Ρέγκλινγκ: Ο Βαρουφάκης κόστισε 100 δισ. στην Ελλάδα


Σε πάνω από 100 δισ. ευρώ υπολόγισε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, το κόστος για την Ελλάδα με την πολιτική Βαρουφάκη αν υπολογιστεί και η απώλεια στο ΑΕΠ.



Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ άφησε αιχμές για καθυστερήσεις και κυρίως για τις ιδιωτικοποιήσεις που έπρεπε να γίνουν ενώ τονίζει ότι είναι πιο φιλική μια προσαρμογή που δεν βασίζεται σε φόρους.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε πάντως η απάντηση Ρέγκλινγκ στις επιπτώσεις της περιόδου Βαρουφάκη και ειδικά σε ό,τι αφορά στο κόστος για την ελληνική οικονομία:

"Δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος να το υπολογίσει κανείς. Γνωρίζω ότι η ΤτΕ έχει υπολογίσει ένα ποσό ύψους 80 δις ευρώ αν δεν κάνω λάθος. Θα μπορούσε κανείς να σταθεί και στις προβλέψεις για την ανάπτυξη, που πριν αλλάξει η κυβέρνηση, η εκτίμηση του ΔΝΤ το Δεκέμβριο του 2014, είναι δημοσιοποιημένη, μιλούσε για ανάπτυξη στην Ελλάδα 2,5% το 2015 και 3,5% το 2016. Άρα αυτό αθροιστικά μας κάνει ανάπτυξη 6%.

Αντιθέτως, αυτά τα δύο χρόνια είχαμε μικρή ύφεση, αυτό θα μπορούσε επίσης να μετρηθεί για να υπολογίσεις το κόστος. Έξι μονάδες του ΑΕΠ, άρα αυτό κάνει περισσότερο από 100 δις ευρώ. Όπως είπα δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος, αλλά το κόστος ήταν πολύ μεγάλο”.

Επιπλέον  χαρακτήρισε "ευαίσθητη πολιτικά περιοχή" το κεφάλαιο των εργασιακών που ανοίγει στην επόμενη αξιολόγηση, το φθινόπωρο. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι τέτοιου είδους θέματα προκαλούν αντιδράσεις ωστόσο προέτρεψε την Αθήνα να δει το παράδειγμα άλλων χωρών όπως η Γερμανία, που χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έκανε έριξε την ανεργία. Επισήμανε ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πέραν των μεταρρυθμίσεων.

Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις άφησε αιχμές για υπουργούς, λέγοντας ότι δεν τις υποστηρίζουν όλοι. Ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις "είναι σημαντικό μέρος του συμφωνημένου προγράμματος, που έχει υπογραφεί από τον πρωθυπουργό".

Όσον αφορά την αδιάλλακτη στάση του, στις πιέσεις ακόμα και του ΔΝΤ για χαμηλότερα πλεονάσματα από αυτά που αποφασίσθηκαν πρόσφατα, είπε ότι "τέτοια πλεονάσματα για το 2018 ήταν ο θεμέλιος λίθος της συμφωνίας του πρωθυπουργού Τσίπρα με τους Ευρωπαίους εταίρους τον περασμένο Ιούλιο. Δεν είναι δικό μου θέμα να το αμφισβητήσω αυτό", είπε.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν βλέπει καμία κίνηση προκειμένου να αλλάξει αυτό, ούτε από την ελληνική κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στην υποδόση των 2,8 δισ ευρώ της πρώτης αξιολόγησης είπε "προχωράμε στα επόμενα προαπαιτούμενα και ελπίζουμε ότι τα χρήματα μπορούν να εκταμιευτούν τέλος Σεπτεμβρίου, αυτό είναι το σχέδιο".

capital


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ