Ποιοι είναι οι πιο ψηλοί και οι πιο κοντοί λαοί στον κόσμο


Οι άνδρες από την Ολλανδία και οι γυναίκες από τη Λετονία είναι οι πιο ψηλοί του κόσμου, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη ανάλυση που εξέτασε τη διακύμανση του ύψους σε 187 χώρες από το 1914 έως σήμερα.



Αντιθέτως, οι άνδρες στο Ανατολικό Τιμόρ και οι γυναίκες στη Γουατεμάλα είναι οι πιο κοντοί, σύμφωνα με την ανάλυση την οποία πραγματοποίησαν σχεδόν 800 επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «eLife», το ύψος σχετίζεται με τη μακροζωία, το μορφωτικό επίπεδο και την οικονομική κατάσταση και, κατά γενική ομολογία, στο πέρασμα των αιώνων και τα τρία έχουν βελτιωθεί στην ανθρωπότητα.

Έτσι, θέλησαν να δουν τι άλλαξε για όσους γεννήθηκαν στη διάρκεια μιας εκατονταετίας (1896-1996) στις 187 χώρες του κόσμου για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία.

Όπως διαπίστωσαν, οι πιο ψηλοί άνδρες στον κόσμο είναι την τελευταία 25ετία οι Ολλανδοί το μέσο ύψος των οποίων ανέρχεται σε 1,83 μέτρα. Αντίστοιχα, οι πιο ψηλές γυναίκες είναι οι Λετονές, με μέσο ύψος 1,70 μέτρα.

Στη διάρκεια αυτών των 100 ετών, όμως, οι άνδρες από το Ιράν και οι γυναίκες από τη Νότιο Κορέα ψήλωσαν περισσότερο από τους άλλους λαούς, κερδίζοντας κατά μέσον όρο 16 εκατοστά και 20 εκατοστά αντιστοίχως.

Αντιθέτως, οι άνδρες από το Ανατολικό Τιμόρ έχουν καθηλωθεί στο 1,60 μ. και είναι οι πιο κοντοί του κόσμου, ενώ οι πιο μικροκαμωμένες γυναίκες ζουν στη Γουατεμάλα όπου το μέσο ύψος δεν έχει καν φτάσει στο 1,50 μέτρα. Μάλιστα οι γυναίκες της χώρας κατέχουν αυτή τη θέση από το 1914, όταν το μέσο ύψος σε ηλικία 18 ετών ήταν ακόμα πιο χαμηλό (1,40 μέτρα).

Η ανάλυση, που παρουσιάσθηκε επίσης στο Μάντσεστερ στο διετές ανοικτό φόρουμ της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ερευνητών (EuroScience), έδειξε ακόμα ότι τον τελευταίο αιώνα ελάχιστα έχει αλλάξει το ύψος σε ορισμένες φτωχές χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και της Νότιας Ασίας. 

Μάλιστα σε μερικές, όπως η Ουγκάντα και η Σιέρα Λεόνε, το μέσος ύψος έχει μειωθεί κατά λίγα εκατοστά, προφανώς εξαιτίας του υποσιτισμού.

Πριν από έναν αιώνα, εξ άλλου, η διαφορά ύψους μεταξύ των πιο ψηλών και των πιο κοντών πληθυσμών ήταν περίπου 19-20 εκατοστά και παραμένει η ίδια στις γυναίκες, αλλά έχει αυξηθεί στους άνδρες.

Στο τοπ-10 των πιο ψηλών ανδρών και γυναικών κυριαρχούν οι Ευρωπαίοι, αν και στη Δύση η αύξηση του ύψους έχει σε γενικές γραμμές σταθεροποιηθεί το τελευταίο τέταρτο του υπό εξέταση αιώνα, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Ποιο είναι όμως το ύψος των 18χρονων στην Ελλάδα σήμερα; Σύμφωνα με την έρευνα, το μέσο ύψος για τις γυναίκες είναι 1,64 εκατοστά και για τους άνδρες 1,77.

Αναλυτικά, οι 10 λαοί με τους ψηλότερους άνδρες του κόσμου σήμερα είναι οι εξής (σε παρένθεση η θέση που είχαν το 1914):

1. Ολλανδία (12)
2. Βέλγιο (33)
3. Εσθονία (4)
4. Λετονία (13)
5. Δανία (9)
6. Βοσνία και Ερζεγοβίνη (19)
7. Κροατία (22)
8. Σερβία (30)
9. Ισλανδία (6)
10. Τσεχία (24)

Αντίστοιχα, οι λαοί με τις πιο ψηλές γυναίκες του κόσμου είναι:

1. Λετονία (28)
2. Ολλανδία (38)
3. Εσθονία (16)
4. Τσεχία (69)
5. Σερβία (93)
6. Σλοβακία (26)
7. Δανία (11)
8. Λιθουανία (41)
9. Λευκορωσία (42)
10. Ουκρανία (43)

tanea.gr
Πηγή : Web Only

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ