90 λεπτά τα λεμόνια, στα 40 με 45 λεπτά τα ακτινίδια


"Στην Άρτα πρέπει να μπούνε μόνο ακτινίδια"

Θετικά εξελίσσονται οι εξαγωγές για τα ελληνικά λεμόνια, όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος του Κηπευτικού Συνεταιρισμού Πρέβεζας κ. Δ. Καββαδάς. 



Όπως σημείωσε ο ίδιος αυτή την περίοδο η συγκομιδή βρίσκεται στην αρχή της και το καθαρό κέρδος για τον παραγωγό κυμαίνεται από 40 έως 50 λεπτά το κιλό, με τις τιμές παραγωγού να φθάνουν στην πολύ καλή ποιότητα και τα 90 λεπτά/ κιλό.

Ξεκίνησε τη συγκομιδή λεμονιών η Παναιγειάλειος Ένωση το ίδιος και στην ΕΑΣ Κιάτου.

Στη σημασία νέων φυτεύσεων μικρού αριθμού ποικιλιών λεμονιού αναφέρθηκε ο κ. Καββαδάς, ασκώντας κριτική στις οδηγίες του ΥπΑΑΤ που οδηγούν στη φύτευση μεγάλου αριθμού ποικιλιών λεμονιού που δεν ευνοούν τη δραστηριότητα των εγχώριων εξαγωγέων.

«Οι ποικιλίες που εξάγονται είναι οι Αδαμοπούλου, Βακάλου και κάποια Εύρηκα. Εδώ θα πρέπει να πούμε το εξής για τις αναδιαρθρώσεις που γίνονται σε κάποιες περιοχές. Στο site του ΥπΑΑΤ προτείνονται 10 ποικιλίες.

Αυτό το βλέπει ο παραγωγός φυτεύει την ανάλογη ποικιλία. Αυτό δημιουργεί ζώνες με ανόμοιο προϊόν. Όταν όμως στέλνουμε στο εξωτερικό λεμόνια δε μπορούμε να έχουμε 400 κιβώτια π.χ Αδαμοπούλου, 300 κιβώρια Βακάλου και 200 κιβώτια Interndonato. Πρόκειται για μια κακή οδηγία.

Προσπαθούμε να οδηγήσουμε τον κόσμο σε ποικιλίες όπως η Interndonato και η Βακάλου για να αναδιαρθρώσει αλλά δεν υπάρχουν οι πόροι. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε πρώιμα λεμόνια και θα καλύπτουμε το κενό του Αυγούστου. Σήμερα οι εκτάσεις που καλλιεγούνται στην Πρέβεζα είναι της τάξης των 1000 - 1200 στρεμμάτων.

Παλαιότερα οι εκτάσεις ανέρχονται σε 4.000 στρέμματα ωστόσο σταδιακά το μεγαλύτερο μέρος των εκτάσεων καταστράφηκε από την κορυφοξήρα. Η άποψή μας ως συνεταιρισμός είναι ότι η περιοχή πρέπει να γίνει λεμονοδάσος. Πρέπει να παράγει μόνον λεμόνια, να γίνει αναδιάρθρωση όπως θεωρούμε αντίστοιχα ότι στην Άρτα πρέπει να μπούνε μόνο ακτινίδια».

 Αναφορικά με την παραγωγή των ακτινιδίων για τα οποία ξεκίνησε και επίσημα η συγκομιδή την περασμένη Παρασκευή ο κ. Καββαδάς δήλωσε: «Η παραγωγή είναι πάρα πολύ καλή, φέτος οι τιμές είναι μεταξύ 40 και 45 λεπτών. Μόλις σταματήσουν οι βροχές θα ξεκινήσουμε να κόβουμε. Υπάρχει ενδιαφέρον από την Ιταλία θεωρώ ότι η χρονιά θα είναι καλή σαν την προπέρσινη».

 .agrotypos.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ