Αυτός είναι ο πιο μισητός άνθρωπος στην Ελλάδα


Όταν τον περασμένο Δεκέμβριο ο Πόουλ Τόμσεν απέρριψε την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το ξεκλείδωμα των κονδυλίων διάσωσης, έκανε τη δουλειά του στην Ελλάδα ακόμη δυσκολότερη.

Ναι, κατά το Bloomberg ο 60χρονος Δανός, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ, μπορεί άνετα να πάρει το βραβείο του «πιο μισητού ανθρώπου» στην Ελλάδα.



Το άρθρο κάνει λόγο για τη συνολική παρουσία του Τόμσεν στη διαπραγμάτευση, από την αρχή της κρίσης, μέχρι και σήμερα. Πολλά πράγματα άλλαξαν γι' αυτόν από τη στιγμή που ανήλθε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ.

Γράφει το Bloomberg: «Η αποτυχία της τότε κυβέρνησης να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, άνοιξε το δρόμο στον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, αντί να διαπραγματεύεται στην Αθήνα, ο Τόμσεν βρέθηκε να συζητάει με μια ομάδα αρχάριων, των οποίων οι ηγέτες είχαν παρομοιάσει τους όρους που είχαν επιβληθεί στην Ελλάδα με ''δημοσιονομικό εικονικό πνιγμό''.

Τώρα, ο Δανός οικονομολόγος κρατά ακόμη το θέση του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που τα οικονομικά του σχέδια δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του ΔΝΤ. Και αυτή τη φορά η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά και η αξιοπιστία του Ταμείου κρέμονται από μια κλωστή, καθώς τα χρήματα τελειώνουν στην Αθήνα».

Μια χαμένη ευκαιρία


Ο Τόμσεν θεωρείται από εκείνους τους συμβούλους που έχουν βοηθήσει στην αρχιτεκτονική του ευρώ βοηθώντας το να αποφασίσει για την τύχη του. Έχει συνδεθεί στενά με τα πακέτα διάσωσης προς την Ελλάδα από το 2010, οπότε και εκπροσωπούσε το Ταμείο στη λεγόμενη Τρόικα.

Κατά τον Μάρτιν Έντουαρντς, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Seton Hall, «εκείνη η διαπραγμάτευση του Δεκεμβρίου ήταν μια χαμένη ευκαιρία. Πήγαν από μια μετριοπαθή κυβέρνηση σε μια μια που δεν σκόπευε να μείνει στη γωνία. Αυτό το πρόβλημα ήταν δικής τους επινόησης».

Ο Τόμσεν, εκείνο το διάστημα προήχθη στην ιεραρχία του ΔΝΤ και αίφνης βρέθηκε να διευθύνει το Ευρωπαϊκό Τμήμα του ΔΝΤ. Στο βιογραφικό του υπάρχουν η διάσωση της Πορτογαλίας και της Ισλανδίας, ενώ έχει αποσπαστεί κατά καιρούς στη Ρωσία και την πρώην Γιουγκοσλαβία, ενώ είναι υπεύθυνος για τη βοήθεια που προσέφερε το ΔΝΤ στην Ουκρανία.

Περιφρόνηση

Ο ρόλος του στην Αθήνα έγινε αντικείμενο περιφρόνησης, αναφέρει το άρθρο, και οι περικοπές των δαπανών μαζί με τις αυξήσεις φόρων πυροδότησαν μια σειρά από διαδηλώσεις. Το 2013, ένας άνδρας συνελήφθη από την αστυνομία την ώρα που πετούσε κέρματα στον Τόμσεν κατά την προσέλευσή του στο υπουργείο Οικονομικών. Τώρα, έχει 24ωτη προστασία και κάθε φορά που επισκέπτεται την Ελλάδα τον ακολουθούν πάντα σωματοφύλακες, έπειτα από τη σύσταση της αστυνομίας.

Ο Έρικ Νίλσεν της UniCresit Bank, που είχε υπάρξει συμφοιτητής του Τόμσεν και έχει δουλέψει μαζί του στο ΔΝΤ το 1980, αναφέρει: «Βοήθησε κι αυτός στο να πυροδοτηθεί αυτή η θύελλα. Αν του κάνεις σκληρές ερωτήσεις του στυλ ''τι θα κάνετε αν υπάρξει συνωστισμός στις τράπεζες;'' τότε ζωντανεύει».

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Η αλήθεια είναι ότι το ΔΝΤ, μετά το σοκ με τη Lehman Brothers, ανησύχησαν αρκετά με την Ελλάδα θεωρώντας πως θα μπορούσε να έχει σοβαρές παγκόσμιες επιπτώσεις αν χρεοκοπούσε.

Αυτά το 2010, όταν το Ταμείο θεωρούσε πως με τις περικοπές θα κάνει την Ελλάδα ξανά ανταγωνιστική. Κάτι που δεν συνέβη και η χώρα έπεσε σε μια βαθιά ύφεση και τροφοδότησε τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Ένας πρώην συνάδελφός του Τόμσεν στο ΔΝΤ, ο Ασόκα Μόντι, είχε γράψει προ καιρού ότι το ΔΝΤ πρέπει να αναγνωρίσει δημόσια την ευθύνη του για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα και να διαγράψει μεγάλο μέρος του χρέους της. Γράφει το Bloomberg: «Υπάρχουν μικρές ενδείξεις ότι το ΔΝΤ και ο Τόμσεν θα λυγίσουν τελικά ή θα διασχίσουν τις δικές τους κόκκινες γραμμές.

Μπορεί κάποιοι βραχυπρόθεσμοι στόχοι του προϋπολογισμού να είναι διαπραγματεύσιμοι, η γενικότερη θέση του ΔΝΤ είναι να κατέβει το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα και να υπάρξει δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και περικοπές στις συντάξεις.

«Είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες και διαφορετικούς τρόπους για να επιτύχουν οι οικονομικοί στόχοι μιας χώρας. Είμαστε ένα ρεαλιστική ίδρυμα», δήλωσε ο Τόμσεν σε δήλωσή του στο Bloomberg News. «Αλλά θα πρέπει, επίσης, να είναι προσεκτικές όσον αφορά τις οικονομικές πραγματικότητες.

Στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να δούμε τι έχουμε κάνει. Και εμείς πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα αντιμετωπίζουμε τα κράτη μέλη μας με τον ίδιο τρόπο και ότι οι κανόνες μας ισχύσουν ομοιόμορφα».

 Το ζητούμενο είναι τώρα αν η Ελλάδα θα αποπληρώσει την πρώτη δόση του Ιουνίου προς το ΔΝΤ, με τον Τόμσεν να έχει δηλώσει πρόσφατα πως το ΔΝΤ δεν περιμένει να συμβεί ένα Grexit, ωστόσο, πλέον, η Ευρωζώνη είναι πολύ καλύτερα θεμελιωμένη.

Παιδί ενός μπακάλη

Ο Τόμσεν γεννηθηκε στην Ααμπένραα της Δανίας, μια πόλη 16.000 κατοίκων, κοντά στα γερμανικά σύνορα. Ο πατέρας του ήταν μπακάλης και η μητέρα του ασχολήθηκε με την ανατροφή του ιδίου και των πέντε αδελφών του.

Πήγε στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στον τομέα των Οικονομικών και όπως θυμάται ο τότε καθηγητής του Νιλς Θίγκεσεν, ήταν ένας εργατικός, επίμονος και ήσυχος φοιτητής που αντί να κάνει μια δουλειά ρουτίνας στο ΔΝΤ, αποφάσισε να βγει μπροστά και να αναλάβει δύσκολες αποστολές.

Μάλιστα, είναι παροιμιώδης σε όλους η αντοχή του στις συζητήσεις, καθώς μπορεί να κάτσει μέχρι να χαράξει και να συζητάει σε ένα τραπέζι χωρίς να εμφανίσει σημάδια κούρασης. Έτσι, έκανε και σε εκείνη τη συνάντηση του Δεκεμβρίου που σήμανε το τέλος της κυβέρνησης Σαμαρά.

iefimerida
 madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ