Διαβάστε την νέα πρόταση της Ελλάδα στους Θεσμούς


- Τι αλλάζει σε ΦΠΑ, συντάξεις, φόρους

Στο φως της δημοσιότητας έρχεται η τελευταία ελληνική πρόταση που κατατέθηκε στο Eurogroup της Πέμπτης μετά τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.



Σημειώνεται ότι στο Eurogroup κατατέθηκαν δύο κείμενα, ένα της Ελλάδας και ένα των θεσμών. Ο επικεφαλής Γερούν Ντάισελμπλουμ έδωσε εντολή στους εκπροσώπους των θεσμών να την μελετήσουν και να κρατήσουν τα επί μέρους σημεία, τα οποία θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε ένα ενδεχόμενο τελικό κείμενο μιας συμφωνίας, με τον όρο αυτά τα σημεία να μπορούν να εγκριθούν από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών.

Χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών καθώς πάνω από 4 δισ. ευρώ χωρίζουν τις δύο πλευρές. Η κυβέρνηση με την πρόταση της που κατέθεσε στο Εurogroup επιμένει στις θέσεις της στον ΦΠΑ και τις συντάξεις και βρίσκεται σε εκ διαμέτρου αντίθετη θέση από τους δανειστές.

Με μια πρώτη ανάγνωση οι διαφορές στις προτάσεις δανειστών-Ελλάδας επικεντρώνονται στα εξής:
  • ΦΠΑ: Οι θεσμοί ζητούν έσοδα 1% του ΑΕΠ και η ελληνική κυβέρνηση προτείνει 0,93%.
  • Συντελεστές ΦΠΑ: Η Ελλάδα τοποθετεί στον συντελεστή 13% όλα τα τρόφιμα και τα ξενοδοχεία ενώ οι δανειστές ζητούν στο 23% να πάνε εστιατόρια, ξενοδοχεία και catering και στο 13% να πάνε μόνο τα βασικά φαγητά.
  • ΦΠΑ στα νησιά: Η ελληνική πλευρά ζητά τη διατήρηση της μείωσης του 30%. ενώ οι δανειστές επιμένουν στην κατάργησή της.
  • Αμυντικές δαπάνες: Η ελληνική πλευρά προτείνει μείωση 200 εκατ. ευρώ, οι δανειστές 400 εκατ. ευρώ. Η ελληνική πλευρά, επίσης, δέχεται τη στοχευμένη ομάδα ενεργειών όπως ο περιορισμός του προσωπικού όσο και των εξοπλιστικών προγραμμάτων
Σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιοποίησε η « Καθημερινή» η Ελλάδα τοποθετεί στον συντελεστή 13% όλα τα τρόφιμα και τα ξενοδοχεία ενώ οι δανειστές ζητούν στο 23% να πάνε εστιατόρια, ξενοδοχεία και catering και στο 13% να πάνε μόνο τα βασικά φαγητά.


Σύμφωνα με τη νέα πρόταση των δανειστών, οι αλλαγές στον ΦΠΑ θα οδηγήσουν σε ετήσια έσοδα 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ με τις εξής παρεμβάσεις:


Στον βασικό συντελεστή 23% μεταφέρονται εστιατόρια, ξενοδοχεία και ο κλάδος της εστίασης.

Στον μειωμένο συντελεστή 13% εντάσσονται βασικά τρόφιμα, ενέργεια και νερό.

Στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% εντάσσονται τα φαρμακευτικά είδη, τα βιβλία και τα εισιτήρια θεάτρου.

Κυβέρνηση και θεσμοί φαίνεται να συμφωνούν μόνο στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% για φάρμακα, βιβλία και θέατρα. Αντιθέτως, ενώ η ελληνική πλευρά προτείνει 13% για τα βασικά τρόφιμα, τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τα ξενοδοχεία και την εστίαση, οι δανειστές αποδέχονται μόνο τα βασικά τρόφιμα και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού και νερού. Έτσι ενώ η Αθήνα στέλνει όλα τα υπόλοιπα στο 23%, οι δανειστές προσθέτουν σε αυτόν τον κατάλογο και τα ξενοδοχεία και την εστίαση, ακόμη και την αποχέτευση.

Διαφωνία υπάρχει πλέον και για το ειδικό καθεστώς στα νησιά του Αιγαίου. Η κυβέρνηση θέλει να το διατηρήσει, ενώ οι δανειστές ζητάνε την άμεση κατάργηση. Αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο αν αποδώσει το κυνήγι της φοροδιαφυγής, να επανεξεταστούν όλες οι αυξήσεις συντελεστών στο τέλος του 2016.

Επιμένει στη μείωση κατά 200 εκατ. ευρώ των αμυντικών δαπανών (αντί 400 εκατ. που ζητούν οι δανειστές) όπως και στην φορολόγηση εφάπαξ ύψους 12% των επιχειρήσεων με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ για να πετύχει το δημοσιονομικό ζητούμενο αποτέλεσμα για το 2015 που δεν προβλέπεται στην πρόταση των θεσμών.
Η Ελλάδα είναι αντίθετη στην εφαρμογή του νόμου 3863 και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές.

Επιμένει ότι η αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 έτη που θα πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι το 2022 να ισχύσει για όλους όσοι βγαίνουν στη σύνταξη από τις 31 Οκτωβρίου 2015 αντί της 30ης Ιουνίου που ζητούν οι δανειστές.

Η Αθήνα ζητά σταδιακή αντικατάσταση του ΕΚΑΣ για όλους μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2018. Δεν δέχεται την άμεση κατάργηση του επιδόματος για το 20% των δικαιούχων.
Η Αθήνα ταυτίζεται για πέναλτι 16% σε όσους θα βγαίνουν σε πρόωρη σύνταξη, και την ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων υπο τη σκέπη του ΕΤΕΑ αλλά δεν κάνει αναφορά, όπως οι δανειστές, στην ανάγκη «να διασφαλιστεί ότι από την 1η Ιανουαρίου 2015 όλα τα επικουρικά ταμεία μπορούν να χρηματοδοτηθούν ιδίοις πόροις (επαναφορά της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος)».

Η ελληνική πρόταση κάνει λόγο για σταδιακή αντικατάσταση και όχι κατάργηση όπως λένε οι δανειστές του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2018 (αντί για το τέλος Δεκεμβρίου του 2019 που ζητά η άλλη πλευρά) ενώ δεν δέχεται την άμεση κατάργηση της χορήγησης του επιδόματος για το 20% των δικαιούχων.

Στο ελληνικό κείμενο δεν υπάρχει αναφορά για «πάγωμα των μηνιαίων εγγυημένων συνταξιοδοτικών εισφορών σε ονομαστικούς όρους έως το 2021».
Επιμένει επίσης στην αύξηση κατά μίας ποσοστιαίας μονάδας των εισφορών υγείας (από το 4% στο 5%) αντί για δύο που προτείνουν οι δανειστές (από το 4% στο 6%).

Επιμένει ακόμα στην αποκατάσταση των εργοδοτικών εισφορών για τις κύριες συντάξεις στα επίπεδα του 2014 (3,9% για το ΙΚΑ).

Στα εργασιακά η ελληνική πλευρά επιμένει στη διαδικασία διαβούλευσης παρόμοια με εκείνη που προβλέπεται για τον προσδιορισμό του επιπέδου του κατώτατου μισθού (άρθρο. 103 του Νόμου 4172/2013) για την αναθεώρηση των υφιστάμενων πλαισίων των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι θεσμοί ζητούν να μην γίνει καμία μεταβολή στις συλλογικές συμβάσεις πριν από το τέλος του 2015 και σε κάθε περίπτωση να μην γίνουν αλλαγές χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους.

Η Αθήνα συμφωνεί με την  πρόταση των θεσμών για αύξηση της φορολόγησης της χωρητικότητας των πλοίων (tonnage tax), αλλά δεν δέχεται την κατάργηση των φοροαπαλλαγών στη ναυτιλία.

Για τις αποκρατικοποιήσεις η ελληνική πλευρά δεσμεύεται να ανακοινώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες  για ΟΛΠ και ΟΛΘ το αργότερο έως το τέλος Οκτωβρίου 2015 ενώ θα προωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της Εγνατίας Οδού και του Ελληνικού.

Διαβάστε ολοκληρο το κείμενο

 madata.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ