Πρέβεζα: Ολοκληρωτική καταστροφή στα θερμοκήπια


Εικόνες πλήρους καταστροφής από την «επέλαση» της Tuta absoluta (Τούτα) εμφανίζουν και φέτος πολλές καλλιέργειες ντομάτας θερμοκηπίου στην περιοχή της Πρέβεζας και όλα δείχνουν ότι και η χρονιά θα είναι μία εξαιρετικά δύσκολη.



Το πρόβλημα ήταν ήδη πολύ μεγάλο από την περσινή χρονιά, όπως σημειώνει ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας, με τη μόνη διαφορά ότι πέρσι η μεγάλη έξαρση παρουσιάστηκε αργότερα (προς τον Ιούλιο-Αύγουστο) ενώ φέτος ήδη από τον Μάιο έχουμε τεράστιους πληθυσμούς του εντόμου και πολύ σοβαρές ζημιές, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν μέχρι την ολική καταστροφή.

Φαίνεται ότι δυστυχώς, η Tuta absoluta βρίσκει ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας και αναπαράγεται ανενόχλητη, σχεδόν όλο το χρόνο, είτε εντός των θερμοκηπίων είτε στο ύπαιθρο, στα ζιζάνια που αποτελούν ξενιστές της.

Σ’ αυτό συμβάλλουν σίγουρα:

-οι ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες της Πρέβεζας με το υγροθερμικό κλίμα και με ζεστούς και υγρούς χειμώνες τα τελευταία χρόνια
-η χλωρίδα της περιοχής, όπου όλο το χρόνο υπάρχει άφθονη βλάστηση από φυτά-ξενιστές του εντόμου, στα οποία τρέφεται και αναπαράγεται
-η καλλιεργητική τεχνική της θερμοκηπιακής τομάτας στην Πρέβεζα, με τις δύο καλλιέργειες να μπαίνουν χωρίς καμία ενδιάμεση διακοπή, με αποτέλεσμα το έντομο να βρίσκει σχεδόν όλο το χρόνο άφθονο υλικό για τροφή και αναπαραγωγή.

Η συγκέντρωση των θερμοκηπιακών μονάδων της Πρέβεζας σε μία περιορισμένη έκταση και το γεγονός ότι τα περισσότερα θερμοκήπια είναι παλιάς κατασκευής, χωρίς δίχτυα κλπ., παίζουν επίσης το ρόλο τους στον πολλαπλασιασμό του προβλήματος.

Η καλλιέργεια φυτών (πατάτα, μελιτζάνα) που προσβάλλονται από το έντομο, αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα στο βρώσιμο μέρος τους, οπότε και δε λαμβάνουν μέτρα οι παραγωγοί.

Φυσικά δε μιλάμε για την υπαίθρια καλλιέργεια τομάτας, η οποία ειδικά στη χερσόνησο της Πρέβεζας και μέχρι το Κανάλι έχει γίνει σχεδόν απαγορευτική.

Στο ιστιολόγιο του Συλλόγου Γεωπόνων παρουσιάζεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό καθώς και χρήσιμες οδηγίες για τους παραγωγούς.

Μπορείτε να το δείτε αναλυτικά εδώ
 
 epiruspost.gr
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης