Ερχεται ο «αόρατος» φακός


Τέλος στα βαριά γυαλιά οράσεως, στις ογκώδεις φωτογραφικές μηχανές και στα χοντρά smartphones έρχονται να δώσουν αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα. 



Το μυστικό σύμφωνα με τους ίδιους κρύβεται σε έναν καινοτόμο επίπεδο φακό δέκα φορές λεπτότερο από μια... ανθρώπινη τρίχα!

«Ενας φακός μπορεί να είναι κυρτός αλλά και επίπεδος. Ο δεύτερος ανοίγει την πόρτα για νέες εφαρμογές π.χ. στις κάμερες των smartphones, μειώνοντας έτσι σημαντικά το πάχος των συσκευών»
εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ Ράγες Μενόν.  
 
Στο πλαίσιο των δοκιμών τους, οι επιστήμονες βασίστηκαν στην αρχή της περίθλασης, που εντοπίζεται στα φτερά της πεταλούδας, κατά την οποία το φως αλληλεπιδρά με τις μικροδομές του φακού, με αποτέλεσμα να εκτρέπεται της ευθείας πορείας του.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας έρχονται να διορθώσουν τη γενική παρερμηνεία γύρω από τη χρωματική απόδοση των επίπεδων φακών»
προσθέτει ο δρ Μενόν. «Στη φύση κάτι τέτοιο συμβαίνει, για παράδειγμα, όταν κοιτάζουμε τα φτερά μιας πεταλούδας. Τα χρώματα που αντιλαμβανόμαστε είναι αποτέλεσμα της περίθλασης του φωτός. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση ενός ουράνιου τόξου»
 
 tovima.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ