Οι Χυμοί μειώνουν τον κίνδυνο προσβολής από τη νόσο Αλτσχάιμερ


Η κατανάλωση χυμών φρούτων και λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από τη νόσο Αλτσχάιμερ. 



Αμερικανοί επιστήμονες του πανεπιστημίου Vanderbilt στο Nashville των ΗΠΑ, μελετώντας την προστατευτική δράση των χυμών ως προς την εμφάνιση της νόσου, σε περισσότερους από 1.800 Aμερικανούς υπηκόους ιαπωνικής καταγωγής, για μια περίοδο 10 χρόνων, διαπίστωσαν πως όσοι από τους συμμετέχοντες έπιναν χυμούς φρούτων ή λαχανικών τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα είχαν 76% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με άτομα που κατανάλωναν χυμούς λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Επιπλέον, εκείνοι που έπιναν χυμούς φρούτων ή λαχανικών δύο φορές την εβδομάδα είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 16% σε σύγκριση με αυτούς που έπιναν χυμούς λιγότερο από μία φορά.

Η μελέτη είναι η πρώτη που εξέτασε τον ρόλο των πλούσιων σε πολυφαινόλες χυμών ως προληπτικό μέτρο εναντίον της νόσου. Οπως διευκρίνισαν οι ερευνητές, οι πολυφαινόλες έχουν αντιοξειδωτική δράση και γι' αυτό περιορίζουν τη βλάβη που προκαλεί στον ανθρώπινο εγκέφαλο η βήτα-αμυλοειδής πρωτεΐνη μέσω του υπεροξειδίου του υδρογόνου. Εκτός από τους χυμούς, ωστόσο, εντοπίζονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο τσάι, στο κρασί και στις φλούδες ορισμένων φρούτων και λαχανικών.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τη διατροφή των συμμετεχόντων και άλλους παράγοντες που εμπλέκονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, όπως το κάπνισμα, η μόρφωση, η σωματική άσκηση, η πρόσληψη λίπους από τη διατροφή κ.λπ. Παράλληλα, για την περίοδο αυτών των δέκα χρόνων της μελέτης πραγματοποιούσαν αξιολογήσεις των πνευματικών και γνωστικών ικανοτήτων τους κάθε δύο χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι η έρευνα θεωρήθηκε σημαντική, υπόκειται σε περιορισμούς που έχουν να κάνουν με τη συγκέντρωση πολυφαινόλων στο αίμα των συμμετεχόντων. Δηλαδή, ενώ συσχετίζει την κατανάλωση χυμών φρούτων και λαχανικών με χαμηλότερο κινδύνου για νόσο Αλτσχάιμερ, δεν υπάρχουν μετρήσεις για τη συγκέντρωση των πολυφαινόλων στο αίμα των συμμετεχόντων, μετρήσεις που είναι αναγκαίες για την τεκμηρίωση του συσχετισμού. Επίσης, θα πρέπει να διευκρινιστεί ποιοι χυμοί είναι πιο πλούσιοι στις ευεργετικές για τον εγκέφαλο ουσίες.

 madata.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης