Δημοσκοπήσεις:Υπεροχή ΣΥΡΙΖΑ και φόβο για Grexit


-Οι δυο νέες δημοσκοπήσεις πάντως φανερώνουν σχετικά μικρή στήριξη για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή νέων εκλογών 

Μεγάλο προβάδισμα σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δυο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο Τύπο, οι οποίες φανερώνουν επίσης μεγάλη ανησυχία των πολιτών για ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ, αλλά και σχετικά μικρή στήριξη για δημοψήφισμα. 



Σε έρευνα της Κάπα Research που δημοσιεύει το «Βήμα της Κυριακής», ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 36,9% της πρόθεσης ψήφου, ενώ η ΝΔ βρίσκεται στο 21,7%. Λίγο μικρότερη είναι η διαφορά στη σφυγμομέτρηση της ALCO για το «Πρώτο Θέμα», με το κυβερνών κόμμα να βρίσκεται στο 35,9% και τη ΝΔ στο 21,8%. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουν μονοψήφια ποσοστά στήριξης.

Και στις δυο έρευνες τρίτο κόμμα αναδεικνύεται Το Ποτάμι (7,3% και 5,1%). Στη δημοσκόπηση της Κάπα Research τέταρτη δύναμη είναι η Χρυσή Αυγή (5,7%), ενώ στην έρευνα της η ALCO τέταρτο κόμμα είναι το ΚΚΕ (5,1%).

Ευρώ, Grexit και δημοψήφισμα 

Και οι δυο δημοσκοπήσεις φανερώνουν μεγάλη ανησυχία των πολιτών για έξοδο από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την Κάπα Research, το 68,8% εκτιμά πως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος Grexit, ενώ το 72,9% επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την ALCO, το 48% ανησυχεί για το ενδεχόμενο grexit, έναντι 45% που αναφέρει πως δεν ανησυχεί.

Στην πρώτη σφυγμομέτρηση, το 71,9% θεωρεί ότι μια συμφωνία με τους δανειστές είναι το καλύτερο για τη χώρα, ενώ στη δεύτερη, στο ερώτημα εάν η Ευρώπη δεν δεχθεί τις ελληνικές προτάσεις το 50% αναφέρει ότι η κυβέρνηση πρέπει να συμβιβαστεί. Το 36% ζητά ρήξη.

Τέλος, σχετικά μικρή είναι η στήριξη για προσφυγή σε δημοψήφισμα ή σε πρόωρες εκλογές. Στη δημοσκόπηση της Κάπα Research, το 32,7% θέλει δημοψήφισμα και το 18,7% προκήρυξη νέων εκλογών, ενώ σε αυτή της ALCO το 27% θέλει δημοψήφισμα και το 15% εκλογές.

 skai.gr - ΑΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ