Πονόλαιμος: Πότε είναι απλό κρυολόγημα και πότε στρεπτόκοκκος


Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να έχετε πονόλαιμο. 

Αλλεργίες, οπισθορρινική καταρροή, κρυολογήματα, γρίπη και βακτηριακές λοιμώξεις είναι οι βασικές αιτίες που προκαλούν σε όλους μας πόνο στον λαιμό.



Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια συμπτώματα, που δείχνουν ότι ο πονόλαιμος είναι πολύ πιθανό να οφείλεται στο βακτήριο του στρεπτόκοκκου. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να πάτε σε ένα γιατρό.

Ο στρεπτόκοκκος είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο Streptococcus (ομάδας Α). Τις περισσότερες φορές, ο πονόλαιμος οφείλεται σε ιούς, ή είναι παρενέργεια λοιμώξεων σε άλλα μέρη της μύτης και των ιγμορίων.

Πώς θα καταλάβετε αν ο πονόλαιμος οφείλεται σε στρεπτόκοκκο


Βλέπετε ασυνήθιστα σημάδια;

Ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα του στρεπτόκοκκου είναι ένας κόκκινος, τραχύς στην όψη και την αίσθηση λαιμός με πρησμένες αμυγδαλές, που συχνά έχουν ορατές λευκές κηλίδες (πύον). Τυχόν σκούρες κόκκινες κηλίδες γύρω από τις αμυγδαλές, ή στον ουρανίσκο είναι επίσης ενδεικτικά σημάδια στρεπτόκοκκου στον λαιμό. Τα σημάδια αυτά είναι τα ίδια σε παιδιά και ενήλικες.

Έχετε συμπτώματα κρυολογήματος;

Αν έχετε συμπτώματα κρυολογήματος, όπως ρινική καταρροή, ρινική συμφόρηση, οπισθορρινική καταρροή, φαγούρα στον λαιμό με απώλεια της φωνής (λαρυγγίτιδα) και βήχα, συνήθως αυτό υποδεικνύει μια ιογενή πηγή για τον πονόλαιμο που νιώθετε και όχι στρεπτόκοκκο.

Έχετε υψηλό πυρετό;

Δυστυχώς ο πονόλαιμος από στρεπτόκοκκο μπορεί να συνοδεύεται με υψηλό, ή και χαμηλό πυρετό. Αλλά ο πονόλαιμος με πυρετό πάνω από 38,3 °C συνήθως υποδηλώνει μια μόλυνση από στρεπτόκοκκο. Αν έχετε πόνο στον λαιμό, αλλά καθόλου πυρετό, τότε δεν έχετε στρεπτόκοκκο.

Έχετε πρησμένους λεμφαδένες;

Οι πρησμένοι λεμφαδένες κάτω από το πηγούνι και στο μπροστινό μέρος του λαιμού μπορεί να είναι μια αντίδραση σε οποιαδήποτε μόλυνση στο σώμα και δεν είναι ειδικά συμπτώματα για στρεπτόκοκκο. Η διόγκωση των λεμφαδένων μπορεί να είναι συμβεί επ' αφορμή οποιασδήποτε λοίμωξης στην μύτη, τα ιγμόρεια, τα αυτιά, ή τον λαιμό.

Πόσο οξύς είναι ο πόνος;

Μια μόλυνση από στρεπτόκοκκο στον λαιμό συχνά χαρακτηρίζεται ως πολύ επώδυνη. Μπορεί να έχετε δυσκολία στην κατάποση ακόμα και στο δικό σας σάλιο. Ο πονόλαιμος από στρεπτόκοκκο τείνει να είναι πιο οξύς και διαρκεί περισσότερο από όσο εκείνος που οφείλεται σε κρυολόγημα.

Έχετε κάποιο εξάνθημα;

Αν πονόλαιμος συνοδεύεται από ένα λεπτό, με αίσθηση σαν γυαλόχαρτο στην αφή και ροζ χρωματισμού, εξάνθημα στο δέρμα, τότε ίσως έχετε οστρακιά, η οποία σίγουρα σχετίζεται με τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου. Εάν συμβεί αυτό, δείτε ένα γιατρό αμέσως. Η οστρακιά αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.

Πονόλαιμος από στρεπτόκοκκο: Θεραπεία και αντιμετώπιση

Εάν ο γιατρός σας διαγνώσει ότι έχετε στρεπτόκοκκο, θα σας συνταγογραφήσει αντιβίωση, ή θα σας κάνει μια ένεση με αντιβιοτικό. Είναι σημαντικό να ολοκληρώσετε πλήρως την θεραπεία που θα σας συστήσει, ακόμα και αν αισθάνεστε καλύτερα προτού αυτή τελειώσει. Ο στρεπτόκοκκος εξακολουθεί να είναι μεταδοτικός, ακόμη και αν παίρνετε αντιβιοτικά. Γι' αυτό πρέπει να πλένετε τα χέρια σας συχνά, να μην μοιράζεστε τρόφιμα ή σκεύη με άλλους και να πετάξετε την οδοντόβουρτσά σας, αφότου ολοκληρωθεί η θεραπεία.

Κάποια απλά μέτρα αντιμετώπισης για τον πονόλαιμο από στρεπτόκοκκο περιλαμβάνουν γαργάρες με ζεστό αλατισμένο νερό, παστίλιες λαιμού, σπρέι λαιμού και τσάι με μέλι. Όλες αυτές οι θεραπείες αποσκοπούν στο να διατηρείτε τον λαιμό σας υγρό και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Αναρωτιέστε τι πρέπει να τρώτε σε αυτή την κατάσταση; Επιλέξτε μαλακές, δροσερές τροφές, όπως τα παγωτά, milkshakes και ζελέδες. Η δροσιά των τροφίμων καταπραΰνει τον πόνο και οι μαλακές τροφές είναι εύκολο να διέλθουν από περιοχές του λαιμού με φλεγμονή.

Είναι σημαντικό να μείνετε καλά ενυδατωμένοι, για να βοηθήσετε το σώμα σας να καταπολεμήσει την μόλυνση. Πίνετε άφθονο νερό. Χρησιμοποιήστε ένα καλαμάκι για να πιείτε νερό, ή άλλα υγρά, προκειμένου να είναι ευκολότερη η κατάποση. Αποφύγετε τους χυμούς εσπεριδοειδών και τα αλκοολούχα ποτά.

Απλά αναλγητικά, όπως ιβουπροφαίνη, ακεταμινοφαίνη και ναπροξένη θα σας βοηθήσουν να μειωθεί ο πονόλαιμος. Τα παιδιά και οι έφηβοι δεν πρέπει ποτέ να παίρνουν ασπιρίνη χωρίς τη σύμφωνη γνώμη ενός γιατρού, επειδή υπάρχει κίνδυνος να εκδηλώσουν σύνδρομο Reye.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν ο πονόλαιμος δεν υποχωρεί και δεν “ανταποκρίνεται” στις θεραπείες αυτές, μπορεί να είναι σημάδια μιας πιο σοβαρής κατάστασης, όπως μονοπυρήνωση, Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενη Νόσος (ΣΜΝ), όγκος στον λαιμό, μηνιγγίτιδα, ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Δείτε το γιατρό σας εάν έχετε υποβληθεί σε θεραπεία για στρεπτόκοκκο και η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, ή δεν σας έχει περάσει ο πονόλαιμος μετά από 3-4 ημέρες.

.ourlife.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ