Oι επιστήμονες εξηγούν τα οφέλη της παραλίας


Κι όμως υπάρχει επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη για τα οφέλη της παραλίας. 

Πέρα από τις θεραπείες με θαλασσινό νερό που είναι γνωστές για τις ευεργετικές τους ιδιότητες, η θάλασσα βοηθά τη ψυχική μας υγεία και προσφέρει ευεξία στο σώμα και στο μυαλό μας.



Έρευνα των πανεπιστημίων Exeter της Αγγλίας και του Stanford των Η.Π.Α. επιβεβαιώνουν την αναζωογόνηση που νιώθουμε όταν πηγαίνουμε στην παραλία αλλά που μέχρι τώρα δεν ξέραμε πως να την εξηγήσουμε.

Ενεργοποιεί τις εκτελεστικές λειτουργίες
Για την ακρίβεια, ο ήχος της θάλασσας ενεργοποιεί τον προμετωπιαίο λοβό, που σχετίζεται με τις εκτελεστικές λειτουργίες και τα συναισθήματα. Στις λειτουργίες αυτές περιλαμβάνετε η κίνηση, η όραση, η μάθηση, η γλώσσα και τα συναισθήματα, δηλαδή ολόκληρη η καθημερινότητά μας.

Μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης

Η κορτιζόλη θεωρείται η κατεξοχήν ορμόνη του στρες και σε υψηλά επίπεδα προκαλεί μείωση της μυικής μάζας και της ανοσολογικής αντίδρασης, αποθήκευση λίπους ακόμα και οστεοπόρωση. Ο γαλήνιος, αρμονικός, επαναλαμβανόμενος και χαμηλός σε ένταση ήχος των κυμάτων είναι ιδανικός για να καταστείλει την ορμόνη αυτή.

Προσφέρει χαλάρωση και ηρεμία
Το αίσθημα γαλήνης που μας δημιουργεί η θάλασσα είναι αποτέλεσμα μοριακών αλλαγών που συντελούνται στον οργανισμό μας. Τα κύματα δημιουργούν αρνητικά ιόντα, τα οποία με τη σειρά τους εξισορροπούν τα επίπεδα σεροτονίνης και επιταχύνουν τη διαδικασία απορρόφησης οξυγόνου από τον οργανισμό μας.

Η σεροτονίνη είναι η χημική ουσία που ρυθμίζει τη διάθεση και το στρες μας. Ταυτόχρονα, μας βοηθά να κοιμόμαστε καλύτερα. Άρα είναι λογικό να αισθανόμαστε ευεξία όταν επισκεπτόμαστε την παραλία.

Δίνει μια αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς

Το περιβάλλον της παραλίας και ιδιαίτερα η επιφάνεια της θάλασσας προκαλούν το αίσθημα ασφάλειας στον άνθρωπο. Σε αντίθεση με το αγχώδες περιβάλλον της πόλης ή του δάσους που απαιτεί να είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση, στη θάλασσα έχουμε ανοιχτό οπτικό πεδίο γεγονός που μας δημιουργεί ασφάλεια.

tribune
 madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης