Αυτός είναι ο Ρώσος πιλότος που σώθηκε


- KONSTANTIN MURAKHTIN 

Στη δημοσιότητα δόθηκε η φωτογραφία και τα στοιχεία του Ρώσου πιλότου που διεσώθη μετά την χθεσινή κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικό F-16. Ο πιλότος κατάφερε να ξεφύγει, εντοπίστηκε μετά από 12ωρη επιχείρηση και μεταφέρθηκε «σώος και ασφαλής» σε ρωσική αεροπορική βάση στη Λατάκια της Συρίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Μόσχα.



Ο διασωθεςί είναι ο κυβερνήτης, Konstantin Murakhtin, ενώ ο συνάδελφός του, ο άτυχος πιλότος που δεν κατάφερε να επιβιώσει μετά την κατάρριψη του μαχητικού από τους Τούρκους, είναι ο Όλεγκ Πέσκοφ. Ο Ρώσος πεζοναύτης που έχασε την ζωή του όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση αφού δέχθηκε πυρά, είναι ο Alexander Pozynich.

Το ρωσικό πρακτορείο LifeNews μετέδωσε ότι ο διασωθείς πιλότος που παρέμεινε κρυμμένος για πολλές ώρες μετά την κατάρριψη, εντοπίστηκε από ειδικές δυνάμεις του συριακού στρατού που συνεργάστηκαν με μέλη ελίτ ομάδας της Χεζμπολάχ.

Την διάσωση επιβεβαίωσε και ο συριακός στρατός. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ότι αραβο-συριακές δυνάμεις διείσδυσαν σε περιοχές που αποτελούν προπύργια των τζιχαντιστών και διέσωσαν έναν από τους πιλότους.

«Η επιχείρηση διάσωσης ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Ο πιλότος έχει μεταφερθεί στην βάση μας, σώος και ασφαλής» είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου. Πρόσθεσε ότι η επιχείρηση διήρκεσε περίπου 12 ώρες και ευχαρίστησε όλες τις δυνάμεις που πήραν μέρος.

Αυτός είναι ο Ρώσος πιλότος που σώθηκε

«Έφεραν τον πιλότο στην βάση το βράδυ. Ειδωθήκαμε σήμερα νωρίς, την ώρα που πρωινού. Τουλάχιστον εξ όψεως φαίνεται καλά. Οι γιατροί λένε ότι είναι εκτός κινδύνου» λέει ο ανταποκριτής του Russia Today, Ρομάν Κοσάρεφ, ο πρώτος δημοσιογράφος που συνάντησε τον διασωθέντα πιλότο.

Νωρίτερα την πληροφορία της διάσωσης είχε κάνει γνωστή ο Ρώσος πρέσβης στην Γαλλία, Αλεξάντερ Ορλόφ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1:

«Όταν κατερρίφθη το αεροσκάφος, οι δυο Ρώσοι πιλότοι εκτινάχτηκαν, ο ένας ήταν ήδη τραυματισμένος όταν έπεσε με το αλεξίπτωτό του και στην συνέχεια εκτελέστηκε με απίστευτη αγριότητα στο έδαφος, από τους τζιχαντιστές που ήταν στην περιοχή. Ο άλλος μπόρεσε να ξεφύγει και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εντοπίστηκε από τον συριακό στρατό και επιστρέφει στην ρωσική αεροπορική βάση» δήλωσε ο Ορλόφ.

Την εν λόγω βάση Khmeimim στην Λατάκια της Συρίας θα ενισχύσει η Μόσχα, στέλνοντας το πυραυλικό σύστημα S-400.

Μέχρι σήμερα επικρατούσε σύγχυση για την τύχη των δυο Ρώσων πιλότων. Χθες, Τουρκομάνοι της Συρίας είχαν υποστηρίξει ότι τους πυροβόλησαν και στους σκότωσαν καθώς έπεφταν με τα αλεξίπτωτα.

Η Μόσχα είχε επιβεβαιώσει τον θάνατο ενός εκ των δυο πιλότων, καθώς και ενός Ρώσου πεζοναύτη που συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης, μετά την κατάρριψη του μαχητικού, αφού το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε, δέχθηκε πυρά.

Μάλιστα χθες δόθηκε και δημοσιότητα και βίντεο με τους τζιχαντιστές να πανηγυρίζουν πάνω από το πτώμα άνδρα που φέρεται να ήταν ένας από τους πιλότους του μαχητικού.

Δήμητρα Ράγια /  πηγές: Guardian, RT, Reuters, BBC, ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ