι παρουσιάστηκε το βακτήριο της ακτινιδιάς στις περιοχές Δ.Δ. Ανύδρου, Δ.Δ. Αναβήσσου και Δ.Δ. Μυλοπόταμου.

Και αμέσως γεννάται το ερώτημα πως προέκυψε η προσβολή στις συγκεκριμένες περιοχές που σίγουρα δεν προήλθε από τα μολυσμένα πλαστικά παλετοκιβώτια (bins) των Ιταλών εμπόρων που έρχονται εδώ και 5 χρόνια στην Άρτα. Από πληροφορίες το βακτήριο εισήχθη στη χώρα μας από μολυσμένα ιταλικά φυτώρια ακτινιδιάς.

Όμως στις συνεντεύξεις που δίνουν οι «γνώστες του θέματος» ουδέποτε ανέφεραν την περίπτωση της μεταφοράς του βακτηρίου από τους εμπόρους που δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές με τις κοινές κλούβες που χρησιμοποιούν, στην υπόλοιπη Ελλάδα, παρά μόνο σαν αιτία του κακού εκθειάζουν τα πλαστικά παλετοκιβώτια των Ιταλών εμπόρων.

Επισημαίνουμε ότι θα πρέπει οι εισαγωγείς φυτών από τη Ιταλία να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αναφορές τους σχετικά με την μεταφορά του βακτηρίου, όταν οι ίδιοι εισάγουν φυτά από την Ιταλία τα οποία διοχετεύουν σε όλο τον Ελλαδικό χώρο και μέρος αυτών έχει φτάσει και στην Άρτα.

Είναι φανερό λοιπόν ότι σαν στόχο έχουν τη δημιουργία κωλύματος στους Ιταλούς εμπόρους και όχι την πραγματική λύση του προβλήματος με το βακτήριο της ακτινιδιάς.

Αυτό αποδεικνύεται και με το έγγραφο του ΥπΑΑΤ στις 26.10.2016, εν μέσω της περιόδου συγκομιδής, που επιμένει σε ελέγχους για τα παλετοκιβώτια των Ιταλών εμπόρων και ουδεμία αναφορά γίνεται για τα μέσα συγκομιδής των Ελλήνων εμπόρων.

Θεωρούμε ότι είναι ένα έγγραφο χωρίς επιστημονική βάση που εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα εμπορικών κύκλων, υποβαθμίζοντας τον ρόλο των πανεπιστημίων και των ειδικευμένων καθηγητών στο αντικείμενο της φυτοπροστασίας.

Σύμφωνα με έγγραφα που κατέχουμε του παρατηρητηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το συγκεκριμένο βακτήριο δεν μεταδίδεται με τα πλαστικά παλετοκιβώτια (αφού το βακτήριο δεν προσβάλει τα φρούτα δεν ζει παρά λίγες ώρες στο αέρα).

Όμως, παρόλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες που μας δημιουργήσανε η ομάδα μας κατάφερε να εξάγει στην Ιταλία περίπου 5.000 τόνους Αρτινά ακτινίδια με τις 2 Ιταλικές επιχειρήσεις που συνεργαστήκαμε σε τιμές 0,40-0,45 Ευρώ/κιλό, μετρητοίς και σε πολύ καλό κλίμα συνεργασίας. Επίσης από την περιοχή της Άρτας αγόρασαν 3.000 τόνους ακτινίδια και άλλοι 3 Ιταλοί έμποροι.

Αυτή η προσπάθεια που επέδωσε εφέτος οικονομικά και ηθικά σε όλους τους ακτινιδοπαραγωγούς της Άρτας, πρέπει να συνεχιστεί και για τα επόμενα χρόνια με κοινό στόχο την δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων συσκευασίας και εμπορίας ακτινιδίων στη περιοχή μας, ώστε να εξασφαλιστεί η προώθηση των Αρτινών ακτινιδίων. Επίσης ευχαριστούμε ιδιαίτερα όλους τους παράγοντες της Ηπείρου που στάθηκαν δίπλα μας σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια.

Τέλος ζητάμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων:

• Την απόσυρση του εγγράφου με αρ. πρωτ. 10952/119924/26.10.2016, που ουσιαστικά υποβαθμίζει το σοβαρό του ρόλο.

• Την ελεύθερη διακίνηση των φρούτων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δικαίωμα του παραγωγού να εξάγει απευθείας τα προϊόντα που παράγει. (πλέον είναι περιζήτητα τα χωραφίσια κεράσια και τα φρούτα της ημέρας, όπως το ροδάκινο σε όλη την Ευρωπαϊκή αγορά).

• Σύσκεψη στη Περιφέρεια Ηπείρου με τις ομάδες παραγωγών ακτινιδίων, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, συλλόγους αγροτών και τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να επισημανθούν τα προβλήματα και να ξεκινήσει ο ουσιαστικός διάλογος για τη μελλοντική επίλυση τους, και όχι κατευθυνόμενες συναντήσεις στο Υπουργείο, τύπου 18.9.2016 και 23.10.2016.

Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγής & Εμπορίας Ακτινιδίων Δ. Αρταίων "ΠΥΡΡΟΣ"



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης