Σήμερα στον "Σκουφά" οι ...Διάλογοι Τέχνης


Σήμερα Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016 το Μουσικό Σχολείο Άρτας θα συμμετέχει στο αφιέρωμα του Δήμου Αρταίων στο ζωγράφο Γιάννη Μόραλη, που πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου ζωγράφου και την ανακήρυξη του έτους 2016 ως έτους Γιάννη Μόραλη από το Υπουργείο Πολιτισμού. 



O Γιάννης Μόραλης, ήταν ένας από τους επιφανέστερους εκπροσώπους της περίφημης γενιάς του ΄30, ένα κίνημα που αγκάλιασε όλες τις τέχνες και επιφορτίστηκε με τον στόχο να εκφράσει τα ελληνικά βιώματα με μια γλώσσα σύγχρονη.

Ο δικός του δρόμος χαράχτηκε μέσα από έργα διαχρονικά, όπου κυριαρχούν τα λιτά χρώματα, το μέτρο, η γραμμή και η αφαίρεση του περιττού. Ο καλλιτεχνικός του ορίζοντας διευρύνθηκε μέσα από τον διάλογο με την ποιητική, δραματική και μουσική έκφραση της εποχής του.

Τα εξώφυλλα των δίσκων των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου που φιλοτέχνησε, οι εικονογραφήσεις ποιητικών συλλογών του Σεφέρη και του Ελύτη , τα σκηνικά και κοστούμια που σχεδίασε για το θέατρο, αποτέλεσαν σταθμό για τη διάδοση της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Μόραλης –Χατζιδάκις: διάλογοι τέχνης είναι ο τίτλος του αφιερώματος που ετοίμασε το Μουσικό Σχολείο, εμπνευσμένο από τη μακρά και δημιουργική συνεργασία των δύο καλλιτεχνών.

Ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν ο συνθέτης που άνοιξε διάπλατα τις πόρτες των δίσκων του στο Μόραλη και στους άλλους μεγάλους Έλληνες ζωγράφους ,για να φτάσουν μαζί με το δίσκο σε κάθε σπίτι. Μελωδίες από τα έργα του Μάνου Χατζιδάκι «Το χαμόγελο της Τζοκόντας», «Οδός ονείρων», «Το βαλς των χαμένων ονείρων», αλλά και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου και στίχους Μάνου Χατζιδάκι θα παρουσιάσουν η ορχήστρα και η χορωδία του σχολείου.

Οι νότες και τα χρώματα θα συναντηθούν στην αίθουσα του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «Σκουφάς» την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016 στις 20.00.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης