Τιμητική πλακέτα στον Καθηγητή Κων. Μπουραντά


- Ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Δωρεά μυελού των οστών» πραγματοποίησε ο Δήμος Αρταίων σε συνεργασία με το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Νομού Άρτας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα, στα πλαίσια εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας  Εθελοντή Αιμοδότη.



Πολλοί πολίτες, μέλη και φίλοι του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Νομού Άρτας, παραβρέθηκαν στην αίθουσα «ΔΙΩΝΗ» του Εκθεσιακού Κέντρου του Δήμου Αρταίων, για να δώσουν το παρών σε μια ημερίδα που στόχο είχε την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω στα θέματα της εθελοντικής αιμοδοσίας και της δωρεάς μυελού των οστών, δύο εθελοντικές πράξεις κομβικής σημασίας για τη σωτηρία πασχόντων συμπολιτών μας.

Σε νοσοκομείο της Αγγλίας, έξω από το τμήμα αιμοδοσίας υπάρχει η ρήση ενός δασκάλου που είπε «όταν παίρνεις γεμίζουν τα χέρια σου, όταν δίνεις γεμίζει η ψυχή σου».

Ευκαιρίας δοθείσης, να τονίσουμε ότι η προσφορά αίματος και ο ρόλος του εθελοντή αιμοδότη μπορούν να αποτελέσουν το ζητούμενο ιδεολογικό πρότυπο για τους πολίτες, κυρίως για τους νέους και τις νέες της σύγχρονης υλιστικής εποχής, αφού η προσφορά αίματος αποτελεί μια ωραία ανθρώπινη χειρονομία αλληλεγγύης που σώζει ζωές.

 Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού και Απασχόλησης του Δήμου Αρταίων, Νίκος Λιόντος, και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Άρτας, Λεωνίδας Σπαής.

Ο κ. Λιόντος τόνισε κατά το χαιρετισμό του τα εξής «Η αποψινή βραδιά είναι αφιερωμένη στον κοινωνικό εθελοντισμό, μια μορφή πολιτισμού, που δεν είναι μόνο η ύψιστη μορφή αλληλεγγύης και φιλανθρωπίας, αλλά αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κρίκους του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Πρόκειται για μια έμπρακτη έκφραση Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ένας μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, πάσχουν από σοβαρά νοσήματα και χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών και αιμοποιητικών κυττάρων.


Στην ομιλία του ο κ. Σπαής, εστίασε το λόγο του στο έργο που για χρόνια παρέχει ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Άρτας και στις ενέργειες για διάδοση του εθελοντικού πνεύματος στο συγκεκριμένο θέμα. «Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Άρτας ιδρύθηκε το 2006 με βασικό στόχο να ενημερώνει τους πολίτες για το πόσο σημαντικό είναι να δίνει κανείς αίμα, αιμοπετάλια, μυελό των οστών. Και όχι απλά να τους ενημερώνει αλλά και να τους υπενθυμίζει κάθε τόσο και να τους λέει «Μην το αμελείτε, πρέπει να δώσετε αίμα, είναι υποχρέωσή σας».


Στη συνεχεία, ακολούθησε η ενημερωτική ομιλία του κ. Κωνσταντίνου Μπουραντά, καθηγητή Αιματολογίας-Παθολογίας, στον οποίο απενεμήθη τιμητική πλακέτα από τον Αντιδήμαρχο Αρταίων κ. Νίκο Λιόντο για την πολυετή προσφορά του στο χώρο της Υγείας, και στη συνέχεια το λόγο πήρε η κα. Ελευθερία Ζερβού, συντονίστρια Διευθύντρια Κέντρου Αίματος, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Ο κ. Μπουραντάς καθίσταται ο μόνος Έλληνας που περιλαμβάνεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τις Αιματολογικές Κακοήθειες.

Είναι πρώτος στον κόσμο που έκανε θεραπεία με ερυθροποιητίνη (ειδικά για Μεσογειακη και Δρεπανοκυτταρική Αναιμία). Είναι πρώτος στον κόσμο με θεραπεία συντήρησης στο πολλαπλούν μυέλωμα και πρώτος στον κόσμο που αξιολόγησε την β-2 Μικροσφαιρίνη σαν δείκτη κακοήθειας στα Μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα.

Άκρως ενδιαφέρουσες ήταν οι τοποθετήσεις και των δύο ομιλητών πάνω στο θέμα της δωρεάς μυελού των οστών, ενώ δεν έλειψαν τα ένθερμα χειροκροτήματα από όλους τους παρευρισκομένους για τους δύο ομιλητές, ως ταπεινή ένδειξη εκτίμησης για το έργο και τη δουλειά που τόσα χρόνια προσέφεραν στο χώρο της Υγείας. 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης