Συν 17 χρόνια στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης


- Ανατροπές στο Ασφαλιστικό

Την Παρασκευή υπεγράφη η υπουργική απόφαση για τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας στις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης. Απομένει η απόφαση να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ για να ισχύσει και επίσημα.  



Πρόκειται για την απόφαση που αυξάνει το όριο ηλικίας από 5 -17 έτη ασφάλισης για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά. Στόχος είναι από το 2022 και μετά, όλοι οι ασφαλισμένοι να αποχωρούν από την εργασία τους είτε στα 62 έτη με 40 χρόνια προϋπηρεσίας, είτε στα 67 έτη με 15αετία.

Τα νέα αυτά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αφορούν όλους όσους θα συνταξιοδοτηθούν λόγω γήρατος, από φορείς κοινωνικής ασφάλισης συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, και οι οποίοι πριν από την έναρξη ισχύος του 3ου Μνημονίου (Ν.4336/2015) δεν είχαν θεμελιώσει δικαίωμα πλήρους ή μειωμένης σύνταξης.

Αυξάνονται δε, σταδιακά, έως την 1η Ιανουαρίου 2022 προκειμένου να κλείσει κάθε δυνατότητα πρόωρης εξόδου σε ηλικία πριν από τα 67, ή πριν από τα 62 με παράλληλη όμως συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης.


Στον πίνακα 1 εμπίπτουν οι ασφαλισμένοι για τους οποίους, από τις προγενέστερες του ν. 4336/2015 γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις, προβλεπόταν χρόνος ασφάλισης για την κατοχύρωση ή θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης μεγαλύτερος ή ίσος με 10.000 ημέρες (ή 33,3 έτη) ασφάλισης. Σε αυτή την περίπτωση δηλαδή, εμπίπτουν οι ασφαλισμένοι με 35ετία χωρίς όριο, ή 37ετία, καθώς και όλοι όσοι μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με όριο ηλικίας τα 62.


Στον πίνακα 2 εμπίπτουν οι ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει ή κατοχυρώνουν μία εκ των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος, των οποίων το καταληκτικό όριο ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης, όπως αυτό έχει καθοριστεί από προγενέστερες του ν. 4336/2015 γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις, είναι το 67ο έτος, καθώς και οι ασφαλισμένοι για τους οποίους από τις ίδιες ως άνω προγενέστερες του ν. 4336/2015 διατάξεις προβλεπόταν χρόνος ασφάλισης για την κατοχύρωση ή θεμελίωση δικαιώματος πλήρους συνταξιοδότησης μικρότερος από 10.000 ημέρες (ή 33,3 έτη) ασφάλισης.

fortunegreece

 madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ