Βρυξέλλες: Εμπλοκή της συμφωνίας στο παρά πέντε


Όλα τα ενδεχόμενα πλέον να είναι ανοιχτά, έπειτα και από τη σκληρή δήλωση που έκανε για τους «θεσμούς» ο πρωθυπουργός, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.

«Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα», είναι η φράση με την οποία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχολίασε σε συνεργάτες του, λίγο προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, την επιμονή συγκεκριμένων θεσμών να μην αποδέχονται ισοδύναμα μέτρα.




«Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός σε συνεργάτες του σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει εσπευσμένα στις Βρυξέλλες, μία ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής και μερικές μόνο ώρες από το προγραμματισμένο για αργά το απόγευμα Eurogroup, που υποτίθεται θα εγκρίνει το τελικό σχέδιο συμφωνίας.

Ο κ. Τσίπρας θα φτάσει στις Βρυξέλλες στις 2 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας), συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, ενώ εκεί βρίσκονται, ήδη, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και ο συντονιστής της ομάδας διαπραγμάτευσης, αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κ. Τσίπρας προσκλήθηκε από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προκειμένου να συμμετάσχει σε σύσκεψη με τους επικεφαλής των «θεσμών», δηλαδή πέραν του ίδιου του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, της Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ, του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Τα περιθώρια στενεύουν υπερβολικά. Το ΔΝΤ πρέπει να πληρωθεί στο τέλος του μήνα (διπλή δόση) και αν έχουμε συμφωνία μέχρι την αυριανή Σύνοδο Κορυφής, τότε θα πρέπει η συμφωνία να περάσει από τη Βουλή μέχρι τη Δευτέρα. Αν δεν έχουμε συμφωνία απόψε, τότε θα ακολουθήσει νέο Eurogroup αμέσως μετά, ίσως και αύριο. Τίποτα δεν είναι δεδομένο αυτοί τη στιγμή, οι Θεσμοί μπλοκάρουν τη συμφωνία και διαφαίνεται πως θα ζητήσουν ακόμα πιο σκληρά μέτρα.

Στόχος των κρατών μελών της Ευρωζωνης είναι η συμφωνία για την Ελλάδα να κλείσει σήμερα στο επίπεδο του Eurogroup και όχι αύριο και μεθαύριο στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.

Αυτό ανέφερε σήμερα καλά ενημερωμένος αξιωματούχος της ΕΕ επισημαίνοντας οτι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει προσκληθεί να παραστεί και να ενημερώσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για τα αποτελέσματα του σημερινού Eurogroup τα οποία, καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι 28 θα χαιρετίσουν. Το Eurogroup, αν χρειαστεί, θα συνεδριάσει όλη τη νύχτα ανέφερε ο αξιωματούχος, τονίζοντας ότι μόνος στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας.

Προσερχόμενος στη συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ δήλωσε:
«Πολλή δουλειά μένει να γίνει σήμερα. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε συμφωνία».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Γέγκλινγκ ανέφερε επίσης ότι «χρειαζόμαστε ακόμη πολλή δουλειά».

 madata.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης