Η πτώση της μεσαίας τάξης στη Ρωσία


Η σχεδόν αδιάκοπη πορεία της Ρωσίας προς την ευημερία τα χρόνια του Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να έχει έρθει στο τέλος της εξαιτίας της πτώσης της τιμής του πετρελαίου και των κυρώσεων από τη Δύση. Οδηγείται, έτσι, σε συρρίκνωση η μεσαία τάξη της χώρας.



Πρόκειται για την τάξη που αποτελείται από άτομα υψηλότερης εκπαίδευσης, με αποδοχές άνω του μέσου όρου για εργασία που δεν είναι χειρωνακτική. Η τάξη αυτή έχει διπλασιαστεί στα χρόνια του Πούτιν και φθάνει στο 40% του πληθυσμού των 146 εκατ. Ρώσων.

Το 2008 ο νυν πρόεδρος και πρώην στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών υποσχέθηκε πως έως το 2020 το 70% των Ρώσων θα απολαμβάνουν αυτό το βιοτικό της επίπεδο.

Σήμερα, όμως, η Ναταλία Τικόνοβα της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών της Μόσχας προβλέπει πως θα συρρικνωθεί η μεσαία τάξη στο 30% του πληθυσμού τα επόμενα ένα με δύο χρόνια. Κάποιοι άλλοι είναι ακόμη πιο απαισιόδοξοι.

Σύμφωνα με τον Ευγένι Γκοντμάχερ, οικονομολόγο του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ανάπτυξης, μπορεί να περιοριστεί στο 20% του πληθυσμού, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 1998 μετά τη στάση πληρωμών και την υποτίμηση του ρουβλίου.

Περίπου το 50% της μεσαίας τάξης αποτελείται από δημοσίους υπαλλήλους αφοσιωμένους στην κυβέρνηση. Αυτή είναι η εκτίμηση του Μπόρις Μακρένκο, αναπληρωτή προέδρου του Κέντρου Πολιτικών Τεχνολογιών της Μόσχας.

Σύμφωνα δε με την κ. Τικόνοβα, στον σκληρό πυρήνα της συγκαταλέγεται μόλις το 15% του πληθυσμού ενώ το υπόλοιπο 25% βρίσκεται στα όριά της και είναι ευάλωτο. Η χώρα διατρέχει τον κίνδυνο να καθηλωθεί σε μηδενικούς ή αμελητέους ρυθμούς ανάπτυξης έως το 2020.

Σύμφωνα με τον κ. Γκοντμάχερ, ακόμη και αν ανακάμψουν οι τιμές του πετρελαίου στα 65 δολάρια το βαρέλι, η βελτίωση για τη ρωσική οικονομία θα είναι μικρή. Ο ίδιος επισημαίνει πως η ανάπτυξη ήταν μόλις 1,3% το 2013, πριν από την κρίση στην Ουκρανία και τις κυρώσεις και όταν το πετρέλαιο βρισκόταν στα 110 δολάρια το βαρέλι.

 kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης