Θα σκανάρουν τον Αμβρακικό την ερχόμενη εβδομάδα


Μέτρηση της ανοξικότητας με ωκεανογραφικό πλοίο -Αναμένονται τα αποτελέσματα αρχές του νέου έτους -Στο ερευνητικό πρόγραμμα συμμετέχει και το ΤΕΙ Ηπείρου 



Μεγάλη προσφορά αναμένεται να αποτελέσει για την περιοχή του υγροβιότοπου του Αμβρακικού όσο και γενικότερα του Εθνικού Πάρκου το πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, στην περιοχή με τίτλο «Ανοξική Ζώνη Αμβρακικού.

Αποτύπωση-Επιπτώσεις και Διαχείριση» και με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Το πρόβλημα ανοξικότητας του Αμβρακικού είναι διαπιστωμένο και αποτυπωμένο από το παρελθόν, οπότε μέσω του προγράμματος δίνεται η δυνατότητα αρκετά χρόνια μετά να γίνει νέα, καταγραφή και αποτύπωση, σε μια έρευνα που συμμετέχουν ως φορείς διαχείρισης το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το ΤΕΙ Ηπείρου και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ο Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού με τη συνεργασία και του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

Το εν λόγο πρόγραμμα έχει διάρκεια ενός έτους και ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Φεβρουάριο, όμως νωρίτερα αναμένεται να κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα των ερευνών που εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η τελευταία επιτόπια έρευνα και μετρήσεις στον υγροβιότοπο θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Καθώς το ωκεανογραφικό πλοίο του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών επρόκειτο να βρεθεί κοντά στην περιοχή υπήρξε η δυνατότητα και λίγο πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος για μια ακόμη μέτρηση εντός του Αμβρακικού κόλπου που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Και αυτά τα συμπεράσματα θα προστεθούν στις μετρήσεις που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες και η σύνθεση όλων των συμπερασμάτων θα παρουσιαστεί τόσο σε ειδική εκδήλωση ημερίδα του υπουργείου στην Αθήνα που θα γίνει για όλα τα προγράμματα που τρέχουν υπό την επίβλεψή του, όσο όμως και σε επίπεδο περιφερειακό.

Χρονικά οι ενημερωτικές παρουσιάσεις των συμπερασμάτων του προγράμματος αναμένονται μετά τις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, δηλαδή κάπου μέσα στον Ιανουάριο.

Αναμένεται δηλαδή να καθοριστεί πρόγραμμα ανοιχτών ενημερωτικών συναντήσεων όπου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της έρευνας, κάτι που χαρακτηρίζεται σημαντικό διότι είναι βέβαιο πως αυτά θα εξεταστούν και συγκριτικά με τα προηγούμενα του 2008 και 2009, όταν δηλαδή από αντίστοιχες μετρήσεις διαπιστώθηκε το πρόβλημα ανοξικότητας.

Βέβαια μεσολάβησαν αρκετά χρόνια μέχρι την εξασφάλιση της δυνατότητας για νέες μετρήσεις και παρακολούθηση του προβλήματος, που ωστόσο δόθηκε από το εν λόγω πρόγραμμα Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, τα αποτελέσματα του οποίου πάντως αναμένουμε με ενδιαφέρον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εν λόγο ερευνητικό πρόγραμμα συμμετέχει και το ΤΕΙ Ηπείρου καθόσον εξετάζεται τα φαινόμενο της ανοξικότητας όχι μεμονωμένα και αποκομμένα μόνο ως προς το υδάτινο περιβάλλον αλλά και σε συνάρτηση με τον περιβάλλοντα χώρο του και την καλλιέργεια, τις μεθόδους κλπ. Οπότε όλοι οι συνεργαζόμενοι φορείς διαχείρισης έχουν να προσφέρουν και όσοι γνωρίζουν το πρόγραμμα αναφέρουν ήδη ότι παρουσιάζει όλη η έρευνα πολλά και σημαντικά στοιχεία.

 ixotisartas.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης