Νέος νόμος που μειώνει την θητεία των Δημοτικών αρχών;


Αλλάζει το σκηνικό σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές, με νέο νόμο. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του achaianews. gr,  σκοπός της νέας ρύθμισης είναι να αποσυνδεθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές από τις ευρωεκλογές. 




Αυτό συνεπάγεται ότι  μειώνεται η θητεία των δημοτικών αρχών και επανέρχεται στα τέσσερα χρόνια.  Το στοιχείο όμως που αλλάζει εντελώς την κρατούσα κατάσταση είναι το γεγονός ότι οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα είναι σε κοινό ψηφοδέλτιο και σε ένα δεύτερο ενιαίο ψηφοδέλτιο οι  υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος θα ορίζει τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του έτσι ώστε  στην περίπτωση εκλογής να έχει την πλειοψηφία.

Το στοιχείο πάντως που έχει ενδιαφέρον στο νέο νόμο είναι το γεγονός ότι οι υποψήφιοι δήμαρχοι που δεν θα εκλεγούν τελικά δεν θα μπαίνουν στο δημοτικό συμβούλιο.

 Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε δημοτικά συμβούλια χωρίς επικεφαλής παρατάξεων, μόνο με δημοτικούς συμβούλους. Αυτό χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα θετικό καθώς δίνει την δυνατότητα στους δημοτικούς συμβούλους να ενεργούν έξω από κόμματα και παρατάξεις.

Άρα λοιπόν με τον νέο νόμο θα κληθούν οι υποψήφιοι να δηλώνουν από την αρχή αν θέλουν να είναι δήμαρχοι ή δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς μέχρι τώρα αρκετοί επικεφαλής παρατάξεων κέρδιζαν μια θέση και τον τίτλο του δημοτικού συμβούλου μέσω της υποψηφιότητάς τους για τον Δήμο, λαμβάνοντας τρομακτικά χαμηλά ποσοστά.

Ο νέος νόμος αναμένεται έρθει σύντομα προς ψήφιση.  Είναι δυνατόν να δεχτεί τροποποιήσεις χωρίς όμως να αλλάζει η κεντρική φιλοσοφία.

ΕΦΗ ΚΑΡΟΥΝΙΑ
 achaianews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ