Ερχονται τα μεταλλαγμένα… πουλόβερ


- Κινέζοι επιστήμονες τροποποίησαν γενετικά κατσίκες για να παράγουν περισσότερο μαλλί κασμίρ

Το ένα μετά το άλλο τα πράγματα γύρω μας μεταλλάσσονται - εκεί όπου βάζει το «χεράκι» της η γενετική μηχανική. Το νέο επίτευγμα είναι η δημιουργία από Κινέζους επιστήμονες μεταλλαγμένων κατσικών που παράγουν περισσότερο μαλλί κασμίρ. 
 
 
Το επίτευγμα

Οι ερευνητές του Κολλεγίου Ζωικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Βορειοδυτικού Πανεπιστημίου A & F (NWAFU) στη Γιανγκλίνγκ, με επικεφαλής τον Γιουλίν Τσεν, οι οποίοι εκτρέφουν τις γενετικά τροποποιημένες κατσίκες με μαλλί κασμίρ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «PLoS One».

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη νέα τεχνική ακριβούς γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR για να μπλοκάρουν ένα γονίδιο, το FGF5, που εμποδίζει τις τρίχες να μεγαλώσουν περισσότερο. Το ίδιο γονίδιο «φρενάρει» την ανάπτυξη των τριχών σε πολλά ζώα και στους ανθρώπους.

Μερικοί άνθρωποι που έχουν μετάλλαξη στο εν λόγω γονίδιο, εμφανίζουν τριχομεγαλία, π.χ. στα βλέφαρά τους. Με τη «διαγραφή» του συγκεκριμένου γονιδίου από το DNA, οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν κατσίκες, οι οποίες παράγουν κατά το ένα τρίτο περισσότερο κασμίρ από ό,τι οι κανονικές κατσίκες.

Ο στόχος και οι αντιδράσεις

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός μαλλιού κασμίρ στον κόσμο. Στόχος των Κινέζων επιστημόνων είναι να δημιουργήσουν στο μέλλον μεγάλους πληθυσμούς μεταλλαγμένων κατσικών, οι οποίες θα παράγουν ακόμη περισσότερο από αυτό το δημοφιλές διεθνώς απαλό μαλλί.

Παραμένει πάντως ασαφές αν το κασμίρ από τα μεταλλαγμένα ζώα θα διατηρείται ξεχωριστά από το κανονικό κασμίρ ή τα δύο μαλλιά θα αναμειγνύονται.

Είναι επίσης άγνωστο κατά πόσο οι καταναλωτές, ιδίως στην Ευρώπη που είναι πιο επιφυλακτική έως αρνητική για τα μεταλλαγμένα προϊόντα, θα έχουν πρόβλημα ή όχι με το κασμίρ από γενετικά τροποποιημένα ζώα.

 Ερωτηματικό παραμένει και η στάση των αρμόδιων εποπτικών Αρχών σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, σε λίγα χρόνια μάλλον θα αρχίσετε να κοιτάτε καχύποπτα το κασμιρένιο πουλόβερ που θα σας χαρίσουν!

 .tovima.gr



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ