Η ενωμένη Ευρώπη σε βίντεο των εφήβων


«Τι σημαίνει για εσένα μια ενωμένη Ευρώπη;»

Στο εν λόγω ερώτημα, που ηχεί ιδιαίτερα επίκαιρο στις μέρες μας, καλούνται να απαντήσουν επιστρατεύοντας την τέχνη του βίντεο έφηβοι 13 έως 15 ετών. 

  (Διαγωνισμός βίντεο)



Ο πρωτότυπος διαγωνισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απευθύνεται σε μελλοντικούς Ευρωπαίους πολίτες που προέρχονται από «παλαιά» και «νεοαφιχθέντα» κράτη - μέλη της Ε.Ε., υποψήφια προς ένταξη, όπως και εν δυνάμει υποψήφια στη ΝΑ Ευρώπη.

Συνολικά σε εφήβους από 35 χώρες, μεταξύ των οποίων η Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, η Σερβία, η Τουρκία, κ.ά.

Οι αρχικοί στόχοι της ευρωπαϊκής ενοποίησης, η ειρήνη και η σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, έπειθαν συν τω χρόνω όλο και περισσότερες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των έξι ιδρυτριών χωρών. Ο εν λόγω διαγωνισμός είναι ένα «πείραμα» σχετικά με τη διάσωση ή μη του ευρωπαϊκού ιδεώδους.

Οπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στην «Καθημερινή» οι ιθύνοντες, «τα περισσότερα βίντεο νεαρών Ευρωπαίων έφτασαν από χώρες που έχουν εσχάτως ενταχθεί στην Ε.Ε., όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία».

Από άλλες χώρες η ανταπόκριση υπήρξε μικρή, από την Ελλάδα έως τώρα έχουν αποσταλεί τρία βίντεο. Εξ ου και ο διαγωνισμός έλαβε παράταση έως τις 17 Μαΐου. (Για πληροφορίες, http://ec.europa.eu/enlargement/news_corner/video_competition/index_en.htm).

Οι συμμετοχές είναι προσωπικές, δηλαδή τα βίντεο θα αναγράφουν το όνομα ενός δημιουργού - σκηνοθέτη, ανεξάρτητα βέβαια αν για την αποπεράτωση του πρότζεκτ έχει υπάρξει βοήθεια από μεγαλύτερο.

«Οι έφηβοι μπορούν να τραβήξουν το βίντεο με το κινητό τους ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή» εξηγούν οι αρμόδιοι, «τα κριτήριά μας για την τεχνική δεν είναι ιδιαίτερα αυστηρά, γιατί βαρύτητα δίνουμε στο μήνυμα που θα μας στείλει». Η διάρκειά του πρέπει να είναι έως ένα λεπτό και αν χρησιμοποιηθεί κάποια γλώσσα, πρέπει να είναι μία από τις επίσημες γλώσσες στις εν λόγω τριάντα πέντε χώρες.

Η αξιολόγηση θα γίνει από τις κατά τόπους εθνικές επιτροπές - αν στο υποψήφιο βίντεο ομιλείται άλλη γλώσσα, θα αποστέλλεται στην αντίστοιχη επιτροπή. Ο κάθε εθνικός νικητής θα κερδίσει διήμερη διαμονή στις Βρυξέλλες, όπου θα γνωρίσει την πόλη και θα επισκεφθεί τα ευρωπαϊκά όργανα.

Σημειώνεται ότι επειδή οι νικητές είναι ανήλικοι έχει προβλεφθεί ένας ενήλικος συνοδός τους, γονιός ή εκπαιδευτικός. «Το σημαντικότερο είναι ότι για δύο ημέρες ο κάθε νεαρός σκηνοθέτης θα έχει την ευκαιρία να συνυπάρξει με τους υπόλοιπους συνομήλικους νικητές από τις υπόλοιπες 34 χώρες». Ο καλύτερος ίσως τρόπος για να υπενθυμίσουμε στους νέους την αξία του ευρωπαϊκού ιδεώδους!

 ΙΩΑΝΝΑ ΦΩΤΙΑΔΗ
 kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης