Γενικευμένος εμφύλιος στη Νέα Δημοκρατία


Πήραν ψήφο εμπιστοσύνης τα μέλη της ΚΕΦΕ από τους «4» - Τι αναφέρει ανακοίνωσή τους - Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης αποχωρεί από την μεταβατική προεδρία αν παραιτηθούν και οι άλλοι τρεις από τα αξιώματα που κατέχουν - Επιτέθηκε με δριμύτητα σε Σαμαρά-Βορίδη - Σκληρή η απάντηση του πρώην Πρωθυπουργού - Παραιτήθηκαν Γεωργιάδης-Μητσοτάκης από Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι - Δεν παραιτούμαι διαμηνύει ο Τζιτζικώστας



Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη ΝΔ μετά και την κίνηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να σηκώσει το γάντι που του έριξαν οι συνυποψήφιοί του και με τη φράση «Μεϊμαράκης και γαντζωμένος στην καρέκλα δε γίνεται» δήλωσε έτοιμος να παραιτηθεί, ανακοινώνοντας πως παραχωρεί τη θέση του μεταβατικού προέδρου, ενώ κάλεσε τους συνυποψηφίους του, Κυριάκο Μητσοτάκη, Άδωνι Γεωργιάδη και Απόστολο Τζιτζικώστα να κάνουν το ίδιο.

Ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε από τον γραμματέα της ΚΟ Γιάννη Πλακιωτάκη να αναλάβει πρωτοβουλίες, συγκαλώντας την κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ για τα πρόσωπα του μεταβατικού προέδρου είπε πως θα μπορούσαν να είναι πρόσωπα όπως η Μαριέττα Γιαννάκου, ο Δημήτρης Σιούφας, ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης και η Άννα Ψαρούδα Μπενάκη.

Ιδιαίτερη σημασία όμως έχει στα εσωκομματικά δρώμενα και το κλίμα που διαμορφώνεται στο εσωτερικό, η επιλογή του να εξαπολύσει δριμεία επίθεση στον κ. Σαμαρά και τον Μάκη Βορίδη για τις σχέσεις τους με την εταιρεία που είχε επιλεγεί για τις εσωκομματικές εκλογές.

Σκληρή ήταν η απάντηση από συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού, ενώ βουλευτές που τον στηρίζουν έλεγαν ότι είναι ανεπίτρεπτο να δέχεται πολεμική από τον κ. Μεϊμαράκη ο κ. Σαμαράς.

«Η καρέκλα του μεταβατικού δε με συγκίνησε ποτέ. Είπα να την παραδώσω μετά τις εκλογές και κανείς δεν ήθελε» είπε και ανέφερε ότι άκουσε χυδαίες προκλήσεις και τις προσπέρασε.
«Ανέλαβα πρόεδρος της ΝΔ σε μια δύσκολη περίοδο. Δε μίλησα καθόλου και κάποιοι δεν κατάλαβαν ότι η εκκωφαντική σιωπή ήταν μήνυμα θλίψης και συγγνώμης προς τους νεοδημοκράτες που πληγώσαμε» σημείωσε έξω από τα γραφεία της ΝΔ επί της Λεωφ. Συγγρού και συμπλήρωσε:

«Ενώ είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι και πρέπει να βρούμε τον τρόπο που θα προχωρούσαμε μπροστά οι συνάδελφοι, εφόσον δεν κατάλαβαν τη σιωπή μου, φοβάμαι ότι δε θα καταλάβουν αυτά που λέω τώρα. Οφείλω να εξηγήσω στους νεοδημοκράτες ορισμένα ζητήματα».

Κατά τον ίδιο το θέμα με την αναβολή των εκλογών λόγω της εταιρείας ήταν απολύτως τεχνικό και δεν έπρεπε να πολιτικοποιηθεί, αλλά έπρεπε, όπως είπε, να ζητήσουμε συγγνώμη και να δούμε πως θα προχωρήσουμε στη διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει.

«Όλοι γνώριζαν τη συγκεκριμένη εταιρεία, όλοι έχουν αντιπρόσωπο που μετέχει στην ΚΕΦΕ. Πολύ υποκριτικό να δείχνουν ότι δε γνώριζαν και να ζητούν την παραίτηση προέδρου που δεν έχει ανάμειξη με το τεχνικό ζήτημα» είπε και συνέχισε: «Όταν έγινε ο διαγωνισμός και επελέγη η εταιρεία και ρωτήσαμε ποια είναι, έγινε έλεγχος και διαπιστώθηκε ότι ήταν εταιρεία που είχε αναλάβει εργασίες όταν ήμαστε κυβέρνηση. Είναι υποκριτικό αυτό που λένε ορισμένοι που είχαν διατελέσει υπουργοί της κυβέρνησης και τη γνώριζαν».

Στο σημείο αυτό επέλεξε να κτυπήσει τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βορίδη, λέγοντας: «Άκουσα το Βορίδη να λέει να ζητήσω συγγνώμη, εκείνος όμως την ήξερε την εταιρεία και δικηγορικά. Οι άρτι αφιχθέντες να σέβονται λίγο αυτούς που έχουν δώσει τη ζωή τους για το κόμμα και να είναι πιο προσεκτικοί. Ο κ Σαμαράς είχε εγγυηθεί σε συνεργάτη δικό μου για την εταιρεία. Γιατί εκπλήσσονται όλοι;".

Επίσης, ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι αντί να δούμε πως θα σώσουμε το καράβι που πάει να βυθιστεί κάποιοι γίνονται μικροί και ζητούν την παραίτησή μου και τόνισε: «Ευθύνες σαφώς υπάρχουν, ο γραμματέας γνώριζε την εταιρεία, ο γενικός διευθυντής τη γνώριζε, όλοι την εγγυήθηκαν, τόσο θράσος να ζητούν την παραίτηση μου; Από την ημέρα των εκλογών εγώ δεν έχω εμπιστοσύνη στον κ. Παπαμιμίκο».

«Ψήφο εμπιστοσύνης» από τους τέσσερις υποψήφιους προέδρους της ΝΔ έλαβαν τα μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής του κόμματος μετά το σχετικό αίτημά τους, προκειμένου να συνεχίσουν την διαδικασία διεξαγωγής των εκλογών στη ΝΔ. Να σημειωθεί ότι η ΚΕΦΕ διέκοψε τη συνεδρίαση και απειλούσε με παραίτηση σε περίπτωση που δεν λάμβανε εγγυήσεις από τους «4». Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με στόχο τον ορισμό νέας ημερομηνίας για τις εκλογές.

H ανακοίνωση της ΚΕΦΕ

Μετά τη συνεδρίαση η κεντρική Εφορευτική Επιτροπή εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση
«Τα μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας (ΚΕΦΕ) εκφράζουν την οφειλόμενη συγγνώμη τους στα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για τα προβλήματα που ανέκυψαν και οδήγησαν στην αναβολή των εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Καθοριστικό εμπόδιο στη διεξαγωγή των χθεσινών εκλογών ήταν τα τεχνικά προβλήματα, που οφείλονταν στην εταιρία, η οποία, παρά τις διαβεβαιώσεις προς την ΚΕΦΕ, ακόμη και μέχρι το Σάββατο το απόγευμα, δεν ανταποκρίθηκε στις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Κατά τη σημερινή τους συνεδρίαση, τα μέλη της ΚΕΦΕ επεσήμαναν αδυναμίες και, για αυτό το λόγο, αποφάσισαν την αναδιάρθρωση υπηρεσιών του κόμματος, αλλά και τη σύσταση επιτροπών παρακολούθησης της εξέλιξης του έργου, που με βάση τα χρονοδιαγράμματα θα αναφέρονται συνεχώς στην ΚΕΦΕ.

Εκφράστηκε ομόφωνα η βούλησή τους να εργαστούν με όλες τους δυνάμεις, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες και μέσα στα επόμενα 24ωρα να οριστεί η νέα ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Οι υποψήφιοι πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας δια των εκπροσώπων τους στην ΚΕΦΕ, δήλωσαν ότι αποδέχονται το συγκεκριμένο θεσμικό όργανο για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
Όλα τα μέλη της ΚΕΦΕ τονίζουν ότι αυτό που προέχει για όλους είναι η διασφάλιση της ενότητας της Παράταξης».

Στο μεταξύ καμία διάθεση να παραιτηθεί από τη θέση του γραμματέα της ΝΔ δεν δείχνει ο Ανδρέας Παπαμιμίκος που είναι και ταυτόχρονα και πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής του κόμματος. Αν και όλοι οι υποψήφιοι αρχηγοί ζήτησαν την παραίτησή του και του καταλογίζουν ευθύνες για το χθεσινό φιάσκο επιμένει ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψει τη θέση του, εμμένοντας στην άποψη πως δεν φταίει.

Μάλιστα, συνεργάτες του έλεγαν ότι το Σάββατο το μεσημέρι του εστάλη email από την εταιρεία σύμφωνα με το οποίο όλα ήταν έτοιμα, ενώ και πριν από τα μεσάνυκτα του Σαββάτου, υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι την ύστατη στιγμή δεν θα υπήρχε πρόβλημα.

Παράλληλα, οι ίδιοι συνεργάτες σημείωναν ότι την περασμένη Τετάρτη είχε γίνει και παρουσίαση και προσομείωση του συστήματος. Σχετικά με το πότε θα γίνουν οι εκλογές έλεγαν ότι θα προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό και δείχνουν ως πιο πιθανές ημερομηνίες την 6η και την 13η Δεκεμβρίου.

Πρωτοβουλία Τζιτζικώστα για να εκτονωθεί το κλίμα

Πρωτοβουλία για να εκτονωθεί το κλίμα ανέλαβε ο κ. Τζιτζικώστας και σύμφωνα με πληροφορίες επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους κκ Γεωργιάδη και Μητσοτάκη και τους ζήτησε να συναντηθούν και οι τέσσερις υποψήφιοι για να πέσουν οι τόνοι και να επικρατήσει κλίμα ενότητας.

Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Γεωργιάδης απάντησαν πως θα τοποθετηθούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ μέχρι τώρα δεν έχει καταστεί δυνατή η τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μεϊμαράκη.

Παραίτηση Γεωργιάδη
 
«Παραιτούμαι αμέσως από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, όπως ζήτησε ο κ. Μεϊμαράκης και αναμένω και την παραίτηση του κ.Τζιτζικώστα από Περιφερειάρχη» έγραψε στο Twitter ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Τζιτζικώστας: Δεν υπάρχει θέμα παραίτησης 

Την ίδια στιγμή ο Απόστολος Τζιτζικώστας διεμήνυσε μέσω συνεργατών του μετά την κίνηση του κ. Μεϊμαράκη, ότι δεν παραιτείται από τη θέση του. Παράλληλα σημείωναν πως ο κ.Τζιτζικώστας, χαρακτηρίζει τα όσα είπε ο κ.Μεϊμαράκης ως «προσχηματικά». Νωρίτερα το πρωί ζήτησε να γίνουν εκλογές αυτή την Κυριακή μετά το φιάσκο που προκάλεσε τον γαλάζιο εμφύλιο. «Δεν ξέρω τι θα κάνουν, ζητώ εκλογές αυτή την Κυριακή.

Ο κόσμος ζητά και πρέπει να εκφραστεί» είπε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας στον Ant1 και έστειλε μήνυμα ότι πρέπει να ξεχάσουν τα περί ματαίωσης και δήλωσε οργισμένος με όσα συνέβησαν το προηγούμενο 24ωρο «γιατί απογοητεύσαμε τους Νεοδημοκράτες».

Ιδιαίτερη σημασία έχει η κίνησή του να αναφέρει ότι ο κ. Μεϊμαράκης που ορίστηκε από τον κ. Σαμαρά για να οδηγήσει την παράταξη σε εκλογές, ήταν εκείνος που είχε πει από την πρώτη στιγμή πως δεν πιστεύει σε αυτή τη διαδικασία και τελικά η διαδικασία δεν έγινε.

Παραίτηση Μητσοτάκη

Να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η διαδικασία εκλογής, δίχως το κόμμα να υποστεί περαιτέρω φθορά ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και άσκησε κριτική στον κ. Μεϊμαράκης, λέγοντας: «Άκουσα τις δηλώσεις του κ. Μεϊμαράκη. Ειλικρινά δυσκολεύομαι να καταλάβω αν παραιτήθηκε ή όχι. Αν η Νέα Δημοκρατία έχει μεταβατικό Πρόεδρο ή όχι».

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι  και αυτός παραιτείται από Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος δίχως να εξαρτά την ενέργειά του αυτήν από το τι θα κάνουν οι συνυποψήφιοί του και έδωσε στη δημοσιότητα την εμπιστευτική επιστολή που έστειλε στον κ. Μεϊμαράκη την 11η Νοεμβρίου 2015 με την οποία επισημαίνει ότι η πολιτική ευθύνη μιας αποτυχίας στη διεξαγωγή της εκλογής νέου Προέδρου βαρύνει πρωτίστως τον Πρόεδρο του Κόμματος.

Η κίνηση του κ. Μητσοτάκη να δημοσιοποιήσει την επιστολή και να επιρρίψει ευθύνες στον κ. Μεϊμαράκη γιατί δεν έγιναν εκλογές έχει την ιδιαίτερη σημασία της και δίνει άλλη τροπή στον εσωκομματικό εμφύλιο.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από την ΚΕΦΕ, παρά τις προφανείς αδυναμίες της, να δώσει μια λύση ώστε η εκλογή να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν δίχως το Kόμμα να υποστεί περαιτέρω φθορά.

«Το σύνθημά μου “Νέα Δημοκρατία από την Αρχή” σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ» ανέφερε.

Ανακοίνωση Μ. Βορίδη για τις αναφορές Β. Μεϊμαράκη

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο βουλευτής Αττικής της ΝΔ και πρ. υπουργός Μάκης Βορίδης σχετικά με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Β. Μειμαράκης, επισημαίνει τα εξής:

«Ο κ. Μεϊμαράκης με κατηγόρησε για υποκρισία διότι όπως είπε γνώριζα την Εταιρία που ανέλαβε το έργο της υποστήριξης των εκλογών για τον Πρόεδρο της ΝΔ, της είχα δώσει δουλειές ως Υπουργός και είχα και δικηγορικές σχέσεις μαζί της.

Απαντώ:
1) Ουδέποτε είχα οποιαδήποτε επαγγελματική ή άλλη σχέση με την εταιρία.
2) Εξ όσων δύναμαι να γνωρίζω, ουδέποτε έχει ανατεθεί από εμένα στα πλαίσια της ασκήσεως των Υπουργικών μου καθηκόντων, έργο στην συγκεκριμένη εταιρία.
3) Σε κάθε περίπτωση η υπηρεσία που ανέθεσε το συγκεκριμένο έργο στην εν λόγω εταιρία αποτελεί υπηρεσία της Νέας Δημοκρατίας στην οποία εξ όσων γνωρίζω προΐσταται ο κ. Μεϊμαράκης. Τι εννοεί ακριβώς; Έχω παρέμβει στον ίδιο ή σε άλλον καθοιονδήποτε τρόπο προκειμένου να ανατεθεί το συγκεκριμένο έργο στην συγκεκριμένη εταιρία; Αν δεν γνωρίζει κάτι σχετικό, τι νόημα έχουν οι προηγούμενες αναληθείς αναφορές;

Είπαμε να κρατάμε την αντιπαράθεση σε ένα επίπεδο ειδικά οι «παλιοί» που ισχυρίζονται ότι είναι θεματοφύλακες του πολιτικού πολιτισμού».

Ψυχραιμία ζητά ο Κωστής Χατζηδάκης

Να επικρατήσει ψυχραιμία ζητάει ο Κωστής Χατζηδάκης που επισημαίνει ότι η ίδια η λαϊκή βάση της ΝΔ θα επιβάλει την ενότητα και αυτή την ώρα το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε όλοι είναι να μην ρίχνουμε λάδι στη φωτιά. «Ας μην δείχνουμε ο ένας τον άλλον με το δάχτυλο για τις ευθύνες.

Όλοι συμμετείχαμε στη διαδικασία, όλοι την έχουμε αποδεχτεί (και ας διαφωνήσαμε), δεν μας ταιριάζει κανενός νομίζω ο ρόλος του εισαγγελέα» ανέφερε και συνέχισε με δεικτικό τρόπο: « Δεν υπάρχει plan B  για τη ΝΔ. Αν υπάρξει, τότε, με το σκεπτικό ότι έπεσαν τα κομπιούτερ και δεν μας άρεσε το α’ ή β’ μέλος της ΚΕΦΕ θα γίνει ένα καινούργιο κόμμα, το οποίο θα εκφράσει δεν ξέρω τι. Τον κομπιουτερικό φιλελευθερισμό; Δεν καταλαβαίνω…».

Ραβανός Αρης
 .tovima.gr/

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης