Πώς θα αποπληρώσετε το χρέος σας


Δόσεις και κούρεμα

Περισσότεροι από 100.000 φορολογούμενοι έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής αίτηση ένταξης στο καθεστώς των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη, σύμφωνα με πληροφορίες, προκαλώντας ικανοποίηση στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ.



Περίπου 30 εκατ. ευρώ έχουν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία από 15.000 αιτήσεις, οι οποίες υπεβλήθησαν τις πρώτες δύο ημέρες από το άνοιγμα της εφαρμογής στο TaxisnetΠερίπου 30 εκατ. ευρώ έχουν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία μέσω πληρωμών που συνδέονται με 15.000 αιτήσεις και οι οποίες έγιναν τις πρώτες δύο ημέρες μετά το άνοιγμα της εφαρμογής στο Taxisnet. Εφόσον διατηρηθεί αυτή η ροή, υπάρχουν εκτιμήσεις πως το Δημόσιο θα μπορούσε να εισπράξει μέχρι τα τέλη Απριλίου πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.

Λαμβάνοντας, όμως, υπ’ όψιν ότι οι περισσότεροι από αυτούς που έσπευσαν να υποβάλουν αίτηση ήταν μεγαλοφειλέτες με χρέη εκατ. ευρώ, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο ρυθμός των εισπράξεων θα μειωθεί αισθητά μέσα στον Μάιο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Απριλίου εκπνέει τυπικά η προθεσμία για την ευνοϊκή ρύθμιση με διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων, για όσους έχουν τα μετρητά για να πληρώσουν άμεσα το 10% τουλάχιστον της αρχικής οφειλής (από 200 ευρώ και πάνω).

Από τις αρχές Μαΐου σειρά θα πάρουν όλοι οι υπόλοιποι, οι οποίοι μετά την υποβολή της ρύθμισης θα καταβάλουν ένα μηνιαίο ποσό που θα κυμαίνεται από 20 έως 200 ευρώ. Εκτιμάται, πως η νέα ρύθμιση αφορά σε 3,7 εκατ. μικροφειλέτες με χρέη έως 3.000 ευρώ.

Αυξάνεται το «φέσι» στο Δημόσιο

Την ίδια στιγμή «πονοκέφαλο» συνεχίζει να προκαλεί στο ΥΠΟΙΚ ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ξεπερνά τα 80 δισ. ευρώ το συνολικό «φέσι» στο Δημόσιο μετά τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, ύψους 3,469 δις, για το πρώτο τρίμηνο του 2015

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το «φέσι» στην εφορία για τον μήνα Μάρτιο υπολογίζεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ. Έτσι, οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς ανέρχονται σε 3,469 δισ. ευρώ, από τις οποίες εισπράξιμα θεωρούνται μόνο τα 2.017 δις.

Την ίδια στιγμή, το σύνολο των χρεών προς τις Δ.Ο.Υ. που έχουν λήξει διαμορφώνεται σε 76,45 δισ. ευρώ. Αν συνυπολογιστούν σε αυτά και οι οφειλές προς τα τελωνεία (περίπου 3,7 δισ. ευρώ), τα οποία δεν καταγράφονται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, τότε το συνολικό «φέσι» προς το Δημόσιο ξεπερνά τα 80 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως τα 76,45 δισ. ευρώ είναι χρέη που είχαν βεβαιωθεί και είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι τις 31-12-2014, εκ των οποίων:

τα 6,038 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε οφειλές από ΔΕΚΟ και δημοτικές επιχειρήσεις
τα 10,854 δις είναι χρέη πτωχευμένων εταιρειών και
τα 55,93 δισ. ευρώ αποτελούν ληξιπρόθεσμες οφειλές λοιπών φορολογουμένων (φυσικών και νομικών προσώπων).

madata.gr



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ